Szerbia
Đerlek: A vírushelyzet aggasztóvá válhat egy hónap alatt

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy a válságtörzs augusztus végén dönt az iskolai oktatás megvalósításának módjáról, és hogy az oltottak száma addig nem fogja elérni a kívánt szintet, ami miatt a következő hónap végéig növelni kell az immunizáció mértékét.

“Augusztus utolsó hete döntő lesz, a válságtörzs akkor fogja eldönteni, hogy mi a legjobb” - mondta Đerlek az RTS-nek és hozzátette, Szerbiában a jelenlegi járványhelyzet bonyolult, és egy hónap múlva már akár aggasztó is lehet.

“Ebben az egy hónapban megpróbáljuk növelni az oltottsági arányt” - mondta Đerlek, és reméli, hogy a diákok jelenléti oktatással kezdhetik a tanévet.

“Igen sokan fertőzötten térnek vissza Szerbiába a külföldi nyaralásról, tehát nagyon kockázatos oltatlanul elmenni nyaralni, és keveredni azoknak az európai országoknak a polgáraival, amelyekben nagyon rossz a járványhelyzet” - fejtette ki véleményét az egészségügyi államtitkár.

Branko Ružić oktatási miniszter szerint mindenki azt szeretné az országban, ha a megszokott módon kezdődhetne el szeptemberben a tanév, de ez attól is függ, hogy milyen arányú lesz akkor az átoltottság, és hogy mit javasol a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya - mondta a miniszter. Arra kérte a 17-35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát a járvány legyőzése érdekében.

Az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd. (Beta, RTS, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a 25.014 tesztelésből 7.232 újabb esetben azonosították a koronavírust, 38 személy vesztette életét, 188-an vannak lélegeztetőgépen. Az ország kórházai egyre inkább megtelnek a koronavírusos páciensekkel, a vörös zónákban 3.000-rel több a beteg, mint a hónap elején, ezért egyre több egészségügyi...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:33 ]
Szerbia polgárai mától az eUprava portálon keresztül is jelezhetik, ha érdekli őket az idényjellegű influenza elleni védőoltás, ezzel elkerülhetik a tolongást is az egészségházban, közölte ma az eUprava. Egy egyszerű kérdőív kitöltésével jelezhetik a polgárok az idényjellegű influenza elleni védőoltás iránti...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:07 ]
Véget ért a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése, ahol a koszovói biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak, miután a ROSU egységeit kivezényelték a szerbek lakta Jarinje és Brnjak településeknél lévő adminisztratív átkelőkhöz. Aleksandar Vučić szerb elnök ma elmondta, hogy Szerbia megfontolja a Pristinával szembeni...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 13:44 ]
Beolvasás folyamatban