Szerbia
Szerbia lakosságának több mint 50 százaléka támogatja az EU-csatlakozást

A szerb állampolgárok többsége, azaz 52,3 százaléka támogatja az ország Európai Unióhoz való csatlakozását, míg 32,6 százalékuk ellenzi azt - derül ki az EU szerbiai delegációja számára végzett közvéleménykutatásból, közölte az Európai Uniós Információs Központ.

A kutatásban részt vevők 8,4 százaléka nem szavazna a kérdésben, 6,2 százalékuk nem tudta a választ, vagy nem volt biztos a kérdésre adott válaszát illetően, 0,5 százalékuk pedig elutasította a válaszadást.

A 18-29 éves korosztály mintegy kétharmada támogatná Szerbia uniós csatlakozását.

A válaszadók 40 százaléka tisztában van azzal, hogy az EU adományozza a legtöbb pénzt Szerbiának, messze megelőzve bármely más országot vagy szervezetet. A szerb állampolgárok többsége ugyanakkor elismeri, hogy az unió Szerbia legfontosabb kereskedelmi és befektetési partnere, megelőzve többek között Kínát, Oroszországot és az Egyesült Államokat is.

Az EU szerbiai küldöttségének vezetője, Sem Fabrizi rámutatott, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatás eredményei nagyon biztatóak, hiszen a szerb állampolgárok többsége továbbra is támogatja a csatlakozást, és az uniót Szerbia legnagyobb adományozójaként és gazdasági partnereként tartják számon, még a járvány idején is.

A kutatásból továbbá kiderült, hogy a polgárok 58 százaléka támogatja az EU közvetítésével zajló Belgrád-Priština párbeszédet, mivel úgy vélik, hogy ezen viszony normalizálása az egyik legfontosabb feltétele Szerbia uniós csatlakozásának. Szerbia állampolgárai a párbeszéd mellett a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet tartják a legfontosabb megoldandó problémának.

A szóban forgó felmérést júniusban végezték, 40 szerbiai város és község területén, 1211 ember megkérdezésével. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt a pártok közötti párbeszéd második szakaszának folytatásában, amely az EP-képviselők közvetítésével zajlik. A találkozó résztvevői az újságíróknak elmondták, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:37 ]
Aleksandar Vučić, szerb elnöke ma délután Isztambulba érkezett, ezzel megkezdődött törökországi látogatása. Vučićot az isztambuli repülőtéren a legmagasabb katonai tiszteletadással fogadták - jelentették be a "Budućnostsrbijeav" hivatalos Instagram fiókjában - adta hírül a Tanjug. Aleksandar Vučić, Recep...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:00 ]
A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében Szerbiában, áll a covid19.rs holnapon. 26.127 személyt teszteltek és 7.572 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. 163 beteg szorul gépi lélegeztetésre. Összesen 4.054 embert ápolnak...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:54 ]
Beolvasás folyamatban