Szerbia
Ki lesz jogosult a szavatolt nyugdíjra Szerbiában?

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter ismét felvetette a garantált nyugdíj, vagyis a legveszélyeztetettebb nyugdíjasoknak járó szociális juttatás kérdését.

Azok a szerbiai férfiak és nők lennének jogosultak erre, akik a szegénység szélén állnak, vagyis nincs nyugdíjuk, sem más bevételük és ingatlanjuk sem. Az alapfeltétel, hogy már elmúltak 65 évesek.

Krkobabić a Tanjugnak elmondta: noha sok nyugdíjas van, akinek minimális a bevétele, csak azokat ölelnék fel a programmal, akiknek valóban segítségre van szükségük. Ezt pedig a kidolgozott szociális kártyák alapján tudnák megállapítani, az ugyanis kimutatja majd az egész család vagyonát és helyzetét.

A miniszter rámutatott arra, hogy elsősorban ezeknek az embereknek a helyzetét kell definiálni, mivel mindenekelőtt földművesekről, azon belül is nőkről van szó, akik vidéken élnek.

A nyugdíjasok szakszervezetei szerint a garantált juttatás mindenképp jelentős lenne, de arra is emlékeztetnek, hogy sok szerbiai polgár nyugdíja továbbra is nagyon alacsony.

„Szerbiában több mint egymillió polgárnak van kevesebb, mint 30 ezer dináros nyugdíja, a becslések szerint pedig közülük több mint 250 ezernek egyáltalán nincs bevétele, mivel sokan dolgoztak a mezőgazdaságban, nem fizették a járulékokat, nem telt a szolgálati idejük. Ezt az igazságtalanságot kell most kijavítani”, emelte ki a Tanjugnak Miloš Grabundžija, a Függetlenség nyugdíjas szakszervezet elnöke.

„A garantált nyugdíj nem nyugdíj, hanem szociális támogatás. De úgy vélem, hogy amennyiben a támogatás értéke kevesebb lesz 150 eurónál, akkor nincs sok értelme, mert az ember nem tud megélni ebből, és tény az, hogy vannak éhezők”, mondta Grabundžija.

Egyelőre még nem tudni, hogy mekkora lenne a támogatás összege, de a vidékfejlesztési minisztériumban közölték: a cél az, hogy kihúzzák ezeket az embereket a szegénységből.

Szerbiában jelenleg a svájci nyugdíjemelési modellt alkalmazzák, ugyanakkor a bérek emelkedését nem követi a nyugdíjak növekedése. Krkobabić elmondta, hogy az állam dolgozik azon, hogy megtalálja az ideális megoldást, amely felválthatná a jelenlegi rendszert. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt a pártok közötti párbeszéd második szakaszának folytatásában, amely az EP-képviselők közvetítésével zajlik. A találkozó résztvevői az újságíróknak elmondták, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:37 ]
Aleksandar Vučić, szerb elnöke ma délután Isztambulba érkezett, ezzel megkezdődött törökországi látogatása. Vučićot az isztambuli repülőtéren a legmagasabb katonai tiszteletadással fogadták - jelentették be a "Budućnostsrbijeav" hivatalos Instagram fiókjában - adta hírül a Tanjug. Aleksandar Vučić, Recep...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:00 ]
A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében Szerbiában, áll a covid19.rs holnapon. 26.127 személyt teszteltek és 7.572 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. 163 beteg szorul gépi lélegeztetésre. Összesen 4.054 embert ápolnak...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:54 ]
Beolvasás folyamatban