Szerbia
Készül a legalizációról szóló új törvény: A 2015-ig felépült objektumok automatikusan bekerülnek a kataszterbe

A legalizációról szóló új törvény, amely most készül, végleges megoldást nyújthat a közel kétmillió illegálisan felépített objektum számára, írja a Novosti.

A legfontosabb, hogy a legalizálási folyamatból kiveszik azokat a feltételeket, amelyek eddig a leginkább bonyolították az eljárást.

Amennyiben sikerrel zárul ez a próbálkozás, akkor mindenki csak nyer. A polgárok esetében magasabb lesz a négyzetméterenkénti érték, és kereskedhetnek is, a bruttó hazai termék pedig 7 százalékkal emelkedne.

Az új törvény legfontosabb kitétele, hogy minden, 2015-ig felépített objektumot automatikusan bejegyeznek a kataszterben, azt viszont még nem pontosították, hogy mekkora lesz az illeték az ingatlantulajdonosok számára, illetve hogy mindenki megkapja-e a tiszta papírokat.

Azonban egy olyan modellt keresnek, amellyel legalább minimális mértékben eleget tesznek a városépítési feltételeknek, hogy ne alakuljon ki teljes káosz ebben a kérdésben.

Az új jogszabály írói külön gondot fordítanak arra, hogy az intézmények, amelyek akadályozták a korábbi törvényt, ha csak lehet, teljes mértékben kikerüljenek a döntéshozásból. Ez annak a lehetőségnek a kiküszöbölésére is vonatkozik, hogy egyes tisztviselők szolgáltatások elvégzését vagy kenőpénzt követeljenek a kérvényezőtől.

A jogalapot illetően azok az épületek kerülnek be legegyszerűbben a kataszterbe, amelyeket a saját nevükön lévő telken építettek fel a polgárok.

A Novosti értesülése szerint külön modelleket dolgoznak ki azok számára, akik állami tulajdonban, vagy más személy tulajdonában lévő területen építettek. Lényegében a legalizációhoz szükség lesz a földtulajdont igazoló hitelesített szerződésre.

Vučić: A szándék a teljes és egyszerűbb legalizáció

Aleksandar Vučić szerb elnök ma közölte: a szándék az, hogy lehetséges legyen a teljes és olcsó legalizáció a közel 2,5 millió illegálisan felépített objektum esetében, de ezeknek mintegy 10 százalékát le kell bontani, mert azokat nem lehet legalizálni.

Újságírói kérdése az államfő elmondta: készül a legalizációról szóló törvény és csak ezután látják majd meg, hogy miként tudja az állam egyszer és mindenkorra megoldani ezt a problémát.

Hozzátette: elég sok probléma van ezzel kapcsolatban, az elmúlt öt évben pedig mintegy 250 ezer objektumot legalizáltak, ami szörnyen kevés, de mégis ez a legnagyobb siker eddig.

„Teljes és olcsó legalizációt szeretnék, hogy az emberek fizessék az ingatlanadót, nincs szükségünk az egyszeri és gyors bevételekre, nem szeretnénk, ha ez lenne a korrupció forrása a helyi tisztségviselők számára. Szeretnénk, ha bejelentett objektumok lennének, és hogy megemelkedjen ezeknek az épületeknek az ára, és hogy hasznot jelentsenek a tulajdonosaik számára. Mégis, az épületek mintegy 10 százalékát nem lehet legalizálni, ezeket muszáj lesz eltávolítani”, közölte Vučić.

Elmondása szerint az állam sokkal több adót tud megfizettetni, ha be lesznek jelentve ezek az objektumok.

„A 2,5 millió objektumból ha csak kétmillió újonnan bejelentett objektum lesz, az már hatalmas siker, ugyanilyen mértékű adóval”, tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a polgároknak is hasznuk lesz mindebből, hiszen rendes adásvételi szerződéseket köthetnek az épületeik eladásakor és nem lesz semmilyen gondjuk az állammal.

„Nagyon sok gond van a rendszer struktúrájában, de hiszek abban, hogy ezeket ki tudjuk majd küszöbölni”, tette hozzá Vučić. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
geza@jopajtas.info
2021. JÚLIUS 27. [ 17:47 ]

Azokat is, amit a szomszéd telkére építettek? Meg amit más rendeltetésű állami vagy önkormányzati telekre? Nagyon izgalmas... Vagyis: a káosz legalizálasa.


A Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt a pártok közötti párbeszéd második szakaszának folytatásában, amely az EP-képviselők közvetítésével zajlik. A találkozó résztvevői az újságíróknak elmondták, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:37 ]
Aleksandar Vučić, szerb elnöke ma délután Isztambulba érkezett, ezzel megkezdődött törökországi látogatása. Vučićot az isztambuli repülőtéren a legmagasabb katonai tiszteletadással fogadták - jelentették be a "Budućnostsrbijeav" hivatalos Instagram fiókjában - adta hírül a Tanjug. Aleksandar Vučić, Recep...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:00 ]
A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében Szerbiában, áll a covid19.rs holnapon. 26.127 személyt teszteltek és 7.572 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. 163 beteg szorul gépi lélegeztetésre. Összesen 4.054 embert ápolnak...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:54 ]
Beolvasás folyamatban