Szerbia
Merkel: Az EU stratégiai érdeke a nyugat-balkáni országok integrációja
Betűméret:             

Angela Merkel német kancellár mai albániai látogatásakor felszólította a nyugat-balkáni vezetőket, hogy erősítsék meg regionális együttműködésüket az Európai Uniós tagság felé vezető úton.

Merkel üdvözölte az együttműködésre irányuló balkáni kezdeményezéseket, amelyek szerinte a berlini folyamat fejlesztését is jelentik, a 2014-ben indult program célja ugyanis a nyugat-balkáni országok regionális együttműködésének erősítése, írja az AP.

„Geostratégiai szempontból az Európai Uniónak, vagyis konkrétan Németországnak az az érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok csatlakozzanak az EU-hoz”, közölte a sajtótájékoztatón Merkel, jelenti a Tanjug.

A Nyugat-Balkán országai a csatlakozás különböző szakaszaiban vannak. Az integráció lelassult, mert az EU jelenleg nem érdeklődik a bővítés iránt, mivel diplomáciai zűrzavarral kellett szembenéznie a Brexit után.

„Az EU-nak meg kell tartania a szavát, és nem gondolhat ki újabbnál újabb feltételeket, ha bizonyos okoknál fogva érdekét veszti egyes országok csatlakozási folyamatának felgyorsításában. Ez ugyanis csalódást vált ki, amit meg is tudok érteni. Bíznunk kell egymásban”, közölte Merkel Tiranában a nyugat-balkáni országok vezetőivel folytatott találkozón, ahol jelen volt Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, hogy a kabinet megalakítása átcsúszik októberre, de azt is, hogy a jelenlegi kormány a polgárok érdekét szem előtt tartva dolgozik. Lassan kirajzolódnak az új kormány körvonalai, de nincs minden megoldva, lesznek személyi változások és a minisztériumokról szóló törvények is...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 18:03 ]
Aleksandar Vulin belügyminiszter bejelentette, hogy ma vagy holnap büntetőeljárást indítanak az Europride belgrádi rendezvényének egyes résztvevői ellen. Mint mondta, megtiltják néhány személy számára a beutazást Szerbiába, írta a 021.rs. „Tudjuk, kik ők, tudjuk, honnan származnak, tudjuk, hogy melyik országokból...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma az ENSZ-közgyűlés ülésszakán általános vitáján azt mondta, Szerbia egyértelmű választ keres arra a kérdésre: mi a különbség Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint Szerbia durván megsértett szuverenitása és területi integritása között. Vučić kiemelte: sajnos itt...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban