Szerbia
Merkel: Az EU stratégiai érdeke a nyugat-balkáni országok integrációja

Angela Merkel német kancellár mai albániai látogatásakor felszólította a nyugat-balkáni vezetőket, hogy erősítsék meg regionális együttműködésüket az Európai Uniós tagság felé vezető úton.

Merkel üdvözölte az együttműködésre irányuló balkáni kezdeményezéseket, amelyek szerinte a berlini folyamat fejlesztését is jelentik, a 2014-ben indult program célja ugyanis a nyugat-balkáni országok regionális együttműködésének erősítése, írja az AP.

„Geostratégiai szempontból az Európai Uniónak, vagyis konkrétan Németországnak az az érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok csatlakozzanak az EU-hoz”, közölte a sajtótájékoztatón Merkel, jelenti a Tanjug.

A Nyugat-Balkán országai a csatlakozás különböző szakaszaiban vannak. Az integráció lelassult, mert az EU jelenleg nem érdeklődik a bővítés iránt, mivel diplomáciai zűrzavarral kellett szembenéznie a Brexit után.

„Az EU-nak meg kell tartania a szavát, és nem gondolhat ki újabbnál újabb feltételeket, ha bizonyos okoknál fogva érdekét veszti egyes országok csatlakozási folyamatának felgyorsításában. Ez ugyanis csalódást vált ki, amit meg is tudok érteni. Bíznunk kell egymásban”, közölte Merkel Tiranában a nyugat-balkáni országok vezetőivel folytatott találkozón, ahol jelen volt Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt a pártok közötti párbeszéd második szakaszának folytatásában, amely az EP-képviselők közvetítésével zajlik. A találkozó résztvevői az újságíróknak elmondták, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:37 ]
Aleksandar Vučić, szerb elnöke ma délután Isztambulba érkezett, ezzel megkezdődött törökországi látogatása. Vučićot az isztambuli repülőtéren a legmagasabb katonai tiszteletadással fogadták - jelentették be a "Budućnostsrbijeav" hivatalos Instagram fiókjában - adta hírül a Tanjug. Aleksandar Vučić, Recep...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:00 ]
A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében Szerbiában, áll a covid19.rs holnapon. 26.127 személyt teszteltek és 7.572 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. 163 beteg szorul gépi lélegeztetésre. Összesen 4.054 embert ápolnak...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:54 ]
Beolvasás folyamatban