Szerbia
Két „ellenzéki” választ küldtek Brüsszelbe, a dialógus várja a „fényt az alagút végén”
Betűméret:             

Az ellenzéki pártok és mozgalmak elküldték az európai parlamenti képviselőknek a pártok közötti dialógusban résztvevők végső megállapodását. Közölték, hogy ebben egyértelműen rámutatnak, hogy mi szükséges a tisztességes és demokratikus választásokhoz Szerbiában, és hogy mi maradt ki a brüsszeli dokumentum-tervezetből. Egyes elemzők szerint jogos volt az ellenzék lépése, és az akár pozitív pontokkal is járhat. Rossz fényt vet az ügyre viszont, hogy a dokumentum megalkotásában nem vettek részt mindannyian.

Annak érdekében, hogy a pártok közötti párbeszéd végre megtalálja „a fényt az alagút végén”, az európai parlamenti képviselők nemrég elküldték a szerbiai ellenzéknek a dialógus újabb körének munkadokumentum-tervezetét.

A szerbiai ellenzék és egyes mozgalmak viszont közölték, hogy a szövegből kulcsfontosságú dolgok hiányoznak, így Brüsszelnek egy megállapodással válaszoltak, amelyben elmagyarázzák, hogy mi minden hiányzik ahhoz, hogy tisztességesek legyenek a választások.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke elmondta, hogy ők ezt a munkadokumentumot átformálták egy megállapodás-javaslattá, amely lehetővé tenné a szabad és tisztességes választásokat.

Az EP-képviselőknek továbbított megállapodás szerint létre kell hozni a köztájékoztatás koordinációs testületét. Ez egyebek mellett lehetővé kellene, hogy tegye az ellenzéknek a közszolgálati médiában történő vendégszereplést heti három alkalommal. Azt is követelik, hogy a választási kampány ideje alatt tilos legyen beszámolni a választási listán szereplő állami tisztségviselők tevékenységéről.

Annak érdekében, hogy a választások demokratikusak legyenek, az ellenzék azt javasolja, hogy hozzanak létre egy koordinációs testületet a választások lebonyolítására, amelyben a politikai képviselők mellett helyet kapnának a CRTA, a CESID és a Transparency Serbia képviselői is. Azt is követelik, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) állandó tagjainak egyharmada az ellenzék képviselői legyenek, a közszférában dolgozók védelméért felelős biztosnak pedig meg kellene akadályoznia, hogy a foglalkoztatottakat szavazásra kényszerítsék.

Pavle Grbović, a Szabad Polgárok Mozgalma (SSP) elnöke szerint nem kérnek semmi olyat, ami ne létezne a szerb állam jogi kereteiben.

Nem ez az egyetlen válasz, amit Brüsszelbe küldtek, tegnap ugyanis a Néppárt is elküldte saját javaslatait.

Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője szerint összehangolták javaslataikat az SSP köré tömörült csoportosulással, de mivel a munkadokumentum tervezetét külön nekik is elküldték, ezért úgy véli, az a helyes, ha külön is válaszolnak rá.

Boban Stojanović politológus szerint jó húzás volt az ellenzék részéről, hogy kidolgozták a megállapodást, de sokkal nagyobb lett volna a sikerük, ha azt az ellenzék egyesült erővel teszi meg, ha a Néppárt nem különcködik, valamint ha a Dveri és a Boško Obradović, valamint a Boris Tadić körüli csoportosulás is részt vett volna a munkában. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2021. SZEPTEMBER 15. [ 16:52 ]

Már régen kiábrándultam a szavazás adta korlátlan lehetőségekből. Bárkire szavazok a vesztesek mindig a győztesek közé kerülnek. Erről jut eszembe egy szakállas vicc: Megkérdezték a megrögzött szerencsejátékost, Miért van az, hogy a kártyán mindig nyersz, ám a nyereményt a lóversenyen mindig elveszíted. Nagyon egyszerű: Nem engedik, hogy én keverjem a lovakat.


györe béla
2021. SZEPTEMBER 15. [ 9:28 ]

A helyi járulék bevezetéséről szóló népszavazásokat is demokratikussá kellene tenni ,és annak tervezetét is meg kellene küldeni Brüsszelbe,hogy ne lehessen elcsalni a népszavazást!


Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, hogy a kabinet megalakítása átcsúszik októberre, de azt is, hogy a jelenlegi kormány a polgárok érdekét szem előtt tartva dolgozik. Lassan kirajzolódnak az új kormány körvonalai, de nincs minden megoldva, lesznek személyi változások és a minisztériumokról szóló törvények is...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 18:03 ]
Aleksandar Vulin belügyminiszter bejelentette, hogy ma vagy holnap büntetőeljárást indítanak az Europride belgrádi rendezvényének egyes résztvevői ellen. Mint mondta, megtiltják néhány személy számára a beutazást Szerbiába, írta a 021.rs. „Tudjuk, kik ők, tudjuk, honnan származnak, tudjuk, hogy melyik országokból...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma az ENSZ-közgyűlés ülésszakán általános vitáján azt mondta, Szerbia egyértelmű választ keres arra a kérdésre: mi a különbség Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint Szerbia durván megsértett szuverenitása és területi integritása között. Vučić kiemelte: sajnos itt...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban