Szerbia
A szerbiai fiatalok szerint a választások nem szabadok, minden politikus egyforma és nincs kire szavazni
Betűméret:             

Habár a 18. életév betöltésével szerzik meg a jogot a szavazásra, a fiatalok mégsem élnek ezzel a lehetőséggel. A szerbiai fiatalok ernyőszervezete (KOMS) felmérése szerint tavaly a fiatalok csupán 40 százaléka ment el szavazni.

Jelenleg a fiatalok 48 százaléka támogatja a választásokat. Többségük azt állítja, hogy „jelenleg nincs kire szavazni”.

A fiatalok között tehát egyre több az olyan, aki tartózkodik a választásoktól, és különböző okok miatt kerülik a szavazóhelyeket, írja a Blic.

A KOMS felmérésében résztvevők 47,8 százaléka mondta, hogy nincs kire szavazni, 38,5 százaléka szerint pedig az összes politikus egyforma, és nem a polgárok érdekeit képviselik. A fiatalok 30,8 százaléka pedig egyik párt ideológiájával sem egyezik.

Nagy többségük (86,3 százalék) egyetlen pártban sem aktivista, míg 77,4 százalékuk szerint a választások nem szabadok, és nem is igazságosak.

Érdekes adat, hogy a tavalyi választások alkalmával Szerbia keleti és déli területein ment ki a legtöbb fiatal szavazni, a legkevesebb pedig Belgrádban.

Egyébként a felmérésből az is kiderült, hogy minél idősebbekké válnak a fiatalok, annál inkább érdeklődnek a politika iránt, így a 25 és 30 év közöttiek a legtájékozottabbak a politikai eseményekben.

Ivo Čolović, a CeSid programigazgatója a Blicnek elmondta, logikus az, hogy miért nem érdeklődnek a fiatalok a politika iránt még akkor sem, amikor megszerzik a szavazójogot.

„A 18 éves fiatalok inkább azzal foglalkoznak, hogy milyen egyetemet írjanak be, vagy hogy hol találjanak munkát, mintsem hogy aktívak legyenek a politikában. A 25 évnél idősebbeknél nagyobb a politika iránti érdeklődés, különösen az egyetem befejezése után. Többségük akkor próbál meg munkát találni, ez befolyásolja őket abban is, hogy aktívabbak legyenek a politikában”, magyarázta Čolović.

Kiemelte továbbá, hogy ma nagyon nehéz elérni a fiatalokat, és motiválni őket, hogy egy adott pártra szavazzanak.

„Éppen ezért egyre több politikus fordul a közösségi hálók felé, mert ezek a fiatalok alapvető kommunikációs csatornái, és ezek által próbálnak meg közelebb kerülni ehhez a réteghez. A fiatalok voksoláshoz való viszonyulását nehéz meghatározni, mivel a felmérésekben gyakran döntésképtelenek, és a választások után, azok titkossága miatt, nem tudjuk, hogy részt vettek-e rajtuk és ha igen, kire szavaztak”, tette hozzá Čolović.

Szerinte a fiatalok figyelmét a párton kívüli, szokatlan jelöltek kelthetik fel. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban