Szerbia
A szerbiai gyermekorvosok figyelmeztetnek: Nőtt a fertőzött és kórházban kezelt gyermekek száma

A Szerbiai Pediátriai Társaság közleményében arra figyelmeztet, hogy a koronavírus omikron törzsének terjedése miatt nagymértékben megnőtt a fertőzött és kórházba került gyermekek száma.

A gyermekorvosok társaságának közleménye szerint az Egyesült Államokból és az európai országokból származó adatok azt mutatják, hogy a 18 év alatti korosztályban regisztrált koronavírusos megbetegedések abszolút száma, de a teljes betegszámban való részarányt tekintve is folyamatosan emelkedik a számuk.

„Egyre több gyermek betegszik meg, egyre többen vannak, akiknek súlyosabb a klinikai képe és kórházi kezelésre szorulnak. A gyerekeket érintő többszervi gyulladásos szindróma (MIS-C) legsúlyosabb formái is enyhén emelkedtek”, közölték a gyermekorvosok.

Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi járványhullámban, amelyben a delta törzs volt a domináns, emelkedett a fertőzött gyermekek száma az előző hullámhoz képest, és mint állítják, most már biztos, hogy az omikron törzs még inkább érinti a 18 év alatti korosztályt.

„Az omikron törzs által sújtott országokban a legtöbb beteg és kórházba kerülő gyermek 4 év alatti. Különösen aggasztó, hogy a számuk növekszik azokban az országokban, ahol lényegesen magasabb a beoltottak aránya, mint Szerbiában”, véli az egyesület.

„A 0-4 éves gyermekeket csak úgy lehet megvédeni, ha a környezetükben mindenkit beoltanak. Ismételten felhívjuk a szülők figyelmét a védőoltás és emlékeztető oltás beadásának fontosságára. A 12 éven felüli gyermekeknek ugyancsak célszerű a védőoltás, illetve olottaknál a harmadik, emlékeztető oltás felvétele”, figyelmeztet közleményében a Szerbiai Pediátriai Társaság. (B92)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nikola Selaković szerb külügyminiszter a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után közölte, hogy átadta Aleksandar Vučić államfőnek annak a négy országnak a jegyzékét, amelyek visszavonták Koszovó elismerését. A tanács felhatalmazta Vučićot, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a szóban forgó országokról. Szerbia...
2022. MÁJUS 13.
[ 17:02 ]
A pristinai hatóságok folyamatosan megsértik a koszovói szerbek és más nem albán nemzetiségű lakosok jogait, ezért Pristina felvétele az Európa Tanácsba ellentétes lenne a szervezet alapelveivel - mondta Nikola Selaković szerb külügyminiszter. Selaković cinikusnak és abszurdnak értékelte Donika Gërvalla-Schwarz koszovói...
2022. MÁJUS 13.
[ 12:48 ]
Beadta csatlakozási kérelmét az Európa Tanácsba Koszovó azt követően, hogy Oroszországot kizárták a szervezetből márciusban - közölte a pristinai kormány csütörtökön. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése március 16-i rendkívüli ülésén javasolta Oroszország kizárást a szervezetből, megítélése szerint...
2022. MÁJUS 12.
[ 14:11 ]
Beolvasás folyamatban