Szerbia
A szerbiai gyermekorvosok figyelmeztetnek: Nőtt a fertőzött és kórházban kezelt gyermekek száma

A Szerbiai Pediátriai Társaság közleményében arra figyelmeztet, hogy a koronavírus omikron törzsének terjedése miatt nagymértékben megnőtt a fertőzött és kórházba került gyermekek száma.

A gyermekorvosok társaságának közleménye szerint az Egyesült Államokból és az európai országokból származó adatok azt mutatják, hogy a 18 év alatti korosztályban regisztrált koronavírusos megbetegedések abszolút száma, de a teljes betegszámban való részarányt tekintve is folyamatosan emelkedik a számuk.

„Egyre több gyermek betegszik meg, egyre többen vannak, akiknek súlyosabb a klinikai képe és kórházi kezelésre szorulnak. A gyerekeket érintő többszervi gyulladásos szindróma (MIS-C) legsúlyosabb formái is enyhén emelkedtek”, közölték a gyermekorvosok.

Emlékeztetnek arra, hogy a korábbi járványhullámban, amelyben a delta törzs volt a domináns, emelkedett a fertőzött gyermekek száma az előző hullámhoz képest, és mint állítják, most már biztos, hogy az omikron törzs még inkább érinti a 18 év alatti korosztályt.

„Az omikron törzs által sújtott országokban a legtöbb beteg és kórházba kerülő gyermek 4 év alatti. Különösen aggasztó, hogy a számuk növekszik azokban az országokban, ahol lényegesen magasabb a beoltottak aránya, mint Szerbiában”, véli az egyesület.

„A 0-4 éves gyermekeket csak úgy lehet megvédeni, ha a környezetükben mindenkit beoltanak. Ismételten felhívjuk a szülők figyelmét a védőoltás és emlékeztető oltás beadásának fontosságára. A 12 éven felüli gyermekeknek ugyancsak célszerű a védőoltás, illetve olottaknál a harmadik, emlékeztető oltás felvétele”, figyelmeztet közleményében a Szerbiai Pediátriai Társaság. (B92)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 11 248 új fertőzöttet azonosítottak Szerbiában, s 26 személy halt bele a betegségbe. Tegnap óta összesen 25 323 koronavírustesztet végeztek. Jelenleg 2436 fertőzött van kórházban, 99-en lélegeztetőgépre szorulnak. A járvány kezdete óta az országban hivatalosan 1 436...
2022. JANUÁR 16.
[ 16:11 ]
Az ausztrál hatóságok saját magukat alázták meg Novak Đoković zaklatásával, aki emelt fővel térhet vissza hazájába, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök azt követően, hogy az oltatlan teniszezőt kiutasították Ausztráliából. Az államfő elmondta, beszélt Đokovićtyal a döntés után, s bátorította és...
2022. JANUÁR 16.
[ 10:45 ]
Népszavazást tartanak ma Szerbiában, amelyen a polgárok az alkotmány módosításáról szavazhatnak, vagyis az alábbi kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: Támogatja-e a Szerb Köztársaság Alkotmányának megváltoztatásáról szóló törvény megerősítését? A szavazóhelyek 7 órakor nyíltak meg, s több mint 6,5...
2022. JANUÁR 16.
[ 9:04 ]
Beolvasás folyamatban