Szerbia
Dačić: A 30 százalék körüli részvétel jó eredmény

A 30 százalék körüli részvételi arány a népszavazáson "elég jó eredménynek" számít, és a tegnapi szavazás demokratikus légkörben zajlott le – értékelte Ivica Dačić, a szerbiai képviselőház elnöke.

A házelnök az RTS-nek elmondta, elégedett, hogy a polgárok megerősítették a parlament alkotmánymódosítási döntését a tegnapi népszavazáson.

„Mindannyian beszéltünk az alkotmány megváltoztatásának szükségességéről, mindannyian tudjuk, hogy ez a téma nem tartozik a polgárok legfőbb érdeklődési körébe, hogy vannak olyan emberek, akik politikailag aktívak, de nem értették kellőképpen a népszavazás fontosságát, különösen akkor, amikor dezinformációk szóltak arról, hogy ez az EU diktátuma, az SNS és az SPS tagságában pedig voltak olyanok, akik allergiásak voltak erre a nyomásgyakorlásra” – mondta Dačić.

Emlékeztetett arra, hogy az ellenzékkel kötött megállapodás egyik szegmense a népszavazással függött össze, mert több mint 16 ezer ellenőrt javasoltak a szavazás lebonyolítására. Közölte, hogy 48 órán belül lehet kifogással élni az esetleges szabálytalanságok miatt.

Dačić szerint eddig soha nem volt példa arra, hogy a hatalom lemond a bírák és az ügyészek megválasztásával kapcsolatos felhatalmazásairól, megjegyezve, hogy az alkotmánymódosítás a hivatalos szavazási eredmények kihirdetését követő napon lépnek életbe.

Értékelése szerint az alkotmánymódosításon dolgozó szakemberek komolyan vették a munkát, és nagyon felelősségteljesen fognak dolgozni a második szakaszban is, vagyis az alkotmánymódosításokat kísérő törvénymódosítások során.

A bírákról szóló törvényt és a bírói főtanácsról szóló törvényt egy éven belül összhangba kell hozni az alkotmánnyal.

Dačić a parlament soron következő tevékenységéről szólva elmondta, hogy az alkotmány és az alkotmánytörvény kihirdetése után feloszlatják a közgyűlést, hogy április 3-ra kiírják a választásokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben és a vasútállomáson. A Blic szerint a fenyegetések szerint...
2022. MÁJUS 16.
[ 18:22 ]
Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere Brüsszelben tárgyalt Várhelyi Olivérrel, az EU szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával. Selaković elmondta, hogy Szerbia európai uniós tagsága külpolitikai prioritás és stratégiai elkötelezettség. Egyúttal hangsúlyozta, hogy fontos a régió ösztönzése...
2022. MÁJUS 16.
[ 11:27 ]
Bombariadó volt 97 belgrádi általános iskolában ma reggel, közölte az oktatási minisztérium. Néhány középiskolát is arról értesítették ismeretlenek, hogy az intézményben bombát helyeztek el. Valamennyi iskola esetében a rendőri ellenőrzést követően megállapították, hogy a bejelentések hamisak voltak, és a...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:50 ]
Beolvasás folyamatban