Szerbia
Selaković: Négy ország visszavonta Koszovó elismerését
Betűméret:             

Nikola Selaković szerb külügyminiszter a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után közölte, hogy átadta Aleksandar Vučić államfőnek annak a négy országnak a jegyzékét, amelyek visszavonták Koszovó elismerését. A tanács felhatalmazta Vučićot, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a szóban forgó országokról.

Szerbia kormánya és a külügyminisztérium továbbra is heves harcot folytat, és Koszovó elismerésének visszavonásán dolgozik – közölte Selaković.

„Nyomás alatt állunk, hogy elfogadjuk a területi integritás megsértését, a nemzetközi közjog, a jogrend megsértését országunk kárára. Az Egyesült Államok kormánya a washingtoni megállapodás első évfordulója alkalmából kiadott külügyminisztériumi közleményében egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok érvényesnek tekinti a megállapodást, és felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy tartsák tiszteletben azt" – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, azzal, hogy Koszovó benyújtotta az Európa Tanácshoz csatlakozási kérelmét, Pristina megmutatta, hogy nem tartja tiszteletben a megállapodást, valamint a megállapodásnak otthont adó állam álláspontját. Nem párbeszéd útján kíván megoldást elérni, hanem már egyoldalú döntést hozott.

„Biztonsági szolgálataink munkájának köszönhetően olyan információhoz jutottunk, miszerint legalább két nagy ország azon dolgozik, hogy Pristinát támogassa, és megakadályozza az elismerések visszavonását célzó kampányt” – mondta a külügyminiszter. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A  NATO figyelmezteti Pristinát - illusztráció
2023. MÁJUS 29.
[ 7:54 ]
A május elején történt szerbiai tömeggyilkosságok után negyedik alkalommal szervezték meg szombat este a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tüntetést Belgrádban. A tüntetők a parlament épülete előtt gyülekeztek, ahol virágot helyeztek el az áldozatok emléke előtt tisztelegve. Az előzőekhez képest a séta útvonala...
2023. MÁJUS 27.
[ 22:09 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) Miloš Vučevićet választotta meg új elnökévé szombati tisztújító közgyűlésén Kragujevacon, jelenti a Tanjug. A tisztséget eddig betöltő Aleksandar Vučić a tegnapi nagygyűlésen jelentette be, hogy nem vezeti tovább a pártot, de tagja marad. Aleksandar Vučić az eseményen kijelentette: soha nem...
2023. MÁJUS 27.
[ 15:14 ]
Kragujevacon tartja ma tisztújító közgyűlését a Szerb Haladó Párt (SNS), amelyen új elnököt választanak, miután Aleksandar Vučić tegnap este bejelentette, hogy távozik a párt éléről. Vučić elmondta, az ülés első napirendi pontja az aktuális politikai helyzet és a párt további politikai tevékenységének...
2023. MÁJUS 27.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban