Szerbia
Selaković: Négy ország visszavonta Koszovó elismerését

Nikola Selaković szerb külügyminiszter a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után közölte, hogy átadta Aleksandar Vučić államfőnek annak a négy országnak a jegyzékét, amelyek visszavonták Koszovó elismerését. A tanács felhatalmazta Vučićot, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a szóban forgó országokról.

Szerbia kormánya és a külügyminisztérium továbbra is heves harcot folytat, és Koszovó elismerésének visszavonásán dolgozik – közölte Selaković.

„Nyomás alatt állunk, hogy elfogadjuk a területi integritás megsértését, a nemzetközi közjog, a jogrend megsértését országunk kárára. Az Egyesült Államok kormánya a washingtoni megállapodás első évfordulója alkalmából kiadott külügyminisztériumi közleményében egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok érvényesnek tekinti a megállapodást, és felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy tartsák tiszteletben azt" – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, azzal, hogy Koszovó benyújtotta az Európa Tanácshoz csatlakozási kérelmét, Pristina megmutatta, hogy nem tartja tiszteletben a megállapodást, valamint a megállapodásnak otthont adó állam álláspontját. Nem párbeszéd útján kíván megoldást elérni, hanem már egyoldalú döntést hozott.

„Biztonsági szolgálataink munkájának köszönhetően olyan információhoz jutottunk, miszerint legalább két nagy ország azon dolgozik, hogy Pristinát támogassa, és megakadályozza az elismerések visszavonását célzó kampányt” – mondta a külügyminiszter. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben és a vasútállomáson. A Blic szerint a fenyegetések szerint...
2022. MÁJUS 16.
[ 18:22 ]
Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere Brüsszelben tárgyalt Várhelyi Olivérrel, az EU szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával. Selaković elmondta, hogy Szerbia európai uniós tagsága külpolitikai prioritás és stratégiai elkötelezettség. Egyúttal hangsúlyozta, hogy fontos a régió ösztönzése...
2022. MÁJUS 16.
[ 11:27 ]
Bombariadó volt 97 belgrádi általános iskolában ma reggel, közölte az oktatási minisztérium. Néhány középiskolát is arról értesítették ismeretlenek, hogy az intézményben bombát helyeztek el. Valamennyi iskola esetében a rendőri ellenőrzést követően megállapították, hogy a bejelentések hamisak voltak, és a...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:50 ]
Beolvasás folyamatban