Szerbia
Borrell: Szerbia mielőbb hangolja össze politikáját az Európai Unióval

Szerbia a “lehető leggyorsabban” végezze el az EU közös kül- és biztonságpolitikájával való jogharmonizációt és hajtsa végre az EU és a többi nyugat-balkáni ország által az ukrajnai háború miatt elfogadott szankciókat, szólított fel Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

“Az uniós külügyminiszterek világosan megfogalmazták, mit várnak el partnereiktől és az Európai Unió leendő tagországaitól, vagyis, hogy kötelezzék el magukat a közös értékek, valamint a közös kül- és biztonságpolitika mellett. Azok, akik ezt még nem tették meg, és Szerbia is közéjük tartozik, mielőbb gyorsítsák fel a jogharmonizációt és alkalmazzák a szankciókat. Megértjük a nehézségeket, és értékeljük azt a tényt is, hogy valamennyien Oroszország ellen szavaztak az ENSZ Közgyűlésén, ugyanakkor elvárjuk, hogy a jelöltek és partnereink teljes mértékben egyeztessék külpolitikájukat a miénkkel" - mondta Borrell a Tanjug tudósítása szerint.

Borrell az EU tanácsának hétfői ülését követően, amelyen a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei is részt vettek, üdvözölte azon partnerek “stratégiai és bátor” döntését, akik külpolitikájukat teljes mértékben összehangolták az uniós külpolitikával és az EU szankciókkal.

A külügyi főképviselő megítélése szerint az orosz propaganda erősen jelen van a Nyugat-Balkánon és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen helyzetben az uniós tagjelölt országok semleges státusa nem áll összhangban ezen országok európai jövőjével.

“A Putyin-rezsimmel való közeli kapcsolat immáron nem áll összhangban az EU-val való közös jövő kiépítésével. Ez a kettő nem megy együtt. Az ukrajnai háború vonatkozásában hangoztatott semlegesség téves koncepció. Egy ország megtámadott egy másik országot és ezeket kiegyenlíteni, vagyis, kiegyenlíteni a támadót és az áldozatot, nos, ez nem lehetséges”, szögezte le Borrell, hozzátéve, az EU “megérti”, hogy a Nyugat-Balkánon, ha Moszkváról van szó, vannak bizonyos “problémák, kapcsolatok és a közvélemény megítélése”, de mint aláhúzta, vannak dolgok, amelyek egészen egyszerűen, nem járhatnak együtt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Azok a polgárok, akik már megkapták az 5 ezer dináros üdülési utalványt, mától jelentkezhetnek a további 10 ezer dinár értékű, szerbiai nyaraláshoz felhasználható utalványokért, írja a Beta. A polgároknak legkésőbb 30 nappal az utazás kezdete előtt kell jelentkezniük a Szerbiai Posta tolóablakainál. Át kell adniuk...
2022. JÚNIUS 29.
[ 14:58 ]
Ma, a kisérettségi záróvizsga utolsó napján a nyolcadikos diákok kilenc órától a kombinált tesztet töltötték ki, amely öt tantárgyból – történelem, földrajz, biológia, kémia és fizika – tartalmaz kérdéseket. Az előző két napban anyanyelvből és matematikából vizsgáztak a leendő középiskolások. A...
2022. JÚNIUS 29.
[ 9:27 ]
Ivan Vejvoda, a bécsi Társadalomtudományi Intézet vezető munkatársa kijelentette, hogy Szerbia nem tudja fenntartani a semlegességét, és 2004-ig az ország közeledett a NATO-hoz. Vejvoda szerint Zoran Đinđić miniszterelnök idején kezdődtek meg a tárgyalások a szövetség teljes jogú tagságához való csatlakozásról,...
2022. JÚNIUS 29.
[ 9:15 ]
Beolvasás folyamatban