Szerbia
Vučić: Pristina döntést hozott egy új Viharról
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma este találkozott Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Belgrád-Pristina párbeszédért felelős különmegbízottjával, aki háromnapos látogatásra érkezett Belgrádba.

Vučić az EU különmegbízottjával folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy Pristina úgy döntött, betiltja a szerb személyi igazolványokat, és szeptember 30-a után eltörli a szerb városnevet tartalmazó rendszámok érvényességét, a megadott határidő lejárta után pedig elkobozzák ezeket a járműveket, írja a Tanjug.

Vučić ennek kapcsán bejelentette, „válaszunk józan, de halálos és tisztességes lesz”, és felszólította Pristinát, hogy háromszor gondolja át, mielőtt ezt megtenné.

„Nem indítunk semmilyen katonai, ilyen vagy hasonló akciót, de arra kérjük őket, hogy ne próbálják elvenni népünk vagyonát, és ne próbálják meg elüldözni népünket, ez a nagy kérésünk. Arra kérjük ezeket az erőseket és hatalmasokat, hogy ne tegyék ezt. Ez a legnagyobb kérésünk”, közölte Vučić a lakosságához intézett beszédében, írja a Tanjug.

Elmondta, hogy szeptember 30-ig van elég idejük, hogy háromszor átgondolják, megteszik-e ezt vagy sem.

„Számomra úgy tűnik, jelenleg lenne ennél okosabb dolguk is, de lehet hogy nincs. Amikor felteszünk egy kérdést, hogy hol vannak az elveik, mivel látjuk, hogy Oroszország szörnyen megsértette a nemzetközi jogot, ugyanezért Belgrádot lebombázták, de Moszkvát nem támadják meg, akkor rájövünk, hogy az elvek és az értékek nem léteznek”, nyilatkozta a szerb elnök.

Elmondta, hogy ebben a döntésben Pristinát elsősorban Nagy-Britannia és Németország, de a NATO többi vezető tagja is teljes mértékben támogatta.

„Olyan döntéseket hoztak, amelyeknek egyetlen célja van, és ez a szerbek kiűzése északról, egy új Vihar indítása, ahol két hónapig kampányolnak majd, hogy meggyőzzék a szerbeket, hogy a RKS rendszám alatt regisztrálják járműveiket”, hangsúlyozta Vučić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2022. JÚNIUS 30. [ 9:00 ]

Ne döljünk be mindenféle kitalálmányoknak .A nyomás gyakorlás ellenére nem kell pánikba esni még ha pánikot is akarnak okozni . Ha észreveszik hogy megbántva reagálulk rá annál jobban csinálják.


Ezen a hétvégén sem alakul jobban a helyzet a szerbiai átkelőkön, több helyen órákat kell várniuk az utazóknak a hőségben. A helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A határőrség hivatalos közlése szerint Horgoson a kilépőoldalon 120 percet, a belépőoldalon 60 percet kell várni,...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 18:38 ]
Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Beolvasás folyamatban