Szerbia
A NATO nagy figyelmet fordít a szerb-orosz kapcsolatokra
Betűméret:             

Szerbia része az európai integrációs folyamatnak, de jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal is, amit a NATO érdekesnek talál és nagy figyelmet fordít rá.

Ezt egy meg nem nevezett NATO-tisztviselő nyilatkozta a szövetség madridi csúcstalálkozóján, rámutatva arra, hogy a NATO tiszteletben tartja Szerbia katonai semlegességét, írja a Tanjug.

A Nyugat-Balkán egyetlen országát emelték ki a csúcstalálkozón, amelyre külön figyelmet fordítottak, ez pedig Bosznia-Hercegovina volt.

A NATO-szövetséghez tartozó állam- és kormányfők ugyanis „zöld utat” adtak a szövetségnek, hogy Bosznia-Hercegovinát e blokk stratégiai jelentőségű országává nyilvánítsa.

Ennek értelmében döntés született egy további támogatási csomag kiosztásáról, a védelmi kapacitások kiépítése céljából.

A NATO fokozott szerepvállalása gyakorlati és politikai támogatást jelent, amelyet az esetleges oroszországi befolyásolás elkerülés miatt vezettek be azzal a megjegyzéssel, hogy „jobb a megelőzés, mint a gyógyítás”.

Ezek közé a tevékenységek közé tartozik a félretájékoztatás és a „rosszindulatú orosz befolyás” elleni küzdelem erősítése.

Mint azt a meg nem nevezett magas rangú NATO-tisztviselő elmondta, a madridi csúcstalálkozón azt veszik fontolóra, hogy bevezetnek egy politikai összekötőt a NATO és Szarajevó között, ahol jelenleg csak katonai kapacitással rendelkeznek.

Emellett a szarajevói NATO-parancsnokságon is létszámbővítést terveznek, ami az együttműködés javítása szempontjából erősítené a kapacitásokat.

Mivel a NATO-határozat csak az együttműködés kereteinek a megteremtését jelenti, az év végéig a bosznia-hercegovinai tárgyalópartnerekkel közösen dolgozzák majd ki ezt a tervet.

A NATO illetékese kijelentette továbbá: a végső döntést Bosznia-Hercegovinának kell meghoznia, hogy tovább kíván-e lépni az euro-atlanti úton, vagyis hogy szeretne-e valóban NATO-tagországgá válni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ezen a hétvégén sem alakul jobban a helyzet a szerbiai átkelőkön, több helyen órákat kell várniuk az utazóknak a hőségben. A helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A határőrség hivatalos közlése szerint Horgoson a kilépőoldalon 120 percet, a belépőoldalon 60 percet kell várni,...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 18:38 ]
Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Beolvasás folyamatban