Szerbia
Pristina elhalasztja a személyi igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat alkalmazását
Betűméret:             

Albin Kurti, a pristinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke közölte, hogy a pristinai kormány 30 nappal elhalasztja a rendszámtáblákról, valamint a be- és kilépési okmányokról szóló határozat végrehajtását a Közép-Szerbiával közös átkelőhelyeken, azzal a feltétellel, hogy minden barikádot eltávolítanak és helyreállítják a teljes mozgásszabadságot.

Korábban Xhelal Svecla, a pristinai átmeneti intézmények rendőrségének minisztere nem sokkal éjfél után a Facebookon jelentette be, hogy megkezdődött a 90 napig érvényes be- és kilépési okmányok kiosztása.

„Az összes barikád és akadály eltávolításakor felfüggesztjük ezt a döntést 2022. szeptember 1-ig”, írta Svecla.

Az Egyesült Államok kérésére döntött úgy a pristinai kormány, hogy elhalasztja az intézkedések bevezetését, miután sürgős találkozót tartottak Jeffrey Hovenier amerikai nagykövettel.

Az észak-koszovói szerbek tegnap este lezárták a forgalmat a főbb utakon, a Kosovska Mitrovica melletti Rudare városában, Leško közelében Jarinje felé és Zupca városában, Zubin Potok közelében. Így fejezték ki békés tiltakozásukat Pristina lépése ellen, amely veszélyezteti a szerbek megmaradását Koszovóban.

Ezt követően a koszovói rendőrség lezárta Jarinjét és Brnjakot az utasforgalom elől.

Többórás feszültség után Pristina az Egyesült Államok kérésére úgy döntött, hogy szeptember 1-ig elhalasztja a személyes okmányokra és a járművek újrajegyzésére vonatkozó intézkedések végrehajtását, de csak akkor, ha az összes barikádot eltávolítják.

Eközben éjféltől minden, szerb személyi igazolvánnyal rendelkező utas a koszovói közigazgatási átkelőhelyen egy be- és kilépési okmányt kap, amely tartalmazza a Koszovóra való belépés dátumát és időpontját, valamint az átkelőhely nevét, és az utas személyi adatait.

Vučić: Úgy gondolom, hogy a koszovói helyzet deeszkalálódik

A szerb elnök rámutatott: Belgrád számára rendkívül fontos, hogy folytatódjon a párbeszéd Belgrád és Pristina között, és vannak olyan próbálkozások, amelyek a dolgok békés megoldására irányulnak.

A vezérkarban tartották a szerb elnök és a katonai vezetés megbeszélését, ezt követően Aleksandar Vučić arról számolt be, hogy Belgrád könyörgött a nemzetközi közösség képviselőinek, tegyenek meg mindent, és hassanak Pristinára, hogy az vonja vissza döntéseit. Vučić hozzátette: remélem, hogy a helyzet holnap enyhül.

„A vezérkarban véget ért a megbeszélés, előtte Mojsilović tábornok beszélt a KFOR parancsnokával. Fontos, hogy a beszélgetés professzionális volt, és korrekt légkörben zajlott. Mindkét fél kötelezettségeit elfogadták, elsősorban az információcserében, mert sok valótlanság és félretájékoztatás volt”, nyilatkozta Vučić a Pink televíziónak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban