Szerbia
Megalakult a szerb parlament, a képviselők letették az esküt
Betűméret:             

A képviselői mandátumok megerősítésével hétfőn megalakult az új összetételű szerb parlament.

A mandátumok hitelesítését követően a képviselők letették az esküt, amely így szól: Esküszöm, hogy országgyűlési képviselői feladataimat odaadóan, becsületesen, lelkiismeretesen és az Alkotmányhoz híven fogom ellátni, védem az emberi és kisebbségi jogokat, valamint a polgári szabadságjogokat, és legjobb tudásom szerint szolgálom Szerbia polgárait, az igazságot és az igazságosságot!

A közgyűlés mára befejezte munkáját, és holnap folytatja.

Az új parlamentet a következő listák alkotják: az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk választási lista 120 képviselővel, a Marinika Tepić – Együtt Szerbia győzelméért listáról 38 képviselő, az Ivica Dacić – Szerbia miniszterelnöke listáról pedig 31 képviselő jutott be.

A Dr. Miloš Jovanović – Remény Szerbiának listának 15, a Moramo koalíciónak 13, a Boško Obradović – Dveri Szerb Mozgalom – POKS – Miloš Parandilović – Hazafias blokk a Szerb Királyság Újjáépítéséért lista és a Milica Đurđević Stamenkovski - Eskütevők Szerb Párt listája 10-10 mandátummal rendelkezik.

Öt parlamenti mandátumot kapott a Vajdasági Magyar Szövetség, hármat a Mufti hagyatéka – SPP – Usame Zukorlić, kettőt-kettőt az Együtt Vajdaságért – Vajdaság – Horvátok Demokratikus Szövetsége Vajdaságért – Együtt Vajdaságért koalíció és SDA Sandžak - Dr. Sulejman Ugljanin lista, míg a Völgy Albánjainak Koalíciója egy mandátummal rendelkezik.

A délelőtt 10 óra körül kezdődött ülésen a legidősebb parlamenti képviselő, Vladeta Janković elnökölt, aki az Együtt Szerbia győzelméért listán szerepelt.

Holnap lesz napirenden a parlament elnökének és alelnökének megválasztása, a főtitkár kinevezése, valamint munkatestületi tagok és a nemzetközi intézményekben és szervezetekben működő állandó parlamenti küldöttségek tagjainak megválasztása, írja a Tanjug.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az alakuló ülést követően az MTI-nek azt mondta, soha ilyen sok frakciója nem volt még a szerbiai képviselőháznak. A parlamentben több mint 40 párt összesen 16 frakciót alakított. „Ebben a tengerben kell érvényre juttatni a magyar érdekeket” – húzta alá.

A VMSZ frakcióvezetője rámutatott: a párt politikusai arra készülnek, hogy láthatóak és kitartóak legyenek, homlokterükben pedig továbbra is a vajdasági magyarság számára fontos ügyek szerepelnek, valamint kiemelt figyelmet fordítanak az illegális bevándorlás elleni küzdelemre is. „Követelni fogjuk, hogy az állami szervek erőteljesebben lépjenek fel a migránsok ellen, őrizzék az ország déli határát, és garantálják a helyi lakosság biztonságát” – húzta alá.

A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg kell alakulnia, ám Aleksandar Vučić a legutóbb közölte: az új kabinet várhatóan augusztus közepéig feláll.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ezen a hétvégén sem alakul jobban a helyzet a szerbiai átkelőkön, több helyen órákat kell várniuk az utazóknak a hőségben. A helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A határőrség hivatalos közlése szerint Horgoson a kilépőoldalon 120 percet, a belépőoldalon 60 percet kell várni,...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 18:38 ]
Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Beolvasás folyamatban