Szerbia
A Vihar évfordulója: Megemlékezés Szerbiában, ünnep Horvátországban
Betűméret:             

Ma este nyolc órakor tartják az újvidéki Szabadság téren a Vihar során elhunyt és száműzött szerbek emléknapjának állami rendezvényét.

Horvátországban idén is ünnepnapként tartják meg a Vihar fedőnevű katonai-rendőrségi akció évfordulóját, amely során 1995 augusztusának elején – a második világháború óta –, a szerbek legnagyobb mértékű kiűzését jegyezték fel, ez a győzelem, hála és a védelmezők napja, míg Szerbiában kommemorációt szerveznek Újvidéken, hogy emlékezzenek erre a büntetlen bűncselekményre, írja a Tanjug.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, a horvát katonai-rendőrségi akció évfordulójára Újvidéken, a Szabadság téren ma 20 órakor emlékeznek meg. Horvátország hagyományosan Kninben rendezi meg a központi ünnepséget, ahol Zoran Milanović elnök fogadást ad a háborús parancsnokok számára. Ebből az alkalomból Milanović kitüntetéseket, érmeket ad át, és előlépteti a horvát fegyveres erők néhány tagját, közölte a hivatala.

A knini Vihar évfordulójának pontos részleteit még nem közölték, de idén történt meg először, hogy több civil szervezete félórás, háborúellenes megmozdulást szervezett szerdán a zágrábi Jelačić bán téren, akik a megölt és elűzött szerbekre emlékeztek.

A Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Biztosság adatai szerint több mint 1.700 szerb vesztette életét és tűnt el a Vihar katonai-rendőrségi akcióban, több mint 250 ezret pedig elűztek.

Míg a horvátok számára a Vihar évfordulója az ünneplés napja, addig a szerbek úgy tekintenek rá, mint a volt JSZSZK területén történt háborúk legtömegesebb és az egyik legkegyetlenebb etnikai tisztogatására.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Amarikai-koszovói egyeztetés - illusztráció
2023. OKTÓBER 1.
[ 10:47 ]
Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a koszovói illetékes szervek a nemzetközi partnerek segítségével kérni fogják Szerbiától a banjskai (Bajskë) támadás valamennyi elkövetőjének kiszolgáltatását Pristinának. A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozó koszovói tisztségviselő...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 16:29 ]
Goran Vesić építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter manipulációnak nevezte egyes médiumok híreit a Belgrád--Budapest -gyorsvasút építésének problémáiról. Kiemelte, hogy az Újvidék--Szabadka-vonal gyorsabban épül a tervezettnél, semmiféle késés ne lesz. Az is álhír, hogy a vasút nem kapta meg az...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 15:19 ]
Holnaptól, október elsejétől érvényesek a nyugdíjaskártyák. Eddig 920 ezer idősebb polgár jelentkezet, hogy élni szeretne a nyugdíjaskártya biztosította kedvezményekkel. Az igénylők jó része már meg is kapta a kártyát, amellyel holnaptól több mint 620 helyen vásárolhat a rendes árnál olcsóbban. Siniša Mali...
2023. SZEPTEMBER 30.
[ 13:22 ]
Beolvasás folyamatban