Szerbia
A Vihar évfordulója: Megemlékezés Szerbiában, ünnep Horvátországban
Betűméret:             

Ma este nyolc órakor tartják az újvidéki Szabadság téren a Vihar során elhunyt és száműzött szerbek emléknapjának állami rendezvényét.

Horvátországban idén is ünnepnapként tartják meg a Vihar fedőnevű katonai-rendőrségi akció évfordulóját, amely során 1995 augusztusának elején – a második világháború óta –, a szerbek legnagyobb mértékű kiűzését jegyezték fel, ez a győzelem, hála és a védelmezők napja, míg Szerbiában kommemorációt szerveznek Újvidéken, hogy emlékezzenek erre a büntetlen bűncselekményre, írja a Tanjug.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, a horvát katonai-rendőrségi akció évfordulójára Újvidéken, a Szabadság téren ma 20 órakor emlékeznek meg. Horvátország hagyományosan Kninben rendezi meg a központi ünnepséget, ahol Zoran Milanović elnök fogadást ad a háborús parancsnokok számára. Ebből az alkalomból Milanović kitüntetéseket, érmeket ad át, és előlépteti a horvát fegyveres erők néhány tagját, közölte a hivatala.

A knini Vihar évfordulójának pontos részleteit még nem közölték, de idén történt meg először, hogy több civil szervezete félórás, háborúellenes megmozdulást szervezett szerdán a zágrábi Jelačić bán téren, akik a megölt és elűzött szerbekre emlékeztek.

A Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Biztosság adatai szerint több mint 1.700 szerb vesztette életét és tűnt el a Vihar katonai-rendőrségi akcióban, több mint 250 ezret pedig elűztek.

Míg a horvátok számára a Vihar évfordulója az ünneplés napja, addig a szerbek úgy tekintenek rá, mint a volt JSZSZK területén történt háborúk legtömegesebb és az egyik legkegyetlenebb etnikai tisztogatására.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ezen a hétvégén sem alakul jobban a helyzet a szerbiai átkelőkön, több helyen órákat kell várniuk az utazóknak a hőségben. A helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A határőrség hivatalos közlése szerint Horgoson a kilépőoldalon 120 percet, a belépőoldalon 60 percet kell várni,...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 18:38 ]
Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Beolvasás folyamatban