Szerbia
Vučić az ENSZ-közgyűlés ülésszakán: A nagyhatalmak csak a saját céljaikat nézik
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök ma az ENSZ-közgyűlés ülésszakán általános vitáján azt mondta, Szerbia egyértelmű választ keres arra a kérdésre: mi a különbség Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint Szerbia durván megsértett szuverenitása és területi integritása között.

Vučić kiemelte: sajnos itt senki sem hallgat senkire, és nem törekszik a valódi megegyezésre és problémamegoldásra, hanem szinte mindenki csak a saját érdekeit tartja szem előtt, gyakran lábbal tiporja a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának az elveit, írja a Tanjug.

„Emiatt sem Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, sem senki más az ENSZ-ből nem hibáztatható, hanem azok az erők a hibásak, amelyek semmivel sem számolnak, csak saját politikai, gazdasági és sajnos katonai céljaik kielégítését tartják szem előtt”, figyelmeztetett Vučić az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán.

„A világjárvány elleni küzdelemben tanúsított szolidaritásra ma még nagyobb szükség van, amikor az emberek alapvető élelmiszer- és energiaszükséglete került veszélybe”, hangsúlyozta Szerbia elnöke az ENSZ általános vitáján.

Nemrég visszaszorítottuk a világjárványt, de máris olyan új kihívásokkal nézünk szembe, amelyekre ebben az évszázadban nem számítottunk, magyarázta.

A szerb köztársasági elnök az ENSZ-ben rámutatott: függetlenül attól, hogy Szerbia továbbra is a saját bőrén tapasztalja a nemzetközi jog alapvető rendelkezéseinek durva megsértését, nem adja fel az ENSZ alapelveit, az ország a stabilitás tényezője volt és lesz is az egész régióban.

Vučić hangsúlyozta továbbá azt is, hogy Szerbia jó szándékkal keresi a kompromisszumos megoldást Koszovó kérdésében, az EU közvetítésével, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéden belül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vasárnap Belgrádban 76 éves korában váratlanul elhunyt Srbijanka Turajlić, a Belgrádi Egyetem Villamosmérnöki Karának nyugalmazott egyetemi docense, emberi jogi aktivista. A kilencvenes évek végén az Otpor aktív tagja, majd a Szabad Polgárok Mozgalom egyik alapítója volt. 2001 és 2004 között az Oktatási és...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 22:53 ]
„Szerbia nem tudja elfogadni az ukrajnai területen lévő donyecki és luhanszki népszavazásokat”, jelentette ki Nikola Selaković külügyminiszter. "Ez teljesen ellentétes lenne nemzeti és állami érdekeinkkel, a szuverenitás és a területi integritás megőrzésével, a határok sérthetetlenségéről alkotott...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 16:16 ]
Viola von Cramon, az Európai Parlament képviselője felháborítónak tartja, hogy az orosz-ukrán háború közepette Szerbia és Oroszország külügyminisztériuma további, kétéves együttműködési megállapodást írt alá. „Ez talán csak egy újabb jel, hogy ideje befagyasztani az EU-csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával. Nem...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 11:12 ]
Beolvasás folyamatban