Szerbia
Családostul érkeznek oroszok a belgrádi reptérre
Betűméret:             

Fiatalok és idősek egyaránt érkeztek ma reggel az Air Serbia Moszkvából Belgrádba tartó járatán. A Euronews Serbia kamerái örökítették meg a landolás utáni első pillanatokat, amikor egész családok sétáltak végig a Nikola Tesla repülőtéren. A hírcsatorna szerint a repülőgépen az összes hely foglalt volt.

Moszkvából naponta több járat indul a szerb fővárosba, de Szentpétervárról, Szocsiból és Kazanyból is elérhetőek utak Belgrádba.

A Euronews helyszíni riporterei több orosz állampolgárt is megszólaltattak, közülük sokan állítják: már hónapokkal ezelőtt lefoglalták a jegyeket.

„Sehova sem menekülünk, a fiunkat hoztuk el ide a tanulmányai miatt", nyilatkozta egy apa.

Egy másik férfi azt mondta, nem menekül, hiszen a jegyet még júliusban megvásárolta, most csak átutazóban jár itt, az úti célja pedig Szófia.

A járaton sportolók is helyet kaptak.

„Mi a Kobra Balkan Open idei kiírására érkeztünk. Senki sem rohan sehova, azért jöttünk, hogy ezen a céllövészeti versenyen részt vegyünk. A legjobbakat hoztuk el, a verseny után pedig visszatérünk a hazánkba", állt a kamerák elé a csapat egyik tagja.

Nem hisznek abban, hogy a mozgósítás részleges lesz

Az orosz Petar Nikitin évek óta Belgrádban él és dolgozik. Korábban már elmondta a Euronewsnak, hogy sok honfitársa Putyin részleges mozgósításra vonatkozó bejelentése miatt hagyja el az országot. Szerinte senki sem hisz abban, hogy a mozgósítás valóban csak részleges lesz.

„Az orosz népesség egyharmada aktívan a háború ellen van, nem is szeretnék, hogy a hadsereg egy másik ország területén tartózkodjon. Az emberek nem akarnak bevonulni, ha pedig az állam erőszakot alkalmaz, lázadások lesznek", állította Nikitin, majd hozzátette, hogy honfitársai nemcsak Szerbiába, de Örményországba, Grúziába, Közép-Ázsia egyéb területeire, sőt még Fehéroroszországba is elmennek.

„Egy normális, hétköznapi ember nem akar gyilkos és háborús bűnös lenni, mert akármelyik ország területén is tartózkodik fegyverrel, az bűntettnek számít, még az orosz törvények szerint is. Azok, akik harcolni akartak, már rég bevonultak", folytatta Nikitin, aki tegnap este az orosz-ukrán háború és Putyin bejelentése ellen tüntetett több társával együtt.

Az AP hírügynökség szerint az orosz invázió óta több mint 50.000 orosz emigrált Szerbiába, ahol sok vállalkozást indítottak, különösen az IT-szektorban. A szerb állami szervek hivatalos adatokat nem közöltek a bevándorlók számáról, de a statisztikai hivatal egy másik adata szerint csaknem háromszor annyi orosz állampolgár foglalt szállást a szerbiai hotelokban az elmúlt fél évben, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában.

A jegyek már elfogytak

Az Air Serbia Moszkva–Belgrád összes járatára elfogytak a jegyek a szeptemberi hónapra vonatkozóan, októberben pedig már csak pár szabad hely maradt. A szerb légitársaság szerint a legdrágább egyirányú jegy 567 euró, az oda-vissza jegy 1156 euróba kerül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vasárnap Belgrádban 76 éves korában váratlanul elhunyt Srbijanka Turajlić, a Belgrádi Egyetem Villamosmérnöki Karának nyugalmazott egyetemi docense, emberi jogi aktivista. A kilencvenes évek végén az Otpor aktív tagja, majd a Szabad Polgárok Mozgalom egyik alapítója volt. 2001 és 2004 között az Oktatási és...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 22:53 ]
„Szerbia nem tudja elfogadni az ukrajnai területen lévő donyecki és luhanszki népszavazásokat”, jelentette ki Nikola Selaković külügyminiszter. "Ez teljesen ellentétes lenne nemzeti és állami érdekeinkkel, a szuverenitás és a területi integritás megőrzésével, a határok sérthetetlenségéről alkotott...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 16:16 ]
Viola von Cramon, az Európai Parlament képviselője felháborítónak tartja, hogy az orosz-ukrán háború közepette Szerbia és Oroszország külügyminisztériuma további, kétéves együttműködési megállapodást írt alá. „Ez talán csak egy újabb jel, hogy ideje befagyasztani az EU-csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával. Nem...
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 11:12 ]
Beolvasás folyamatban