Szerbia
Az Egyesült Államok magyarázatot vár: Mit írt alá Szerbia Oroszországgal?
Betűméret:             

Az Egyesült Államok magyarázatot vár Szerbiától azzal kapcsolatban, hogy milyen dokumentumot írt alá Oroszországgal New Yorkban – mondta Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete.

"Ebben a pillanatban senkinek nem lenne szabad aláírnia semmit Oroszországgal, nagyon kevesen írnak alá bármit is. Kivéve azokat akik a háborúra mozgósítanak" - mondta Hill.

Elmondása szerint az elmúlt héten New Yorkban gyümölcsöző tárgyalások folytak az Egyesült Államok és Szerbia delegációi között, de a hét végén, ezek a tárgyalások után, tudomást szereztek egy nem nyilvános dokumentum aláírásáról Moszkvával.

„Nehéz megértenünk, de szeretnénk magyarázatot hallani arról, hogy miről is volt szó pontosan” – mondta Hill.

Szerbia és Oroszország külügyminisztere, Nikola Selaković és Szergej Lavrov az ENSZ New York-i Közgyűlése margóján aláírta a két ország külügyminisztériumának a következő két évre szóló konzultációs tervét.

Selaković elmondta, hogy ezt a technikai kérdést 1996 óta alkalmazzák, és a megállapodást olyanok támadják, akik azt nem is látták. Mint mondta, ez a terv jövőbeni lépéseket tartalmaz a Koszovóval kapcsolatos ENSZ-konzultációkra vonatkozóan, a kétoldalú kapcsolatokat érinti, de bizonságpolitikai kitételeket nem tartalmaz.

Rossz volt az időzítés

Nem volt jó időzítés Szerbia részéről, hogy New Yorkban megállapodást írjon alá az Oroszországgal való együttműködésről – értett egyet Slobodan Zečević, az Európai Tanulmányok Intézetének munkatársa és Duško Lopandić, egykori diplomata, hozzátéve, akkor írták alá, amikor Oroszország további csapatok mozgósításával és nukleáris katasztrófával fenyegetőzve fokozta Ukrajna elleni agresszióját, ami aggodalommal töltött el mindenkit.

"Az energiaügyi megállapodáson kívül nincs ok arra, hogy bármit is aláírjunk Oroszországgal. Vissza kell térnünk arra az útra, amelyet 20 éve megkezdtünk, mégpedig az EU-ba való integrációt" - mondta Lopandić.

Kifejtette, a közvéleményben nagy visszhangot kiváltó megállapodás lényegében a külügyminisztériumok közti diplomácia szokásos ügye, amit olykor aláírás nélkül, csupán csak egy faxváltással kötnek meg.

Az Oroszország és Szerbia között létrejött legutóbbi megállapodás azonban felkeltette a közvélemény figyelmét, mert azt miniszterek írták alá New Yorkban.

A következő hónapban nagyon erős nyomás nehezedik majd Szerbiára, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben – vélekedett Zečević. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2022. SZEPTEMBER 26. [ 18:12 ]

A Balkán legnagyobb hatalma Szerbia mit irt alá vagy mit nem az a maga dolga.


Mihály
2022. SZEPTEMBER 26. [ 18:08 ]

Törődjön az USA na meg a NATO már a saját dolgaival! Ne üsse az orrát más dolgába éa máris rend lesz a világon !!!


rusticus
2022. SZEPTEMBER 26. [ 16:07 ]

1. Az Egyesült Államoknak mi köze ahhoz, hogy egy független állam kivel mit ír alá? 2. Mi jogon kér magyarázatot? 3. Mit tenne az Egyesült Államok, ha bármelyik ország magyarázatot kérne, hogy ők kivel mit írtak alá? Eléggé elvesztette az iránytűt az elvtárs. Nemsokára Kínát fogják kérdezni, hogy kérdezhetnek-e. Az ország ügyeibe való beavatkozs jogcímén hazaküldeném, de minimum beidézném.


olvasó
2022. SZEPTEMBER 26. [ 15:01 ]

Hill már helytartóként viselkedik, pedig még csak félig az.


Dragonfly
2022. SZEPTEMBER 26. [ 14:54 ]

Szerintem az USA-nak semmi köze más ország belügyihez. Hihetetlen az arrogancia és a képmutatás amit az USA megenged magának! Európát rákényszerítette, hogy szankciókat vezessenek be az oroszok ellen, aztán a figyelő szemek elől elrejtve, megy az USA mutyizása. Az USA megnövelte az orosz gáz importot, hogy többszörös áron eladja a debil Európának. És utána az USA magyarázatot vár.....hihetetlen!


Egy videofelvétel jelent meg Zubin Potokról az Instagramon, amelyen szirénák visszhangja hallható az egész településen. Ma 12 óra körül a Zubin Potok-i helyi választási bizottság tagjai a koszovói rendőrök kíséretében erőszakkal hatoltak be az önkormányzat épületébe. Az ott tartózkodó polgárok fellázadtak. Mint...
2022. DECEMBER 6.
[ 18:16 ]
Az Air Serbia légitársaság bővíti kínálatát, 2023 nyarától még több európai városba repülhetünk a hazai szolgáltatással. A légitársaság közvetlen járatokat indít Hamburgba, Göteborgba, Kölnbe és Marseille-be 2023 májusától. A német és a svéd úti célokra heti háromszor lesz alkalom utazni, míg Belgrád és...
2022. DECEMBER 6.
[ 12:34 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök megérkezett az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, számos találkozó vár rá, és találkozni fog az olasz, valamint a holland és a belga miniszterelnökkel. „Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy az asztalnál, akkor te vagy az étlapon....
2022. DECEMBER 6.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban