Szerbia
Borrell: Nincs megállapodás Szerbia és Koszovó között, további feszültségek várhatók
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök nem jutott egyezségre a mai rendkívüli brüsszeli találkozón, ez tovább fokozhatja a feszültséget - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.

A főképviselő hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Szerbia és Koszovó vezetőjével a feszültségek enyhítése érdekében, ami a koszovói szerbek által használt rendszámtáblák körüli vita miatt éleződött ki ismét.

A koszovói szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. A koszovói hatóságok ma éjféltől bírságot szabnak ki azokra, akik nem hajlandóak lecserélni rendszámtábláikat.

Borrell elmondta: alig három hónap telt el a legutóbbi rendkívüli Szerbia és Koszovó közti tanácskozás óta, de a rendszámtáblák körül kialakult vita tovább súlyosbodott: 600 szerb koszovói rendőr szerelt le, és a helyi közigazgatás munkatársai is felmondtak. "Kevesebb mint ötven koszovói albán rendőr vezeti az észak-koszovói őrsöket, ez nagyon veszélyes biztonsági kockázatot jelent, egy amúgy is igen instabil helyzetben" - jelentette ki.

Borrell szerint a két fél több órás vita után sem tudott kiegyezni, "mindkettőjüket teljes felelősség terheli a mai tárgyalások kudarcáért, és azért, ha ezt követően fokozódnak a feszültségek és az erőszak". A főképviselő hozzátette, hogy hétfőn javaslatot terjesztett elő, amely által elkerülhetővé vált volna a feszültségek további fokozódása, az ajánlatot a szerb elnök elfogadta, a koszovói miniszterelnök azonban nemet mondott rá. "Ez Koszovó részéről negatív politikai üzenet közvetít" - tette hozzá.

A főképviselő nyomatékosította: az EU elvárja, hogy Koszovó haladéktalanul függessze fel az észak-koszovói járművek átregisztrálásával kapcsolatos további lépéseket, Szerbia pedig szakítsa meg a koszovói városok nevével ellátott új rendszámtáblák kiadását. "Ezt a kérést mindkét félnek végre kell hajtania, így időt nyernek arra, hogy fenntarthatóbb megoldást találjanak a feszültségek enyhítése végett" - szögezte le.

Véleménye szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása még nem valósult meg, pedig az oldaná meg az ilyen súlyos válságok kialakulását. "Szerbia és Koszovó vezetőitől arra számítunk, hogy hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre, és amennyiben az EU-hoz való csatlakozás a céljuk, elvárjuk, hogy ennek megfelelően viselkedjenek - jelentette ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy videofelvétel jelent meg Zubin Potokról az Instagramon, amelyen szirénák visszhangja hallható az egész településen. Ma 12 óra körül a Zubin Potok-i helyi választási bizottság tagjai a koszovói rendőrök kíséretében erőszakkal hatoltak be az önkormányzat épületébe. Az ott tartózkodó polgárok fellázadtak. Mint...
2022. DECEMBER 6.
[ 18:16 ]
Az Air Serbia légitársaság bővíti kínálatát, 2023 nyarától még több európai városba repülhetünk a hazai szolgáltatással. A légitársaság közvetlen járatokat indít Hamburgba, Göteborgba, Kölnbe és Marseille-be 2023 májusától. A német és a svéd úti célokra heti háromszor lesz alkalom utazni, míg Belgrád és...
2022. DECEMBER 6.
[ 12:34 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök megérkezett az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, számos találkozó vár rá, és találkozni fog az olasz, valamint a holland és a belga miniszterelnökkel. „Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy az asztalnál, akkor te vagy az étlapon....
2022. DECEMBER 6.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban