Szerbia
CRTA: A szerbiai polgárok egyre közömbösebbek az EU-csatlakozás iránt
Betűméret:             

A szerbiai polgárokat egyre kevésbé érdekli Szerbia uniós jövője, ugyanakkor az ukrajnai háborúhoz való hozzáállása is változóban van, derült ki a CRTA közvélemény-kutatásának ma közzétett eredményeiből.

A felmérés szerint a polgárok több mint harmada, 36 százaléka közömbösen fogadná az EU-csatlakozást, 28 százalékuk örülne, 33 százalékukat pedig aggodalom töltené el, közölte a CRTA.

„Csekély mértékben nőtt azok száma is, akik támogatják az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetését, ezt immár minden ötödik polgár támogatja”, tette hozzá a CRTA.

Az EU-val folytatott tárgyalások megszakításával kapcsolatban a polgárok 43 százaléka közömbös lenne, tudatta a CRTA a szeptember 24-től október 3-ig végzett kutatás eredményeit közölve.

A közleményben úgy értékelték, hogy aggasztóak az eredmények, mert a legutóbbi, májusban végzett felmérés óta nőtt az emberek közömbössége az EU-integráció iránt.

„A felmérés adatait a médiakörnyezet prizmáján keresztül is meg kell vizsgálni, mert a legtöbb polgár a társadalmi-politikai témákról a kormánypárti médiumokon keresztül értesül, ezekben pedig – a CRTA megállapításai szerint – a Nyugat-ellenes narratíva uralkodik”, áll a közleményben.

A felmérés szerint a polgárok attól tartanak, hogy még nagyobb mértékben szenvednek majd az ukrajnai háború következményeitől.

Hozzáteszik, hogy „93 százalékuk számít arra, hogy a tél további drágulással jár az élelmiszerek, az áram és az üzemanyag árát tekintve, és csaknem kétharmaduk tart az áramkorlátozásoktól és az energiahiánytól”.

A polgárok 43 százaléka a legnagyobb mértékben a társadalmi-gazdasági helyzet miatt aggódik.

„39 százalékuk véleménye szerint Szerbia rossz irányba halad, míg a 33 százaléka úgy gondolja, hogy az ország jó úton halad”, közölte a CRTA.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szerbiai polgárok többsége (64 százalék) úgy gondolja, hogy az ukrajnai háborúért leginkább az USA, a NATO és az EU által alkotott Nyugat a felelős.

„A polgárok többsége (71 százalék) úgy gondolja, hogy a Nyugat gyakorol a legnagyobb nyomást Szerbiára, mégpedig azért, hogy hátat fordítson Oroszországnak, valamivel több mint negyedük (27 százalék) gondolja úgy, hogy Oroszország gyakorol nyomást ránk, hogy térjünk le az EU-hoz vezető útról”, tette hozzá a CRTA.

A felmérés szerint az állampolgárok 61 százalékának az a véleménye, hogy Szerbiának még az EU-ból való kilépés árán is meg kell őriznie a jó kapcsolatait Oroszországgal.

A CRTA arra is rámutatott, hogy „változott a polgárok hozzáállása az ukrajnai háborúhoz, az invázió első hónapjaihoz viszonyítva”.

„A polgárok több mint fele (58 százalék) úgy nyilatkozott, hogy a konfliktusban az orosz félhez áll közelebb, ötöde (22 százalék) pedig Ukrajnát pártolja”, közölték.

A felmérés szerint Ukrajna támogatottsága 10 százalékponttal nőtt 2022 májusához képest – akkor 12 százalékos volt –, miközben Oroszország támogatottsága változatlan maradt, közölte a Beta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
rusticus
2022. NOVEMBER 23. [ 19:29 ]

Amíg az EU-t ilyen hazudozó, korrupt - sok esetben alulképzet Európa ellenes gyülevész népség vezeti, csodálom, hogy bárki is leehet közömbös. Minimum kritikusnak kell(ene) lenni, de a határozott elutasítás a legjobb üzenet.


Sadafi
2022. NOVEMBER 23. [ 11:23 ]

Sajnáljuk az ukrán népet, de az ukrán politikai vezetést elítéljük. Hajrá oroszok osszátok fel Ukrajnát!


Egy videofelvétel jelent meg Zubin Potokról az Instagramon, amelyen szirénák visszhangja hallható az egész településen. Ma 12 óra körül a Zubin Potok-i helyi választási bizottság tagjai a koszovói rendőrök kíséretében erőszakkal hatoltak be az önkormányzat épületébe. Az ott tartózkodó polgárok fellázadtak. Mint...
2022. DECEMBER 6.
[ 18:16 ]
Az Air Serbia légitársaság bővíti kínálatát, 2023 nyarától még több európai városba repülhetünk a hazai szolgáltatással. A légitársaság közvetlen járatokat indít Hamburgba, Göteborgba, Kölnbe és Marseille-be 2023 májusától. A német és a svéd úti célokra heti háromszor lesz alkalom utazni, míg Belgrád és...
2022. DECEMBER 6.
[ 12:34 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök megérkezett az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, számos találkozó vár rá, és találkozni fog az olasz, valamint a holland és a belga miniszterelnökkel. „Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy az asztalnál, akkor te vagy az étlapon....
2022. DECEMBER 6.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban