Szerbia
Borrell: Megállapodás született a rendszámtáblákról Koszovóban
Betűméret:             

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, hogy az EU közvetítésével a koszovói feszültségek ügyében olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyekkel elkerülik a további eszkalációt, és teljes mértékben a felek kapcsolatainak normalizálására irányuló javaslatra koncentrálhatnak.

„Szerbia leállítja a koszovói városok nevével ellátott rendszámok kiadását, Koszovó pedig felfüggeszti a járművek újrajegyeztetésével kapcsolatos további tevékenységeit. A következő napokban meghívom a feleket, hogy a további lépésekről tárgyaljunk”, mondta Borrell.

Miroslav Lajčák, a párbeszéddel foglalkozó uniós különmegbízott többórás megbeszélést tartott Belgrád és Pristina fő tárgyalópartnerei, Petar Petkovićtyal és Besnik Bislimivel.

A találkozóra azután került sor, hogy 48 órával elhalasztották a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedések végrehajtását. Ezt az amerikai nagykövetség kérte Albin Kurtitól.

Giaufret: Jó hír

Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője bejelentette, hogy a Belgrád és Pristina között létrejött, rendszámtáblákról szóló megállapodás nagyon jó hír, és hozzátette, hogy most mindkét fél a „kapcsolatok normalizálására” koncentrálhat, írja a Politika.

„Nagyon jó hírek érkeztek Brüsszelből. Az EU segítségével megállapodás született a további eszkaláció elkerülése érdekében. A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd most a kapcsolatok normalizálására összpontosíthat”, írta Giaufret a Twitter közösségi oldalán.

Maradnak a KM-táblák, a szerbek fellélegezhetnek

Az albánok az este mindent elfogadtak, amit az előző napokban elutasítottak, és amiről hallani sem akartak, jelentette be Szerbia Koszovó-ügyi hivatala, amikor ismertette a Brüsszelben kötött megállapodás főbb előnyeit.

„Az EU-bejelentése, amely a párbeszédből származó összes korábbi megállapodás teljesítéséről szól, nagy siker Szerbia számára, és minden kétséget kizáróan ezeknek a megállapodásoknak a teljesítése megelőzi a kapcsolatok normalizálásáról szóló további tárgyalásokat”, közölte a hivatal. A szerbek fellélegezhetnek.

Azt üzenik a polgárokat, hogy megőrizték a KM-táblákat, és azok Koszovó északi részén használatban maradnak, amíg meg nem születik a végső megállapodás.

„Egyébként az elmúlt években mindössze tíz új KM-táblát adtunk ki, így ez az intézkedés a gyakorlatban nem érinti a népünket. Koszovói szerbek továbbra is gond nélkül vezethetnek a KM-rendszámokkal. Soha, semmilyen körülmények között nem fogadjuk el az RKS rendszámokat, és ez a megállapodás is ezt erősíti meg”, áll a közleményben.

A hivatal értékelése szerint a tegnap esti megállapodás azt jelzi, hogy az USA csillapítani akarta a feszültséget, és ezért tettek lépést ebbe az irányba.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy videofelvétel jelent meg Zubin Potokról az Instagramon, amelyen szirénák visszhangja hallható az egész településen. Ma 12 óra körül a Zubin Potok-i helyi választási bizottság tagjai a koszovói rendőrök kíséretében erőszakkal hatoltak be az önkormányzat épületébe. Az ott tartózkodó polgárok fellázadtak. Mint...
2022. DECEMBER 6.
[ 18:16 ]
Az Air Serbia légitársaság bővíti kínálatát, 2023 nyarától még több európai városba repülhetünk a hazai szolgáltatással. A légitársaság közvetlen járatokat indít Hamburgba, Göteborgba, Kölnbe és Marseille-be 2023 májusától. A német és a svéd úti célokra heti háromszor lesz alkalom utazni, míg Belgrád és...
2022. DECEMBER 6.
[ 12:34 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök megérkezett az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, számos találkozó vár rá, és találkozni fog az olasz, valamint a holland és a belga miniszterelnökkel. „Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy az asztalnál, akkor te vagy az étlapon....
2022. DECEMBER 6.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban