Szerbia
Vučić: El kell fogadnunk a francia-német javaslatot, különben elszigetelődünk
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök ma este élő adásban beszélt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legújabb fejleményeiről, valamint annak a pénteki tárgyalásnak a részleteit is felidézte, melynek során öttagú nemzetközi küldöttséggel egyeztetett a koszovói helyzetről.

Vučić a nemzethez intézett beszédében rögtön kijelentette, hogy Szerbia nyugati partnerei egyértelművé tették álláspontjuk: Szerbiának el kell fogadnia a francia-német rendezési tervet, különben elszigetelődik és megszakad az ország európai integrációja.

„Megváltozott a geopolitikai környezet. Európa ma de facto háborúban van. A nagyhatalmak többé már nem tolerálják a politikai kilengéseket, és azt szeretnék, ha az ő udvarukban minden úgy történne, ahogyan ők akarják – mi pedig az ő udvarukban vagyunk”, mondta Vučić.

A szerb elnök elmondása szerint a francia-német javaslat kidolgozásánál senki sem kérdezte meg Szerbiát arról, hogyan nézzen ki ez a dokumentum.

„Már a tárgyalásunk második mondatában kijelentették, hogy el kell fogadnunk ezt a tervet, mert ha nem, megszakadhat az ország európai integrációja, nem érkezik több beruházás, politikailag és gazdaságilag is elszigetelődhetünk. Ezt legalább háromszor elismételték nekem, én pedig minden alkalommal erélyesen reagáltam”, nyilatkozta az elnök.

Hozzátette: most egyértelműen a szerb községek közösségének megalapítása a legfontosabb feladat Koszovóban, de úgy látja, Európa a saját problémáival van elfoglalva, és a kontinens politikai közössége már nem tud racionálisan gondolkodni.

„Részt kell vennünk ebben a párbeszédben, ezen az úton kell továbbhaladnunk, mert ez az európai út. Gazdaságilag és politikailag is elveszettek vagyunk nélküle. A mi tervünk az, hogy még ennél is többet dolgozzunk, még erősebben, és hogy átalakítsuk a saját jogi- és médiarendszerünket, hogy a legjobbak legyünk. Ha az a választási lehetőség, hogy szankciókat szenvedünk el és elszigetelődünk vagy kompromisszumos megoldást találunk, én magam utóbbira szavazok", mondta.

A francia-német javaslattal kapcsolatban Vučić kijelentette: ő maga tudja, hogyan fog dönteni, de ezt nem egész Szerbia nevében teszi.

„Szerbia nevében más illetékes állami szervek, végső soron pedig az állampolgárok fognak dönteni", tette hozzá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több belgrádi óvodában volt ma bombariadó, a rendőrség reggel óta vizsgálja az épületeket. Az egyik belgrádi óvodába járó gyermekek szülői csoportjában arról szólnak az információk, hogy a bejelentések nem az óvodákba érkeztek, hanem a rendőrségre. Az említett csoportban arról is írtak, hogy nincs helye...
2023. DECEMBER 8.
[ 11:30 ]
Az Európai Unió (EU) hosszabb idő után készen áll a bővítésre – jelentette ki Miroslav Lajčák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős megbízottja. „A mai balkáni csúcson hangsúlyoztam, hogy az EU hosszú idő óta először készen áll a bővítésre. Legfőbb ideje kihasználni ezt a...
2023. DECEMBER 8.
[ 10:04 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő hanuka alkalmából gratulált ma Isak Asiel rabbinak és a szerbiai zsidó közösség minden tagjának. „Szívből gratulálok hanuka nagy ünnepéhez. Őszintén kívánom, hogy a hanuka nemes fénye ragyogja be az ünnep napjait, inspirálva bennünket, hogy emlékezzünk azokra az igazi értékekre,...
2023. DECEMBER 7.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban