Szerbia
Vučić: El kell fogadnunk a francia-német javaslatot, különben elszigetelődünk
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök ma este élő adásban beszélt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legújabb fejleményeiről, valamint annak a pénteki tárgyalásnak a részleteit is felidézte, melynek során öttagú nemzetközi küldöttséggel egyeztetett a koszovói helyzetről.

Vučić a nemzethez intézett beszédében rögtön kijelentette, hogy Szerbia nyugati partnerei egyértelművé tették álláspontjuk: Szerbiának el kell fogadnia a francia-német rendezési tervet, különben elszigetelődik és megszakad az ország európai integrációja.

„Megváltozott a geopolitikai környezet. Európa ma de facto háborúban van. A nagyhatalmak többé már nem tolerálják a politikai kilengéseket, és azt szeretnék, ha az ő udvarukban minden úgy történne, ahogyan ők akarják – mi pedig az ő udvarukban vagyunk”, mondta Vučić.

A szerb elnök elmondása szerint a francia-német javaslat kidolgozásánál senki sem kérdezte meg Szerbiát arról, hogyan nézzen ki ez a dokumentum.

„Már a tárgyalásunk második mondatában kijelentették, hogy el kell fogadnunk ezt a tervet, mert ha nem, megszakadhat az ország európai integrációja, nem érkezik több beruházás, politikailag és gazdaságilag is elszigetelődhetünk. Ezt legalább háromszor elismételték nekem, én pedig minden alkalommal erélyesen reagáltam”, nyilatkozta az elnök.

Hozzátette: most egyértelműen a szerb községek közösségének megalapítása a legfontosabb feladat Koszovóban, de úgy látja, Európa a saját problémáival van elfoglalva, és a kontinens politikai közössége már nem tud racionálisan gondolkodni.

„Részt kell vennünk ebben a párbeszédben, ezen az úton kell továbbhaladnunk, mert ez az európai út. Gazdaságilag és politikailag is elveszettek vagyunk nélküle. A mi tervünk az, hogy még ennél is többet dolgozzunk, még erősebben, és hogy átalakítsuk a saját jogi- és médiarendszerünket, hogy a legjobbak legyünk. Ha az a választási lehetőség, hogy szankciókat szenvedünk el és elszigetelődünk vagy kompromisszumos megoldást találunk, én magam utóbbira szavazok", mondta.

A francia-német javaslattal kapcsolatban Vučić kijelentette: ő maga tudja, hogyan fog dönteni, de ezt nem egész Szerbia nevében teszi.

„Szerbia nevében más illetékes állami szervek, végső soron pedig az állampolgárok fognak dönteni", tette hozzá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tavaly 3.649 darab hamis bankjegyet fedeztek fel Szerbiában, ebből a legtöbb a dinár volt, szám szerint 2.905 darab, ami a felfedezett hamis bankjegyek 79,61 százaléka. Ezt követi 476 darab euró (13,04 százalék), majd a 105 darab amerikai dollár, illetve a 163 darab egyéb valuta, Szerbiai Nemzeti Bank (NBS). A dinárok közül a...
2023. JANUÁR 26.
[ 13:05 ]
Azzal az információval kapcsolatban, hogy Szerbiában rágógumi formájában jelent meg új pszichoaktív szer a piacon, az úgynevezett kids drog vagy snüssz, a belügyminisztérium bejelentette: ha bármilyen olyan anyagot találnak, amelyről azt gyanítják, hogy kábítószer, azt lefoglalják. Ezt követően az országos bűnügyi...
2023. JANUÁR 26.
[ 10:58 ]
Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője úgy értékelte, hogy ha Szerbia „az EU-ba tartó vonat hátuljában ül”, akkor érthető, hogy ez bizonyos következményeket von maga után. Az Amerika Hangjának pontosította, hogy az EU-n belül nem tárgyalnak arról, hogy megszakítsák a Szerbiával folytatott...
2023. JANUÁR 26.
[ 10:44 ]
Beolvasás folyamatban