Szerbia
McAllister: Szerbia már évek óta nem tett lépéseket az európai integráció felé
Betűméret:             

David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az Európai Unió tévedett a nyugat-balkáni bővítési folyamattal kapcsolatban, és nem váltotta be az ígéreteit, ugyanakkor értékelése szerint Szerbia egyáltalán nem lépett előre az európai integráció útján az elmúlt években, írja a Beta a forrásaira hivatozva.

McAllister ismételten kérte, hogy vizsgálják ki a decemberi választásokon történt csalással kapcsolatos vádakat, majd úgy értékelte, hogy Szerbiának még „hosszú utat kell megtennie” az Európai Unióba való esetleges csatlakozásig.

„A nyugat-balkáni országok, teljesen különböző okok miatt, túl kevés előrelépést értek el a reformok terén. Másrészt az EU olyan ígéreteket tett, amelyeket később nem teljesített”, nyilatkozta McAllister a Welt német televíziónak, közölte a DTS ügynökség.

„A decemberi parlamenti választások alapos kivizsgálására van szükség. Ennek alapja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet zárójelentése lesz”, közölte McAllister.

Hozzátette továbbá: az Európai Parlament „jelentős előrelépést vár el Szerbiától a korrupció elleni küzdelem, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék megerősítése és a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása terén”.

„Szerbiának össze kell hangolnia kül- és biztonságpolitikáját az EU-val, beleértve a szankciókat is. Ennek az országnak még hosszú utat kell megtennie a lehetséges EU-csatlakozásig”, fogalmazott McAllister.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla67
2024. FEBRUÁR 8. [ 20:59 ]

Értsd: nem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen.


Nyolcan megsérültek Lazarevac község területén, amikor egy autóbusz leszaladt az útról, erősítette meg a közlekedési rendőrség az RTS-nek. A baleset reggel 7 óra 30 perc körül történt az Aranđelovac felé vezető úton, Mali Crljeni közelében. A sérülteket a lazarevaci mentők szállították be a sürgősségi...
2024. JÚNIUS 11.
[ 12:13 ]
Marko Đurić szerb külügyminiszter szerint az európai parlamenti választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak az EU-tagországok nemzeti politikái között, és ezekben az országokban a polgárok némileg eltérő politikát szeretnének az európai intézményekben. Đurić elmondta, hogy Szerbia alaposan elemzi az...
2024. JÚNIUS 11.
[ 10:08 ]
Szerbiában évente több mint százan halnak meg közlekedési balesetben a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása miatt. Ez a szabályszegés az egyik legnagyobb probléma a közlekedésbiztonság terén – mondta hétfőn Ivica Dačić belügyminiszter. A közlekedésbiztonsági ügynökség kutatásának eredményei szerint a...
2024. JÚNIUS 10.
[ 19:50 ]
Beolvasás folyamatban