Szerbia
Vučić: Hétfőn kezdődnek a konzultációk a kormányalakításról
Betűméret:             

Aleksandar Vučić államfő az este bejelentette, hogy hétfőtől kezdi meg a konzultációkat a parlament és a kormány megalakításáról, az alkotmánnyal és a köztársasági elnökről szóló törvénnyel összhangban, és megtartja az elengedhetetlen konzultációkat mindenkivel, aki tárgyalni szeretne, írja a Tanjug.

Elmondta, hogy fontos folyamatokba léptünk be, amelyek meghatározóak az új parlament és az új kormány megalakítása szempontjából.

„Tehát most, hogy hitelesítették a mandátumokat a parlamentben, úgy gondolom, hogy viszonylag gyorsan és teljesen hatékonyan tudjuk elvégezni ezt a munkát”, közölte Vučić a szerb hírügynökség jelentése szerint.

Közben Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a Szabadkai Magyar Rádióban kedden jelentette be, hogy elkészült a VMSZ és az SNS koalíciós szerződésének tervezete, számolt be róla az MTI. Mint mondta, a dokumentum minden olyan fontos beruházást és fejlesztést tartalmaz, amely a vajdasági magyarság számára fontos lehet. "Ez a koalíciós szerződés az élet minden területére vonatkozóan tartalmazza a prioritásainkat a migránsválság kezelésétől kezdve az infrastruktúrán át a mezőgazdaságig, a kultúráig, az oktatásig, az identitásmegőrzés szempontjából fontos kérdésekig, de a szociális ügyeket, az egészségügyet, a környezetvédelmet is érinti" - hangsúlyozta. Rámutatott, hogy az új koalíciós szerződésbe mindig bekerülnek azok az elemek, amelyek az előző időszak alatt nem valósultak meg. A VMSZ-nek eddig hét államtitkára volt a szerb kormányban, és a párt a jövőben is államtitkári szinten kíván részt venni a kormányzati munkában.

Mindenki csatlakozhat az Államért és a Népért Mozgalomhoz, aki akar

Aleksandar Vučić az este elmondta: Szerbia számára létfontosságú az Államért és a Népért Mozgalom megalakítása, amelyhez mindenki csatlakozhat, aki akar.

Az RTS vendégeként Vučić elmondta, hogy az embereknek meg kell érteniük, mi történik körülöttünk, hogy fejlődjenek és tanuljanak.

Kiemelte, hogy aki akar, az csatlakozhat majd a mozgalomhoz, és nem érdekli az olyan emberek véleménye, akik – mint mondta – csak egy lehetőséget látnak ebben arra, hogy ő domináljon.

Új választások lesznek Belgrádban, ha nem lesz legitim többség

Vučić elmondta azt is, hogy új választások lesznek Belgrádban, ha nem lesz meg a legitim többség.

„Megvan a törvényes többség. Jelenleg 56 vagy 57 képviselővel megvan a törvényes többségünk. 56-ra van szükség. Beszéltünk róla, és mindannyian egyetértettünk abban, hogy nekünk különböznünk kell attól az időszaktól, amikor az emberek nem legitim módon kormányozták ezt az országot”, hangsúlyozta Vučić az RTS műsorában.

A választásokat az ellenzék kérésére írták ki, a határozatot pedig a geopolitika miatt fogadták el

A decemberi szerbiai választásokról szóló európai parlamenti határozatot kommentálva elmondta: abban az szerepel, hogy ő meg akarja erősíteni hatalmát és eddigi pártját, ugyanakkor kiemelte, hogy a választásokat az ellenzék kérése írták ki.

"Szerbia előtt számos kihívás áll, ezért fontos, hogy biztos többségünk legyen"

Az elnök szerint Szerbiának sok fontos kérdéssel és sok nehéz kihívással kell szembenéznie, de sok pozitív dologra is számíthat, éppen ezért fontos, hogy Szerbiának biztos többsége legyen, amely békés, biztonságos és virágzó kikötőbe fogja kormányozni „ezt a szerb hajót”.

Hozzátette: az ellenzék kifogásai közül az a legkisebb, amelyik a belgrádi választói névjegyzékkel kapcsolatos.

„Ami az észrevételeket és a belgrádi választói névjegyzéket illeti, szerintem ez a legkisebb kifogás. A választói névjegyzék mindenki számára elérhető, és mindenki leellenőrizheti, hogy rajta van-e a választói névjegyzéken vagy sem, így a politikai pártok és a civil szervezetek is, amelyek többször is ezt kérték”, közölte Vučić az RTS-szel.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk az inflációt, szeretnénk 3 százalékra csökkenteni"

Szerbia köztársasági elnöke az este azt is elmondta, hogy Szerbia ellenőrzése alatt tartja az inflációt, amely 6,4 százalékos és tovább csökken, illetve hogy a kitűzött 3 százalékos cél felé halad.

"Nem vagyok elégedett a nyugdíj növekedésének ütemével, többet fogunk foglalkozni a nyugdíjasokkal"

A szerb elnök nem elégedett a nyugdíjnövekedés ütemével, és az államnak az elkövetkező időszakban nagyobb figyelmet kell fordítania a nyugdíjasokra.

„Ezért volt az előző két évben 56 százalékos nyugdíjemelés. Nominálisan, természetesen nem 56 százalék. Jelen pillanatban nem mondanék pontos adatot, de mindenképpen több mint 15 százalék”, közölte az államfő.

Vučić hozzátette, hogy az átlagnyugdíj Szerbiában lényegesen magasabb a feltüntetett összegnél, mert az átlagot csökkentik a mezőgazdasági nyugdíjak.

Nem várható az energiaárak nagymértékű emelkedése

Vučić az este azt is elmondta, hogy nem várható az energiaárak nagymértékű emelkedése Szerbiában.

„Most kordában kell tartanunk az energiaárakat, nem lesz további növekedés, mert elveszítjük a befektetőknél a versenyelőnyünket másokkal szemben. Azokkal az elképzelésekkel pedig, melyek szerint az áraknak 20 vagy 30 százalékkal kellene emelkedniük, nem kell foglalkozni, mert ezek az árak nem emelkednek”, emelte ki az elnök.

A cél az, hogy az átlagkereset Szerbiában elérje az 1.400 eurót 2027-re

Vučić kijelentette: abban a pillanatban, amikor túllépjük az 1.000 eurós átlagbért Szerbiában, jelentős mértékben fognak hazatérni a külföldön élő polgártársaink, majd kiemelte, a cél az, hogy 2027-re 1.400 euró legyen az átlagfizetés.

December 1-re elkészül el a Belgrád–Szabadka vasútvonal

Szerbia elnöke hisz abban, hogy december 1-jén gyorsvonattal egy óra tíz perc alatt eljuthatunk Belgrádból Szabadkára. (RTS, Tanjug, MTI, SZMR)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az eddigi, börtönben töltött idő után pénteken házi őrizetbe helyezték Duško Šarićot, miután letette a 800 ezer eurós óvadékot. “Šarićot elektronikus felügyelet mellett házi őrizetbe helyezték”, erősítették meg a Tanjugnak a belgrádi Legfelsőbb Bíróságon. Duško Šarić védőügyvédei javasolták, hogy...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 16:18 ]
A közlekedési rendőrség április 25-től május 1-jéig fokozott közúti ellenőrzést végez a szerbiai utakon. Az akcióban elsősorban a gyorshajtókra vadásznak. A közlekedési rendőrség minden nap igénybe veszi majd az összes rendelkezésre álló sebességmérő eszközt, vagyis a kézi radarokat, a videó...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 15:25 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök levelet küldött Európa összes vezetőjének Koszovó Európa Tanácsba való felvételének bejelentésével kapcsolatban – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. "Az első kihívás számunkra az Európa Tanács, és az, hogy megvívjuk az előttünk álló harcot", nyilatkozta a miniszter...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban