Szerbia
A meleg légáramlat 180 ezer tonna homokot hozott fölénk a Szaharából
Betűméret:             

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg légáramlat és a vele járó erős szél szaharai homokot hozott Afrikából, amely egy természetes eredetű szennyező anyag, közölte Andrej Šoštarić, a belgrádi közegészségügyi intézet munkatársa, aki hozzátette, a nagyjából 180 ezer tonna, Európába érkező homok egészen Svájcig eljutott.

Elmagyarázta, hogy figyelemmel kell kísérni a homok jelenlétét a levegőben, mert bizonyítottan negatív hatással van az egészségre.

„Napsütéses napot jeleztek. Ilyenkor nincsenek klasszikus esőfelhők, de nem látjuk a napot – pontosan azért, mert a szaharai homok nem engedi, hogy a nap sugarai elérjék a felszínt”, nyilatkozta Šoštarić az RTS-nek.

Šoštarić azt javasolja az embereknek, hogy ilyenkor a lehető legrövidebb időt töltsék a szabadban, illetve hogy kövessék azokat a honlapokat, amelyeken közlik a szennyezőanyagok koncentrációját. Ezenkívül kerülni kell a szabadban végzett fizikai tevékenységeket mindaddig, amíg a homok jelen van a levegőben.

Ma sárga meteorológiai riasztás van érvényben a zivatarok és a záporok miatt, a hőmérséklet pedig mintegy 10 fokkal alacsonyabb a tegnapihoz képest, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyolcan megsérültek Lazarevac község területén, amikor egy autóbusz leszaladt az útról, erősítette meg a közlekedési rendőrség az RTS-nek. A baleset reggel 7 óra 30 perc körül történt az Aranđelovac felé vezető úton, Mali Crljeni közelében. A sérülteket a lazarevaci mentők szállították be a sürgősségi...
2024. JÚNIUS 11.
[ 12:13 ]
Marko Đurić szerb külügyminiszter szerint az európai parlamenti választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak az EU-tagországok nemzeti politikái között, és ezekben az országokban a polgárok némileg eltérő politikát szeretnének az európai intézményekben. Đurić elmondta, hogy Szerbia alaposan elemzi az...
2024. JÚNIUS 11.
[ 10:08 ]
Szerbiában évente több mint százan halnak meg közlekedési balesetben a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása miatt. Ez a szabályszegés az egyik legnagyobb probléma a közlekedésbiztonság terén – mondta hétfőn Ivica Dačić belügyminiszter. A közlekedésbiztonsági ügynökség kutatásának eredményei szerint a...
2024. JÚNIUS 10.
[ 19:50 ]
Beolvasás folyamatban