Szerbia
Uniós külügyi szolgálat: A koszovói rendőrség akciója ellenkezik a normalizáció szellemével
Betűméret:             

A Postatakarék Bank koszovói kirendeltségein tartott hétfői rendőrségi akciók ellenkeznek a két ország közötti kapcsolatok normalizációjának szellemével, és megkérdőjelezik Koszovó elkötelezettségét a Szerbiával ápolt kapcsolatainak rendezése mellett - jelentette ki az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) kedden.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy a szerbiai székhelyű Postatakarék Bank pénzintézet hat kirendeltségében tartott razziát hétfőn a koszovói rendőrség és a pénzügyőrség, majd be is záratta az intézményeket, mert szerb dinárt talált a széfekben.

Az MTI híre szerint a brüsszeli közlemény kiemelte: az Európai Unió aggodalommal vette tudomásul a rendőri akciót.

A hétfői akció ismét azt bizonyítja, hogy a koszovói hatóságok az egyoldalú és összehangolatlan fellépéseket helyezik előtérbe, nem pedig a barátaival és szövetségeseivel való együttműködést - írták.

Kiemelték: a rendőrségi akció a két ország közötti helyzet elmérgesedését szolgálja, ellenkezik a normalizáció szellemével, és megkérdőjelezi Koszovó elkötelezettségét a Szerbiával ápolt kapcsolatainak rendezése mellett.

Fenntartható megoldások hiányában a lépés negatív hatással lesz a koszovói szerbek és más, Szerbiából származó pénzügyi transzferekre jogosult közösségek mindennapi életére és életkörülményeire - figyelmeztettek. Az EU ezért arra bíztatja Koszovót és Szerbiát, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és fogadják el az EU által előterjesztett kompromisszumos javaslatot, mely lehetővé teszi a jogosult kedvezményezettek számára, hogy Szerbiából pénzügyi átutalásokat kapjanak - tette hozzá közleményében az uniós külügyi szolgálat.

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól Koszovó egész területén kizárólag euróval lehet fizetni, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből, mégpedig dinárban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban