Szerbia
Vučić a Srebrenica-határozat kapcsán: Néhány országban csalódni fogunk az ENSZ-szavazáskor
A szerbek büszkék lesznek az országukra, mert az nem hajtott fejet
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap este New Yorkban kijelentette, hogy a nagy országok hihetetlen dolgokat tesznek és félelmetes érveket sorakoztatnak fel, hogy meggyőzzenek másokat arról, hogy szavazzanak a Srebrenicáról szóló határozatra, mindezt azzal a céllal, hogy Szerbiát és a szerb népet erkölcsi és politikai felelősséggel terheljék és elítéljék, az ebből eredő összes következménnyel együtt.

Az államfő hozzátette: országunk polgárai pénteken csalódni fognak egyes országokban, ettől függetlenül a szerbek büszkék lesznek országukra, mert egy szabad és szabadelvű ország vagyunk.

„Néhányban csalódni fogunk, némelyiket éltetni fogjuk, de emelt fővel fogunk járni bárhol a világon, mert az egész világ tudja, hogy Szerbia szabad ország, amit senki sem irányíthat, sem távirányítóval, sem e-mailen, sem faxon keresztül, de dróton sem rángathatnak. Tudni fogják, hogy Szerbia szembeszállt az arrogánsokkal, a nagyokkal és a hatalmasokkal, nem azért, mert szüksége volt valamire, nem azért, mert bűnös volt valamiben, hanem mert megvédte a szabadságát”, nyilatkozta Vučić az RTS-nek.

Vučić és Dodik videóban mondták el: A szerb nem egy népirtó nemzet

Az ENSZ Közgyűlésének holnapi ülésszaka előtt, ahol a Srebrenicáról szóló határozat-javaslatról szavaznak, megjelent egy videó azzal az üzenettel, hogy a szerb nem egy népirtó nemzet.

A nemzeti lobogó, valamint a Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság címerével ellátott videóban a következő üzenet áll: „Nem vagyunk népirtó nemzet. Emlékezünk. A büszke Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság”, közölte Aleksandar Vučić szerb elnök és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az Instagramon, illetve az X platformon.

Holnap a Hilandarban és a templomokban a szerb állam és a nép üdvéért imádkoznak

Metodije hilandari apát a szerzetesekkel fog imádkozni csütörtök délelőtt a kolostorban a háromkezű Istenszülő ikonjánál, amely előtt mindig a komoly megpróbáltatások idején imádkoznak a szerb államért és népért, közölte a Szerb Ortodox Egyház (SPC) a Tanjuggal.

Az ország és a szórvány legtöbb templomjában ezen a napon harangozni és imádkozni fognak a szerb állam és nép üdvéért, közölte az egyház.

Az ENSZ Közgyűlés holnap fog szavazni a Srebrenicáról szóló határozatról.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban