Szerbia
Vulin virágot helyezett Sztálin sírjára
Betűméret:             

Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren.

Tehetséges vezető, a modernizáció és a reformok hordozója, valamint a fasizmus elleni harcos volt, de a nagy tisztogatásokról, a gulágról és a több millió áldozatról hirhedt diktátor is egyben.

Ki volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának leghosszabb ideig tartó vezetője?

„A tény az, hogy számos különbség ellenére a hitleri Harmadik Birodalom és Sztálin Szovjetuniója is totalitárius állam volt. Sztálin a terrorral és emberek millióinak üldözésével, gyilkosságokkal, tisztogatással, üldöztetéssel valóban létrehozta azt, amit a történészek „tábori birodalomnak” neveznek, a zsarnokság, a félelem, és a teljes ellenőrzés totalitárius rendszerét”, nyilatkozta Milivoj Bešlin történész az N1-nek.

Különböző becslések szerint az ő uralma alatt megöltek száma 10 és 20 millióra tehető. Milliókat deportáltak vagy telepítettek ki.

„Ő az egyik legbrutálisabb és legkegyetlenebb diktátor nemcsak a 20. században, hanem az emberiség történelmében is”, tette hozzá Bešlin.

„Részben mi vagyunk a jugoszláv állam és társadalom valódi és szimbolikus örökösei is, mi mindannyian ebben a régióban. Ez egyfajta hazaárulás, mert Sztálin személyesen felelős a jugoszláv katonák és határőrök százainak haláláért, 1948 óta a Szovjetunió határain”, nyilatkozta a történész az N1-nek.

De a Jugoszláviával szembeni későbbi markáns ellenségeskedés, valamint a történelmi szerepének árnyoldalai miatt a tisztségviselők eddig soha nem ünnepelték Sztálint.

„Vulinnak két indítéka lehetett, az egyik Sztálin dicsőítése, ahogyan politikai ellenfeleivel elbánt, másrészt egyszerűen csak ismét meg akarta mutatni a Putyin-rezsim iránt alárendeltségét”, fogalmazott a történész.

Amellett, hogy meglátogatta Sztálin sírját, Vulin találkozott az orosz hadsereg és a rendőrséggel vezetőivel. Vulint egyébként amerikai szankciókkal sújtják egyebek mellett az oroszországi kapcsolatai miatt, de az Orosz Hírszerző Szolgálat rendjével is kitüntették.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 16. [ 12:25 ]

Ezek után akarja Vicsek VMSZ képviselő Szerbia EU integrálását gyorsítani az EP-ben... Kész tragikomédia.


Emlékeznek
2024. JÚNIUS 15. [ 7:01 ]

Emlékeznek, amikor a szerb-magyar határon a kábítószer-kereső kutya rávadult? Külön csemege a róla, közelről készült fotókat nézegetni. Steven King főszerep.


Karcsi Karcsi
2024. JÚNIUS 14. [ 10:35 ]

Szerbia európai útja Moszkába vezet...


olvasó
2024. JÚNIUS 13. [ 22:03 ]

Hát ez remek, igazán ott is maradhatott volna parkőrnek.


Garai László
2024. JÚNIUS 13. [ 17:03 ]

A 20 millió ember haláláért felelős Generalisszimusz, aki 20 pohár vodkát meg sem érzett - meglepődve mered maga elé, nem találja Vulin koszorúját, csak egy szegfűszálat.

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2024. JÚNIUS 13. [ 17:48 ]
Köszönjük a helyreigazítást. Javítottuk.

XY
2024. JÚNIUS 13. [ 16:43 ]

Szerbia képe....


Az oktatási szakszervezetek hétfőn bejelentették: november 1-jén, pénteken leállítják a munkát a szerbiai iskolákban, és tiltakozó megmozdulást szerveznek Belgrádban. A szakszervezetek követelik a tárgyalások folytatását az oktatási intézményekben dolgozók anyagi helyzetének és biztonságának javításáról. Ezt a...
2024. OKTÓBER 21.
[ 18:04 ]
Szerbiának az év végéig hét intézkedést kell végrehajtania annak érdekében, hogy bizonyítsa a reformprogram megvalósítására való felkészültségét, jelentette ki hétfőn Tanja Miščević európai integrációs miniszter. Ezek közé tartozik az ODIHR ajánlásainak alkalmazása a választási folyamat javítása érdekében,...
2024. OKTÓBER 21.
[ 17:48 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök holnap a Szlovák Köztársaságba látogat – közölte a szerb elnök sajtószolgálata. Ez alkalomból Vučić elnök Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt részt vesz a Szerbia, Szlovákia és Magyarország vezetőinek Komáromban tartandó háromoldalú...
2024. OKTÓBER 21.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban