Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska je spremna na istorijsko pomirenje

Mađarska je spremna da pokrene i realizuje korake pomirenja u svim segmentima u kojima se to još nije dogodilo – izjavio je parlamentarni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet u ponedeljak na konferenciji o mađarsko-srpskim odnosima u Budimpešti.Govoreći o značaju procesa mađarsko-srpskog pomirenja, državni sekretar je konstatovao da “postoji susedska relacija na kojoj još nije došlo do prevazilaženja kolektivne krivice”. Istovremeno, Žolt Nemet je istakao da u pogledu mađarske regionalne politike poslednje četiri godine najznačajnije je pokretanje mađarsko-srpskog pomirenja, a to se ne bi dogodilo bez značajne uloge predsednika Mađarske i Srbije – kaže se u izveštaju mađarske agencije MTI, prenosi portal “Vajdasag Ma” (Vojvodina danas).

Veoma je značajno da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) uzeo učešće u radu vladajuće koalicije u Srbiji i da je došlo vreme da se pokaže šta znači u praksi autonomija, uzimajući u obzir šansu da postane jasno da je u odnosima dva naroda autonomije nije izvor napetosti nego je idealan okvir suživota – istakao je Žolt Nemet.

Uzimajući učešće u radu konferencije u Budimpešti predsednik SVM-a Ištvan Pastor je istakao da su šefovi države Mađarske i Srbije u junu prošle godine zajedno odali počast nevinim srpskim i mađarskim žrtvama, što je dokaz da “izgrađivanje odnosa je stvarna namera”. Ipak, proces pomirenja nije završen, on će trajati “sve dok postoji ljudsko sećanje” – dodao je Pastor, podsećajući na mišljenja da je Vlada Srbije još dužna Mađarima, ali i na to da na osnovu sporazuma o saradnji SVM-a i Srpske napredne stranke očekuje se da će tokom narednih nedelja biti usvojena odluka Vlade Srbije sa kojom će uredba o kolektivnoj krivici mađarskog stanovništva Čuruga, Mošorina i Žablje biti stavljena van snage.

Na konferenciji je Ištva Pastor inicirao osnivanje fondacije za podršku izučavanja zajedničke istorijske prošlosti i za razvoj institucionalne saradnje.

Poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Fidesa iz Mađarske Kinga Gal istakla je važnost da su i predstavnici Mađara u susednim zemljama dobili svoje mesto na izbornoj listi vladajuće stranke u Mađarskoj na evropskim parlamentarnim izborima.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem. Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime...
5.12.2019
[ 22:20 ]
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban