Izbor iz sadržaja na srpskom
U Bačkoj Topoli ponovo protest zbog zagađivanja okoline

U Bačkoj Topoli je u subotu po peti put održan protestprotiv zagađivanja okoline. Po izveštaju našeg dopisnika, kao i na prethodnim demonstracijama, okupilo se stotinjak građana – bilo ih je i iz Bajše i Malog Iđoša.

Organizator je ponovo bio Dragan V. Pečurica, kao privatno lice. On je sveć kupio oko hiljadu i po potpisa. Pečurica je okupljene izvestio o tome da je prijavu zvog zagađenja okoline predao nadležnim organima na opštinskom, poktrajinskom i republičkom nivou, ali nije dobio nikakav odgovor. Napisao je pismo i predsedniku Republike, ali je od kancelarije predsednika dobio odgovor da oni nisu nadležni.

Najavio je da će se obratiti međunarodnim forumima i da će svakog 17-og u mesecu organizovati protest, sve dok se ne dođe do trajnog rešenja za ekološke probleme u opštini.

Govornici su se okupljenima obraćali na srpskom i mađarskom jeziku. Bilo je reči o zagađenju vazduha i Krivaje, ali i o drugim problemima. Janoš Hadži (Hadzsy János) je upozorio na opasnost od izumiranje zečje populacije u opštinskom ataru. On smatra da ni EU neće ostati nema pred ovakvim ugrožavanjem životne okoline.

Ildiko P. Menđan (Mengyán P. Ildikó) smatra da neki slobodu shvataju pogrešno, jer misle da je njima sve dozvoljeno, a da ostali to treba da trpe. Naglasila je da se ni u konzervativnom, ni u liberalnom, ni u sistemu vrednosti vernika ne smatra prihvaljivim delovanje koje ugrožava druge ili im smanjuje prava.

Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban