Izbor iz sadržaja na srpskom
Pastor: „Proces pomirenja je ireverzibilan“

„Proces pomirenja je ireverzibilan“ – izjavio je Ištvan Pastor (Pásztor István ), predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine u Segedinu na skupu posvećenom „genocidu nad Mađarima u Južnim krajevima” – kako javlja mađarska državna novinska agencija MTI.
On je na skupu u Visokoj školi „Ferenc Gal” (Gál Ferenc) rekao da istina pre ili kasnije nalazi svoj put. Podsetio je na to da je pre godinu dana na ovakvom skupu govorio o tome da će se uskoro možda doneti odluka o stavljanju van snage pravnog akta koji je (mađarsko) stanovništvo Čuruga, Žablja i Mošorina proglasilo kolektivnim krivcem. „To se i desilo” – naglasio je Pastor. "2. novembra je Aleksandar Vučić, premijer Srbije održao govor na subotičkoj komemoraciji, poklonio se senama žrtava i položio cveće. To su neupitni rezultati, oni čine procese ireverzibilnim" – dodao je predsednik SVM.

Pastor smatra da „imamo još zadataka”, između ostalog na planu obeštećenja i završetka rada mešovite komisije istoričara, ali su ti zadaci mnogo manji, nego oni od pre šest godina ili godinu dana. „Nama je najbitnije da mađarska zajednica u Vojvodini bude dovoljno snažna da završi ovaj posao” – izjavio je Pastor.
Po navodima MTI, u Segedinu se oko 23. januara organizuje komemoracija svake godine, jer su 1945. na taj dan proterani preostali Mađari iz Čuruga i pokrenuti ka „logoru smrti u Bačkom Jarku”.

U izveštaju MTI se pominje i to da je u raciji 1942, koju su naredili visoki oficiri mađarske vojske, "zbog etničke pripadnosti ubijeno oko četiri hiljade ljudi, pre svega Srba i Jevreja", i da su u zimu 1944/45 "srpske snage koje su ušle u Južne krajeve uvele vojnu upravu i započele višemesečnu kampanju istrebljenja pprotiv nedužnog mađarskog civilnog stanovništva koje je činilo relativno većinu". "Ni dan danas se ne zna koliko je žrtava bilo u osvetničkom pohodu" - dodaje MTI, napominjući da mađarski istraživači iz Srbije govore o 15-20 hiljada žrtava, dok drugi izvori govore o više od 30 hiljda ubijenih.

Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban