Izbor iz sadržaja na srpskom
Političko mešanje kao katalizator
Nova umetnička organizacija u Subotici

U Subotici je grupa glumaca osnovala „sveumetničku“ nevladinu organizaciju „Szab-way“. Registrovani su u decembru, a prva produkcija im je pozorišna predstava „Gaudeamus Igitur“ koja se bavi javnim obrazovanjem na mađarskom, pregorelim nastavnicima i odeljenjima sa izuzetno mlim brojem učenika.

Inicijatori i osnivači „Szab-way“-a, Zoltan Mezei (Mezei Zoltán), Ervin Palfi (Pálfi Ervin) i Atila Seke (Szőke Attila) su u intervjuu za naš portal, koleginici Greti Bašić (Basity Gréta) izjavili da žele aktivno i moderno pozorište koje govori o društvenim problemima sadašnjosti. „Šta god bude sledeće predstava, sigurno će se baviti i aktuelnim stanjem“ – rekao je Seke.

Mezei je dodao da nemaju nameru da se bave isključivo pozorištem, iako su primaro pozorišni ljudi, već i organizacijom izložbi i koncerata, a upravljaće i literarnim kafićem „kArc“.

Na pitanje da li je „Szab-way“ nastao potaknut nezadovoljstvom zbog tadašnjeg umetničkog rukovodioca ansambla Drame na mađarskom Narodnog pozorišta u Subotici, koje je kulminiralo u decembru, Seke je odgovorio da je ideja starija, ali da je to što se „politika umešala u stanje stvari“ bilo katalizator da se organizacija stvori baš sad, iako bi je pre ili kasnije ionako osnovali.

Za predstavu „Gaudeamus igitur“ koja se igra u prostorijama Učeničkog fakulteta na mađarskom jeziku, stižu već pozivi iz drugih mesta u Vojvodini, ali bi „Szab-way“ želeo da dospe i na festivale u Mađarskoj.

Sledeći „kArc-koncert“ je najavljen za 11. februar u 19:30 na pozornici „Jadran“ u Subotici. Koncertu prethodi izložba fotografija Nandora Silađija (Szilágyi Nándor), Tamaša Hajdua (Hajdu Tamás) i Atile Barata (Baráth Attila). Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban