Izbor iz sadržaja na srpskom
Ove godine rezultati istraživanja mešovite mađarsko-srpske komisije istoričara

Ove godine, a verovatno do novembarskih komemoracija, biće objavljeni rezultati istraživanja mešovite mađarsko-srpske komisije istoričara koja treba da istraži zločine počinjene od 1941. do 1948. godine, izjavio je juče predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal (Hajnal Jenő).

Među izdanjima će biti podaci iz arhiva, a i prikupljena sećanja. Etnograf i muzeolog Arpad Pap (Papp Árpád) je urednik dve knjige sećanja u kojima se svedoci osvrću na to vreme.

Drugo izdanje se bavi naseljavanjem Sekelja iz Bukovine 1943. godine i njihovim proterivanjem 1944. godine.

Predsednik MNS je dodao da se u vojvođanskoj bazi podataka trenutno nalaze imena oko 85 hiljada nedužnih žrtava, a da Institut za kulturu vojvođanskih Mađara (VMMI) pokušava da izdvoji imena mađarskih žrtava iz Vojvodine – naglasio je Hajnal.

Predsednik MNS je naglasio da je zahvaljujući republičkim poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara srpski deo mešovite komisije ove godine dobio 2 miliona dinara iz budžeta.

VMMI će izraditi bazu podataka o masovnim grobnicama i spomenicima koja će sadržati i GPS-koordinate. Podatke će MNS dostaviti u svako naselje da bi tamošnja zajednica mogla da napravi spomen-obležja – izveštava dopisnica „Vajdašag ma/Vojvodine danas“.

Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban