Izbor iz sadržaja na srpskom
Rac Sabo: "SVM je produžena ruka Fidesa, pružena ka srpskom ultranacionalizmu"
Betűméret:             

Mađarski građanski savez (MGS) smatra da je mađarska politička klasa u Vojvodini u velikoj krizi. Na konferenciji za medije u Senti, predsednik stranke Laslo Sabo Rac (Rácz Szabó László) je govorio i o navodnim zloiupotrebama u Senti – izveštava dopisnik „Vajdašag ma”.

Rac Sabo je zaključio da je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) od građana dobio ogromnu vlast.

„Nadam se da će građani ponovo razmisliti o tome za šta su glasali i da vide da nije sigurno da su dobro učinili kada su dali ovoliku vlast jednoj partiji. SVM je u velikoj moralnoj krizi a to se reflektuje na vojvođanske Mađare. SVM je praktično produžena ruka Fidesa (Fidesz), ali ta ruka nije pružena ka vojvođanskim Mađarima, već srpskom ultranacionalizmu, s kojim je SVM u koalicionom odnosu” – izjavio je predsednik MGS.

Rac Sabo je dodao da se ređaju afere u Mađarskom nacionalnom savetu, za koje je takođe odgovoran SVM, ali i u lokalnim samoupravama.

„Nedavno je u Bačkoj Topoli bila ogromna afera oko novaca, a uskoro će i ovde u Senti izbiti afera, jer senćanska lokalna samouprava, baš kao i ona Bačkoj Topoli, nije sposobna da obavlja svoje zadatke” – smatra predsednik MGS.

On je naveo da je lokalna samouprava dozvolila brojne zloupotrebe u senćanskoj Gimnaziji za talente „Bojai” (Bolyai), napomenuvši da je reč o ukupno više od deset miliona dinara. „Sve ovo će da se kao bumerang vrati lokalnoj samoupravi, ejr je ona obavezna da podnese izveštaje Skupštini opštine” – dodao je Rac Sabo, naglasivši da je nesposobnost ljudi na vlasti na lokalu jedan od razloga masovnog iseljavanja.

Mađarska policija je između 18 sati 3. avgusta i 06 sati 4. avgusta 2022. zaustavila ukupno 320 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i sprečila 84 lica da uđu na teritoriju zemlje -saopštila je policija. U tri pogranične županije su patrole otkrile migrante bez dokumenata koji su se izjasnili kao državljani Avganistana, Indije, Sirije,...
4.08.2022
[ 14:18 ]
Mir je jedino sredstvo protiv ratne inflacije i ratne ekonomske krize – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je sreo Donalda Trampa na njegovom imanju u Nju Džerziju. Orban je za bivšeg američkog predsednika rekao da je važan saveznik, sa kojim su između ostalog bili saglasni i po pitanju da se treba boriti protiv ilegalne...
3.08.2022
[ 15:02 ]
Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u utorak bio gost emisije Marije Bartiromo na kanalu Fox News u Njujorku. Govorio je o tome da Mađarska trenutno zbog infrastrukturnih i geografskih okolnosti u Srednjoj Evropi, velike količine gasa može kupiti jedino iz ruskih izvora. Ministra su prvo pitali o poseti...
2.08.2022
[ 19:23 ]
Beolvasás folyamatban