Izbor iz sadržaja na srpskom
Četiri mađarske stranke iznele predloge za Manjinski akcioni plan
DZVM uputio predloge na razmatranje SVM-u

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) inicira dijalog sa drugim mađarskim strankama u Vojvodini, s nevladinim organizacijama i privatnim licima o izradi sveobuhvatnog akcionog plana o stanju nacionalnih manjina.
DZVM se poziva na stav koji je Evropski parlament (EP) usvojio 11. marta ove godine i u kojem se Srbiji sugeriše da se obaveže na donošenje takvog akcionog plana.
DZVM podseća da je 7. aprila održana prva sednica radne grupe čiji je zadatak donošenje akcionog plana o manjinama, ali da do sada unutar mađarske zajednice nije bilo javne rasprave o ovom pitanju.
U stranačkom saopštenju koje potpisuje Aron Čonka (Csonka Áron), predsednik DZVM, a prenosi "Vajdašag ma" naglašava se da su političari koji su učestvovali na sednici Radne grupe – Mihaj Njilaš (Nyilas Mihály), sekretar za za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice u Vladi Vojvodine i Jene Hajnal (Hajnal Jenő), predsednik Mađarskog nacionalnog saveta – pokazali da nemaju ni predstavu o tome kojim sadržajima treba popuniti akcioni plan.
DZVM je zato poslao predlog koji su podržale četiri mađarske stranke u Vojvodini (DZVM, Mađarski građanski savez, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Stranka mađarskog jedinstva), nekoliko NVO i pojedinaca, na razmatranje Savezu vojvođanskih Mađara, tj. predsedniku te stranke, Ištvanu Pastoru (Pásztor István).
U predlogu, koji sadrži 22 tačke, se navode „zadaci koje treba obaviti“ pre otvaranja poglavlja 23. u pregovorima sa EU, kao i oni koje treba obaviti pre zatvaranja tog poglavlja.
Između ostalog zahteva se da se u svaki novi zakon u Srbiji ugradi ustavna obaveza zaštite stečenih manjinskih prava, da se promeni zakon o nacionalnim savetima u smislu da Saveti dobiju potpuno pravo odlučivanja u pogledu svih pitanja koje se odnose na nacionalnu zajednicu, da se nacionalnim manjinama dodele grantovana mnesta u Skupštini Srbije, da se u organima vlasti, MUP-u i javnim preduzećima obezbedi proporcionalna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina.
Traži se i obezbeđivanje slobode medija i informisanje koje je objektivno i nezavisno od partija i od Mađarskog nacionalnog saveta.
Među zadacima koje bi trebalo obaviti pre zatvaranja 23. poglavlja su između ostalih: vraćanje potpune autonomije Vojvodini, uključujući zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja, zatim teritorijalna i personalna autonomija za Mađare, prilključenje opština Ada, Senta i Kanjiža Severnobačkom okrugu, kao i osnivanje Mađarskog univerziteta sa sedištem u Novom Sadu ili Subotici.

Već treću godinu uzastopce u Nemačkoj konstantno, za oko 20 odsto raste broj gastarbajtera koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, 2018-e je skoro četvrtina stigla sa Zapadnog Balkana, javlja Deutsche Welle. Nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis) je saopštio da je prošle godine za 20 odsto povećan broj radnika iz zemalja koje...
16.04.2019
[ 19:12 ]
Na kraju zajedničke sednice dve vlade u Subotici potpisano jedanaest sporazuma. Premijeri su prvo potpisali sporazum o razvoju infrastrukture, a potom su ministri, odnosno predstavnici ministarstava potpisali ostale dokumente: o saradnji na planu evropske integracije, o saradnji mađarskog ministarstva odbrane i srpskih ministarstava za rad,...
15.04.2019
[ 17:11 ]
Zavesa je spuštena, gala programom i podelom nagrada je u bečejskom pozorištu završeno 52. Umetničko takmičenje srednjoškolaca (KMV). Šta je KMV? – pitali smo organizatorku Anitu Virag Kiš. „Umetničko takmičenje srednjoškolaca je izvor energije koji se stalno obnavlja. Sredinom aprila se u Bečeju koncentriše sva ona...
15.04.2019
[ 10:47 ]
Beolvasás folyamatban