Izbor iz sadržaja na srpskom
Korhec: Ima pritisaka na medije MNS-a, ali se ni novinari ne bune
"Želeo bih da Mađar So ili RTV Panon otvore prozor ka javnosti gde bi se mogli ukrštati argumenti."
Betűméret:             

U drugom delu intervjua, objavljenog u nedeljniku „Családi kör/Čaladi ker“ (Porodični krug), Tamaš Korhec (Korhecz Tamás) govori i o tome da je kao predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (u prethodnom mandatu) morao da čini stvari s kojima se nije slagao.

U vezi sa smenjivanjem Čabe Presburgera (Pressburger Csaba) sa pozicije glavnog urednika lista „Mađar So“ (Magyar Szó), čiji je osnivač MNS, Korhec kaže da je na osnou činjenica bio ubeđen u to da je Presburger činio krupne greške, ali „nisam mislio da njega po svaku cenu treba udaljiti“.

Korhec – u vezi sa medijima čiji je osnivač MNS – kaže da on nije vršio pritisak, ali da su po svemu sudeći to činili drugi. „Mediji i novinari se baš i nisu bunili protiv toga!“ – naglašava bivši predsednik MNS i dodaje da je velika autocenzura u medijima i da postoje novinari koji se ulaguju političarima: „Većina zaposlenih u Mađar So-u ili u Het Nap-u (Hét Nap/ Sedam dana) ili na RTV Panon (Pannon) priohvata ovakvo stanje iz ovog ili onog razloga“. Korhec smatra da se stanje u medijima na mađarskom ne može posmatrati odvojeno od opšteg stanja medija na srpskom jeziku.

Korhec smatra da će biti neizbežno pokretanje dijaloga, kada jednom – „i to ne nužno kod predsednika SVM, nego u njegovoj okolini“ – sazri saznanje da je sukob argumenata u interesu i SVM-a.

Bivši predsednik MNS-a, pravni stručnjak i bivši sekretar u Vladi Vojvodine smatra da su SVM i MNS u sukobu sa mladim intelektualcima i dodaje da je u sadašnjem MNS-u mnogo manje intelektualaca i univerzitetskih profesora, nego u vreme dok su on ili Laslo Joža (Józsa László) bili na čelu Nacionalnog saveta.

Korhec naglašava da nije postao formalno član SVM-a, jer to Ištvan Pastor (Pásztor István) nije tražio, ali ni da on nije nikad hteo da učestvuje u partijskoj politici. „Pošto nisam bio član partije, onda niko ni ne može da pomisli da imam ambicije da je vodim“ – dodao je.

Korhec smatra da SVM jeste i biće jako potreban, ali da je pitanje koliko je u stranci prisutan autoritarni princip, koliko ima dijaloga unutar i van stranke, između partije i drugih mađarskoh institucija.

On smatra dobrim da postoje ljudi koji drugačije misle, ali odlučno negira da on stoji iza portala Druga javnost (Második Nyilvánosság). Želeo bih da Mađar So ili RTV Panon otvore prozor ka javnosti gde bi se mogli ukrštati argumenti – kaže između ostalog Tamaš Korhec.

Prvi deo Korhecovog intervjua za "Čaladi ker" je izazvao mnoštvo reakcija i potresa na političkoj sceni.

Otac Laslo Nemet je sinoć po prvi put održao božićnu ponoćnu misu kao nadbiskup u katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu. Nadbiskup je osim značaja Božića istakao i važnost mira. Nemet je poručio da Božić slavimo u miru, ali da nažalost, mnogi narodi provode praznik u nesigurnosti i ratu. Novi beogradski nadbiskup je...
25.12.2022
[ 14:55 ]
Hrišćani se na Božić sećaju rođenja Isusa Hrista, a oni koji nisu hrišćani, slave praznik ljubavi. Božić, na latinskom Nativitatis Domini, Natalis Domini (rođenje Gospoda), zapadne hrišćanske crkve slave 25. decembra, a istočna crkva, koja koristi julijanski kalendar, 7. januara. Posle Uskrsa, to je drugi najveći, istovremeno i...
24.12.2022
[ 11:06 ]
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je predstojeći Božić svim vernicima koji ovaj hrišćanski praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru. „Neka vam ovaj veliki praznik donese radost, dobro zdravlje, spokoj i jaku veru u bolju i prosperitetniju budućnost! U vreme božićnih praznika podsetimo se da treba da...
23.12.2022
[ 19:29 ]
Beolvasás folyamatban