Izbor iz sadržaja na srpskom
Predsednik SVM i predstavnik mađarske vlade otvorili prvu kancelariju fondacije Prosperitati
U prvom krugu se deli milijarda forinti

U Subotici, u zgradi nove gradske kuće, juče je otvorena kancelarija Fondacije Prosperitati koja je zadužena za podelu novca koji je vlada Mađarske odredila za "razvoj privrede" u Vojvodini - izvestila je dopsinica "Vajdašag ma". Kancelariju, jednu od osam koliko će ih biti u Vojvodini, su otvorili Levente Mađar (Magyar Levente), državni sekretar zadužen za ekonomsku diplomatiju u vladi Mađarske i Ištvan Pastor (Pásztor István), predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ).

Kancelarije Prosperitati će tokom sledeće dve sedmice biti otvorene i u Kanjiži, Zrenjaninu, Bečeju, Temerinu, Bačkoj Topoli, Senti i Somboru.

Levente Mađar je rekao da cilj mađarske vlade nije da očekuje od vojvođanskih Mađara da opstanu na rodnoj grudi, već da pomogne u stvaranju egzistencijalne osnove života u Vojvodini. Naglasio je da program treba da se ostvaruje uz maksimalno poštenje, efikasnost i obazrivost.

Predsednik SVM je rekao da će se program ostvarivati tokom tri godine. Pastor je naglasio da nema unapred dodeljenih para i preferisanih konkursnih prijava i da svi koji konkurišu imaju jednake šanse. U prvom krugu će se razdeliti 2% ukupne sume donacija. Konkurisati se može od 1. marta.

Fondacija Prosperitati je objavila konkurse u sklopu programa od 50 milijardi forinti (oko 160 miliona evra) koje daje mađarska vlada. 20 milijardi forinti je odvojeno za nepovratnu pomoć, ostalo za kredite. Strategiju na osnovu koje je izrađen program je formulisao SVM.

Zastupnik Fondacije Prosperitati je Balint Juhas (Juhász Bálint, SVM), aktuelni zamenik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Važno je da Balkan postane integralnim delom Evrope prijemom, a ne samo preko Saveta Evrope – izjavio je poslanik mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu Laslo Tročanji u petak na onlajn manifestaciji Nacionalnog javnog univerziteta (NKE) povodom dana Evrope. Političar je u okviru razgovora pod naslovom „Dan Evrope 2021 – Kuda dalje...
7.05.2021
[ 12:41 ]
Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske smatra da se taj proces može izbalansirati samo na jedan način. U Crnoj Gori je govorio o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana. U interesu je i Mađarske i Evropske unije što skoriji prijem zemalja Zapadnog Balkana, nije prihvatljivo usporavanje procesa integracije u EU –...
6.05.2021
[ 17:10 ]
Zbog nedoumica oko epidemiološke situacije, slično prošloj godini, ni ove se neće održati muzički festival „Siget“. Organizatori su najavili: jedan od najvećih festivala u Evropi, koji je ujedno i najvažnija turistička manifestacija Mađarske, planira veliki kambek 2022-e. „Nažalost, vreme prolazi, morali smo doneti odluku o...
6.05.2021
[ 14:44 ]
Beolvasás folyamatban