Izbor iz sadržaja na srpskom
Pastor obećao mobilizaciju glasača za referendum u Mađarskoj
Betűméret:             

Predstavnici prekograničnih mađarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne mađarske vlade su u zajedničkoj izjavi osudili "pogrešnu imigracionu politiku Evropske unije i nametnuto naseljavanje".

Kako navodi mađarska državna novinska agencija MTI, Ištvan Pastor (Pásztor István), predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) je i u ime ostalih partijskih čelnika iz Karpatskog basena rekao da je pomenuta deklaracija zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope sa hrišćanskim korenima i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

"Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled je referendum (koji raspisan na inicijativu mađarske vlade o nametanju prihvatanja migranata - prim. prev) unutrašnja stvar Mađarske, ali pošto smo smo jedna nacija, unutrašna stvar Mađarske je stvar sviju nas" - naglasio je Pastor.

Čelnici mađarskih partija u Karpatskom basenu su obavezni da mobilišu svoje zajednice za učešće na referendumu i da ih pozivaju na to da 2. oktobra odbace briselsku politiku naseljavanja - reako je predsednik SVM.

Na tradicionalnom Balvanjoškom slobodnom univerzitetu u Erdelju (Rumunija) su osim predstavnika mađarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali predstavnici SVM, Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza, Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj, Partije mađarske zajednice (Slovačka), Erdeljske mađarske narodne partije, Mađarske građanske partije (Erdelj, Rumunija) i Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji.

Svi osećaju posledice ekonomske krize koja pogađa Evropu i svet, kao i rata u Ukrajini, ali je Vlada Mađarske uprkos tome čvrsto odlučila da nastavi program razvoja vojvođanske privrede, ima na šta da se nadoveže, iako podrška za sada ne može biti ispoljena u meri i tempom kao do sada – izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljne...
22.09.2022
[ 17:15 ]
Pozorišta u Mađarskoj i van matice obeležavaju ovaj dan delima mađarskih autora i posebnim programima. Dan mađarske drame se obeležava od 1984. godine, 21. septembra, u znak sećanja na praizvedbu dela Čovekova tragedija Imrea Madača koja je održana 21. septembra 1883. godine, da bi se usmerila pažnja na vrednosti mađarske dramske...
21.09.2022
[ 10:08 ]
Zbog tehničke greške ne radi drumski granični prelaz između Mađarske i Srbije Kibekhaza-Rabe – saopštila je policija u sredu prepodne. Policija poziva putnike da po mogućnosti izaberu neki drugi granični prelaz dok se ne reši problem. Na deonici mađarsko-srpske granice u županiji Čongrad-Čanad drumski granični prelazi...
21.09.2022
[ 9:33 ]
Beolvasás folyamatban