GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

30. septembar 2016. [9:27]

Vrhovni sud proglasio protivzakonitim pisma mađarske vlade potencijalnim prekograničnim glasačima

Vlada u kampanji nije smela da koristi bazu podataka do koje je doąla kao vrąilac javne vlasti

Vrhovni sud proglasio protivzakonitim pisma mađarske vlade potencijalnim prekograničnim glasačima

Kampanjska pisma poslata u ime vlade krąe pravo na izbornu jednakost, kao i osnovne principe koji se odnose na dobronamernu i svrsishodnu pravnu praksu - odlučio je juče Vrhovni sud Mađarske (Kuria) i zabranio vladi dalje krąenje zakona.

Vrhovni sud je time poniątio odluku Nacionalne izborne komisije od proąlog petka. Izbornoj komisiji se obratilo jedno fizičko lice sa primedbom da je vlada protivzakonito uputila pismo osobama sa biračkim pravom koje nemaju adresu u Mađarskoj. Izborna komisija je većinom glasova odlučila da je vladin postupak zakonit. Nakon toga je upućena ľalba Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud je doneo odluku da zakon ne dozvoljava koriąćenje podataka građana u svrhu političke kampanje.
Oni koji vode političku kampanju sa osobama iz baze podataka mogu da stupe u kontakt samo posredno, preko registratora, koji onda pita građanina o tome da li je voljan da svoje podatke (adresu, ime) učini dostupnim onom ko ih traľi.

Inicijator referenduma kao i stranke sa polsaničkom grupom u parlamentu mogu da zatraľe imena i adrese građana sa pravom glasa od izborne komisije, ali samo iz baze koja ne sadrľi podatke mađarskih drľavljana koji ľive u inostranstvu. Poąto je inicijator referenduma u ovom slučaju vlada, na nju se odnose ista pravila kao i na ostale učesnike u procesu, dakle nije smela da koristi bazu podataka koja nije dostupna ostalim učesnicima. Vlada u kampanji ne moľe da koristi bazu podataka do koje je doąla kao vrąilac javne vlasti - naglaąava Vrhovni sud u pravosnaľnoj odluci.

Vladin ventar za informisanje je, reagujući na odluku Vrhovnog suda, saopątio da je vlada postupala u skladu sa zakonima koji se na nju odnose, ali da poątuje odluku Vrhovnog suda.

Vlada smatra da su i partije mogle da ąalju pisma Mađarima u inostranstvu, ali da to nisu učinile, pa tako pravo na jednakost nije povređeno.

Referendum u Mađarskoj se odrľava 2. oktobra. Osobe s maúarskim drľavljanstvom koje ne ľive u Mađarskoj mogu glasati u pismu ako pismo do 1. oktobra u 24h stigne u Nacionalnu izbornu komisiju, ali i predati pismo na dan referenduma na biračkim mestima u Mađarskoj.18. novembar 2017. [22:25]

U Subotici je u subotu svečano otvorena obnovljena zgrada u ulici Maksima Gorkog 6/A, koja će biti dom Vojvođanskog mađarskog centra za obrazovanje, istraľivanje i... >>

18. novembar 2017. [22:19]

Na konkursu za mlade filmske stvaraoce na mađarskom jeziku sa naslovom „Naąe nasledstvo“ učenik iz Vojvodine je postigao značajan uspeh: Gabor Međeri iz... >>

17. novembar 2017. [19:50]

Uz odobrenje nadleľnog ministarstva Srbije u Bačkoj Topoli je započeto poąumljavanje atara bagremovim sadnicama na planiranoj povrąini od 61,33 hektara. Poąumjavanje se... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka