Izbor iz sadržaja na srpskom
Vrhovni sud proglasio protivzakonitim pisma mađarske vlade potencijalnim prekograničnim glasačima
Vlada u kampanji nije smela da koristi bazu podataka do koje je došla kao vršilac javne vlasti

Kampanjska pisma poslata u ime vlade krše pravo na izbornu jednakost, kao i osnovne principe koji se odnose na dobronamernu i svrsishodnu pravnu praksu - odlučio je juče Vrhovni sud Mađarske (Kuria) i zabranio vladi dalje kršenje zakona.

Vrhovni sud je time poništio odluku Nacionalne izborne komisije od prošlog petka. Izbornoj komisiji se obratilo jedno fizičko lice sa primedbom da je vlada protivzakonito uputila pismo osobama sa biračkim pravom koje nemaju adresu u Mađarskoj. Izborna komisija je većinom glasova odlučila da je vladin postupak zakonit. Nakon toga je upućena žalba Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud je doneo odluku da zakon ne dozvoljava korišćenje podataka građana u svrhu političke kampanje.
Oni koji vode političku kampanju sa osobama iz baze podataka mogu da stupe u kontakt samo posredno, preko registratora, koji onda pita građanina o tome da li je voljan da svoje podatke (adresu, ime) učini dostupnim onom ko ih traži.

Inicijator referenduma kao i stranke sa polsaničkom grupom u parlamentu mogu da zatraže imena i adrese građana sa pravom glasa od izborne komisije, ali samo iz baze koja ne sadrži podatke mađarskih državljana koji žive u inostranstvu. Pošto je inicijator referenduma u ovom slučaju vlada, na nju se odnose ista pravila kao i na ostale učesnike u procesu, dakle nije smela da koristi bazu podataka koja nije dostupna ostalim učesnicima. Vlada u kampanji ne može da koristi bazu podataka do koje je došla kao vršilac javne vlasti - naglašava Vrhovni sud u pravosnažnoj odluci.

Vladin ventar za informisanje je, reagujući na odluku Vrhovnog suda, saopštio da je vlada postupala u skladu sa zakonima koji se na nju odnose, ali da poštuje odluku Vrhovnog suda.

Vlada smatra da su i partije mogle da šalju pisma Mađarima u inostranstvu, ali da to nisu učinile, pa tako pravo na jednakost nije povređeno.

Referendum u Mađarskoj se održava 2. oktobra. Osobe s maúarskim državljanstvom koje ne žive u Mađarskoj mogu glasati u pismu ako pismo do 1. oktobra u 24h stigne u Nacionalnu izbornu komisiju, ali i predati pismo na dan referenduma na biračkim mestima u Mađarskoj.


Predstavnici lokalne samouprave u Senti su održali razgovor sa zainteresovanima i ujedno i konferenciju za novinare na kojoj su obećali da će uskoro početi novi ciklus uništavanja komaraca. Ovaj važan posao će biti obavljen nakon koordinisanja rada sa rukovodstvima susednih mesta, imajući u vidu da je rezutat prskanja protiv komaraca mnogo...
24.06.2019
[ 22:09 ]
Zbog radova na održavanju objekata graničnog prelaza Reske na autoputu na srpsko-mađarskoj granici u utorak, 25. juna će između 9 i 11 časova biti isključena struja, što znači da će kontrola putnika biti onemogućena. U tom tom periodu će biti zaustavljen prelazak preko granice kod ovog prelaza. Zbog ovog zastoja se na graničnom...
24.06.2019
[ 21:44 ]
Mis Mađarske 2019. godine je postala Kristina Nađpal, koja je u finalu takmičenja 23. juna osvojila ovu titulu ispred druge pratilje Rebeke Čonke i prve pratilje Timeje Gal. Finalno takmičenje su direktno prenosile televizije “Duna” i “Duna World” uz mogućnost glasanja publike. Najviše glasova od publike je dobila Lila...
24.06.2019
[ 15:30 ]
Beolvasás folyamatban