Izbor iz sadržaja na srpskom
Na sednici MNS rasprava o iseljavanju Mađara

Na 21. redovnoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) jedna od tema su bila istraživanja o iseljavanju Mađara iz Srbije - javila je dopisnica "Vajdašag ma".

Opozicioni članovi MNS su zatražili da se izvrši istraživanje o ovoj temi, na šta je Jene Hajnal, predsednik MNS rekao da se u Vojvodini već od prošle godine sprovodi ovakvo istraživanje.

Hajnal je rekao da će o prve dve godine rada ovog saziva rasprava biti održana u decembru, ali je na dnevni red već sada stavio delimične rezultate istraživanja o emigracionim planovima i voljom za povratkom vojvođanskih Mađara. Naime, prethodno se osam opozicionih članova obratilo sa zahtevom da MNS sprovede objektivno istraživanje.

Livia Jo-Horti (Mađarski pokret) je u obrazloženju predloga napisala da predlagači nemaju saznanja o eventualnom učešću MNS u istraživanjima o emigraciji.

Hajnal je izvestio o tome da su u toku 4 istraživanja, da je narućilac državni sekretarijat za nacionalnu politiku pri kancelariji mađarskog premijera, da istraživanja sprovode Istraživački institut za nacionalnu politiku (Mađarske) i Istraživački institut "Hetfa" i to u saradnji sa MNS, sa Fondacijom "Kiš za Južne krajeve" i sa Kuratoriumom "Domus" Mađarske akademije nauka (MAN). Istraživanja vodi Reka Ađaš, diplomirani sociolog iz Subotice, a uz pomoć Atile Z. PApa, direktora Instituta za istraživanje manjina MAN-a.

Hajnal je naglasio da "cilj MNS nije da istražuje razmere iseljavanja, već ohrabrivanje ostanka i povratka mladih". Dodao je da će rezultati istraživanja biti prikazani najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Jo-Horti je rekal da je malo objektivnih podataka o migraciji i da se situacija ocenjuje na osnovu subjektivnih utisaka. Zato je osmoro članova MNS predložilo izradu stručnog istraživanja. Većina u MNS međutim nije prihvatila predlog opozicije.

Jo-Horti je podsetila na to da je zbog iseljavanja stalno pod znakom pitanja otvaranje mađarskih odeljenja. Ona je na osnovu podataka iz popisa 2002. i 2011. izjavila da broj Mađara u Vojvodini opada za 12 dnevno u proseku i da je to sličan trend kao i 1990-ih godina, s tim što je sada još drastičniji. Članica MNS iz redova MP smatra da je zabrinjavajuće što ništa nije rečeno o konkretnim metodima, o uzorku, o karakteru uzorka i motivima uzorka istraživanja koje je Hajnal pomenuo.

Većina je usvojila hajnalov izveštaj o istraživanjima, a zatim je usvojila finansijski i izdavački plan Izdavačke kuće "Forum" za ovu godinu, a zbog povećanih prihoda i donacije iz Mađarske. Prihvaćene su i promene u sistematizaciji i organizaciji Studentskog doma "Evropa", čime je - između ostalog - broj zaposlenih sa 29 povećan na 35.

Jo-Horti je zatražila i podatke o kretanju tiraža lista "Mađar so" (čiji je osnivač MNS), pomenuvši da je nakon otpuštanja 8 zaposlenih u proteklih mesec dana list svojom voljom napustilo još 5 novinara.

U Bačkoj Topoli je u nedelju u zoru završen Lake Fest. Festival je trajao tri dana i bio veoma posećen. Najviše publike je bilo u subotu, uprkos tome što je popodne pala kiša. Najveće interesovanje je izazvao nastup Tropico Banda, ali su i Gazda Paja, S.A.R.S., Yamina i ostali imali brojnu publiku. Tokom tri dana se predstavilo...
27.06.2022
[ 6:16 ]
Bilo bi dobro da se u Briselu i u svim glavnim gradovima Zapadne Evrope shvati da će u sledećem periodu biti teško govoriti o bezbednosti Evrope a da u međuvremenu ne integrišemo Zapadni Balkan u Evropsku uniju - izjavio je u petak u video poruci na društvenoj mreži mađarski ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter...
24.06.2022
[ 12:38 ]
Povodom nacionalnog praznika u martu je predsednik republike Mađarske Janoš Ader dodelio odlikovanja i ličnostima iz Vojvodine. Odlikovanja je uručila generalni konzul Mađarske Ester Čalokezi u četvrtak popodne na Paliću, u vinariji Zvonko Bogdan. Jožef Klem, zamenik generalnog direktora RTV Vojvodine i kopredsednik Konvencije...
24.06.2022
[ 12:06 ]
Beolvasás folyamatban