Izbor iz sadržaja na srpskom
Na sednici MNS rasprava o iseljavanju Mađara

Na 21. redovnoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) jedna od tema su bila istraživanja o iseljavanju Mađara iz Srbije - javila je dopisnica "Vajdašag ma".

Opozicioni članovi MNS su zatražili da se izvrši istraživanje o ovoj temi, na šta je Jene Hajnal, predsednik MNS rekao da se u Vojvodini već od prošle godine sprovodi ovakvo istraživanje.

Hajnal je rekao da će o prve dve godine rada ovog saziva rasprava biti održana u decembru, ali je na dnevni red već sada stavio delimične rezultate istraživanja o emigracionim planovima i voljom za povratkom vojvođanskih Mađara. Naime, prethodno se osam opozicionih članova obratilo sa zahtevom da MNS sprovede objektivno istraživanje.

Livia Jo-Horti (Mađarski pokret) je u obrazloženju predloga napisala da predlagači nemaju saznanja o eventualnom učešću MNS u istraživanjima o emigraciji.

Hajnal je izvestio o tome da su u toku 4 istraživanja, da je narućilac državni sekretarijat za nacionalnu politiku pri kancelariji mađarskog premijera, da istraživanja sprovode Istraživački institut za nacionalnu politiku (Mađarske) i Istraživački institut "Hetfa" i to u saradnji sa MNS, sa Fondacijom "Kiš za Južne krajeve" i sa Kuratoriumom "Domus" Mađarske akademije nauka (MAN). Istraživanja vodi Reka Ađaš, diplomirani sociolog iz Subotice, a uz pomoć Atile Z. PApa, direktora Instituta za istraživanje manjina MAN-a.

Hajnal je naglasio da "cilj MNS nije da istražuje razmere iseljavanja, već ohrabrivanje ostanka i povratka mladih". Dodao je da će rezultati istraživanja biti prikazani najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Jo-Horti je rekal da je malo objektivnih podataka o migraciji i da se situacija ocenjuje na osnovu subjektivnih utisaka. Zato je osmoro članova MNS predložilo izradu stručnog istraživanja. Većina u MNS međutim nije prihvatila predlog opozicije.

Jo-Horti je podsetila na to da je zbog iseljavanja stalno pod znakom pitanja otvaranje mađarskih odeljenja. Ona je na osnovu podataka iz popisa 2002. i 2011. izjavila da broj Mađara u Vojvodini opada za 12 dnevno u proseku i da je to sličan trend kao i 1990-ih godina, s tim što je sada još drastičniji. Članica MNS iz redova MP smatra da je zabrinjavajuće što ništa nije rečeno o konkretnim metodima, o uzorku, o karakteru uzorka i motivima uzorka istraživanja koje je Hajnal pomenuo.

Većina je usvojila hajnalov izveštaj o istraživanjima, a zatim je usvojila finansijski i izdavački plan Izdavačke kuće "Forum" za ovu godinu, a zbog povećanih prihoda i donacije iz Mađarske. Prihvaćene su i promene u sistematizaciji i organizaciji Studentskog doma "Evropa", čime je - između ostalog - broj zaposlenih sa 29 povećan na 35.

Jo-Horti je zatražila i podatke o kretanju tiraža lista "Mađar so" (čiji je osnivač MNS), pomenuvši da je nakon otpuštanja 8 zaposlenih u proteklih mesec dana list svojom voljom napustilo još 5 novinara.

Kratki film Branka se bavi delikatnom temom, a delo je reditelja Akoša K. Kovača, rodom iz Subotice koji živi u Budimpešti, i scenariste Tamaša Olaha iz Kanjiže. Bavi se otmicama novorođenčadi u bivšoj Jugoslaviji. Počev od 60-ih godina su nestajala novorođenčad iz bolnica, što je dugo bio tabu, štampa se počela baviti problemom tek...
13.01.2022
[ 15:24 ]
Preliminarni podaci i dalje pokazuju da su raspoložive vakcine protiv novih tipova korona virusa efikasne i protiv omikron varijante, i u prevenciji teških oboljenja i potrebe za bolničkom negom – saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA) u utorak. Agencija Evropske unije za nadzor lekova sa sedištem u Amsterdamu je između ostalog...
11.01.2022
[ 19:57 ]
U toku je zimski raspust, ali u Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ u Mužlji nema odmora, naime od danas do četvrtka su u toku aktivnosti na koje su osim osnovaca pozvana i deca koja će tek na jesen krenuti u školu. Prvog dana je u programima učestvovalo 34 dece, od njih su 12 budući školarci. Direktor škole Atila Molnar je rekao da je u...
10.01.2022
[ 19:48 ]
Beolvasás folyamatban