Izbor iz sadržaja na srpskom
Na sednici MNS rasprava o iseljavanju Mađara
Betűméret:             

Na 21. redovnoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) jedna od tema su bila istraživanja o iseljavanju Mađara iz Srbije - javila je dopisnica "Vajdašag ma".

Opozicioni članovi MNS su zatražili da se izvrši istraživanje o ovoj temi, na šta je Jene Hajnal, predsednik MNS rekao da se u Vojvodini već od prošle godine sprovodi ovakvo istraživanje.

Hajnal je rekao da će o prve dve godine rada ovog saziva rasprava biti održana u decembru, ali je na dnevni red već sada stavio delimične rezultate istraživanja o emigracionim planovima i voljom za povratkom vojvođanskih Mađara. Naime, prethodno se osam opozicionih članova obratilo sa zahtevom da MNS sprovede objektivno istraživanje.

Livia Jo-Horti (Mađarski pokret) je u obrazloženju predloga napisala da predlagači nemaju saznanja o eventualnom učešću MNS u istraživanjima o emigraciji.

Hajnal je izvestio o tome da su u toku 4 istraživanja, da je narućilac državni sekretarijat za nacionalnu politiku pri kancelariji mađarskog premijera, da istraživanja sprovode Istraživački institut za nacionalnu politiku (Mađarske) i Istraživački institut "Hetfa" i to u saradnji sa MNS, sa Fondacijom "Kiš za Južne krajeve" i sa Kuratoriumom "Domus" Mađarske akademije nauka (MAN). Istraživanja vodi Reka Ađaš, diplomirani sociolog iz Subotice, a uz pomoć Atile Z. PApa, direktora Instituta za istraživanje manjina MAN-a.

Hajnal je naglasio da "cilj MNS nije da istražuje razmere iseljavanja, već ohrabrivanje ostanka i povratka mladih". Dodao je da će rezultati istraživanja biti prikazani najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine.

Jo-Horti je rekal da je malo objektivnih podataka o migraciji i da se situacija ocenjuje na osnovu subjektivnih utisaka. Zato je osmoro članova MNS predložilo izradu stručnog istraživanja. Većina u MNS međutim nije prihvatila predlog opozicije.

Jo-Horti je podsetila na to da je zbog iseljavanja stalno pod znakom pitanja otvaranje mađarskih odeljenja. Ona je na osnovu podataka iz popisa 2002. i 2011. izjavila da broj Mađara u Vojvodini opada za 12 dnevno u proseku i da je to sličan trend kao i 1990-ih godina, s tim što je sada još drastičniji. Članica MNS iz redova MP smatra da je zabrinjavajuće što ništa nije rečeno o konkretnim metodima, o uzorku, o karakteru uzorka i motivima uzorka istraživanja koje je Hajnal pomenuo.

Većina je usvojila hajnalov izveštaj o istraživanjima, a zatim je usvojila finansijski i izdavački plan Izdavačke kuće "Forum" za ovu godinu, a zbog povećanih prihoda i donacije iz Mađarske. Prihvaćene su i promene u sistematizaciji i organizaciji Studentskog doma "Evropa", čime je - između ostalog - broj zaposlenih sa 29 povećan na 35.

Jo-Horti je zatražila i podatke o kretanju tiraža lista "Mađar so" (čiji je osnivač MNS), pomenuvši da je nakon otpuštanja 8 zaposlenih u proteklih mesec dana list svojom voljom napustilo još 5 novinara.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban