Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska vraća imigracioni pritvor
Janoš Lazar: "Naravno, navijam za Merkel"

Mađarska vlada predlaže promenu 4 zakona radi vraćanja institucije imigracionog pritvora. Reč je o zakonu o ulasku i boravku, o azilu, o prekršajima i o državnoj granici - izjavio je Janoš Lazar, ministar zadužen za vođenje Kancelarije premijera u četvrtak.

Vlada predlaže da se za vreme "kriznog stanja prouzrokovanog masovnim useljavanjem" odredi "obavezno mesto boravka" onima koji se "mađarskoj državi obraćaju s ciljem useljavanja". To "mesto boravka" će zapravo biti državna granica, tj. kontejneri u kojima će moći da se smesti 200-300 ljudi. Do odluke o njihovim molbama, "migrantima će biti ograničeno kretanje".

Lazar je dodao da će se telekomunikacionim sredstvima biti osigurani uslovi za sprovođenje sudskih postupaka.

Prema zvaničnim podacima od srede u kampovima u Mađarskoj se nalazi ukupno 586 osoba.

Lazar je rekao i da mađarska vlada računa na to da će zbog ovih odluka imati rasprave sa Evropskom komisijom.

Pošto se - kako je izjavio - migraciona situacija pogoršava, mađarska vlada će izgraditi i drugu ogradu na granici. Vlada će povećati pomoć za karitativne organizacije koje deluju na granici. Nakon policije, jačaće i vojsku, što znači povećanje ljudstva, polata i izdataka za sredstva. Najavio je i intenziviranje proizvodnje pešadijskog naoružanja u Mađarskoj, dodavši da već ima novih vrsta takvog oružja koje vojska isprobava.

Lazar je pozdravio odluke donete na samitu EU u Malti po kojima one koji stignu iz Afrike u Evropu treba vratiti, a u Libiji treba stvoriti registracione kampove.

Na pitanje za koga navija na izborima u Nemačkoj, Lazar je rekao da pošto je CDU/CSU sestrinska partija Fidesa, on naravno navija za aktuelnu kancelarku Angelu Merkel, koja je ujedno i predsednica CDU.

Od 2015-e nije bilo sličnog migracionog pritiska u sektoru mađarsko-srpske granice u županiji Čongrad-Čanad – saopštio je portparol županijske glavne policijske kapetanije. Gergelj Varkonji je izjavio: u 68 slučajeva su graničari zaustavljali imigrante koji su u utorak sami ili u grupama ilegalno prelazili granicu u županiji...
2.12.2020
[ 12:34 ]
U mestu Nove Zamki u Slovačkoj vlasnik jednog kafića potpunom promenom profila pokušava prebroditi teška vremena prouzrokovana pandemijom korona virusa. I u Slovačkoj su na snazi stroge mere zaštite od pandemije, što posebno pogađa ugostiteljstvo, ali je jednom vlasniku kafića sinula kreativna ideja. Peter Kečkeš drži lokal u...
1.12.2020
[ 19:13 ]
Sa 5262 dana na funkciji će Viktor Orban od sutra biti premijer Mađarske sa najdužim mandatom. Do sada je rekord držao Kalman Tisa, koji je bio na čelu mađarske vlade između 1875. i 1890-e godine. Viktor Orban je na čelu mađarske vlade bio između 1998. i 2002., odnosno od 2010-e godine do danas. Ištvan Pastor, predsednik Saveza...
30.11.2020
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban