Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropski sud za ljudska prava zabranio prebacivanje 9 osoba u "tranzitne zone"
Betűméret:             

Evropski sud za ljudska prava je sinoć doneo privremenu meru kojom se zabranjuje transport osmoro tinejdžera tražilaca azila i jedne ugrožene trudnice u "tranzitne zone" u Mađarskoj, na granici sa Srbijom.

Mađarski helsinški odbor (MHO) je saopštio, a MTI prenosi, da je Evropski sud za ljudska prava zabranio da se osmoro maloletnika koji se nalaze u domu za maloletne tražioce azila bez pratnje u Fotu (Fót) i ugrožena trudnica iz Ugande, kojoj je potrebno psihijatrijsko lečenje, prebace u tranzitnu zonu kod Reskea ili Tompe i da ih tamo "drže zatvorene".

Mađarski helsinški odbor je u petak i juče pre podne inicirao da se sud, čije je sedište u Strazburu, umeša. Naglasili su da je potrebna hitna reakcija, s obzirom na to da je u Mađarskoj danas stupio na snagu novi propis.

Evropski sud za ljudska prava je mađarskoj vladi dao rok do 10. aprila na sledeća pitanja: Za kada se planira prebacivanje tih osoba i šta je pravni osnov za to? Da li je tranzitna zona trenutno pogodna za zadovoljavanje specijalnih potreba osetljivih grupa tražilaca azila -ima li obučenog osoblja, ima li mogućnosti za učenje i da li je dostupna oddgovarajuća zdravstvena nega? Da li će maloletnici biti u sličnim uslovima kao odrasli i šta je pravni osnov za to?

Mađarski helsinški odbor podseća na to da je još u septembru 2015. godine skrenuo pažnju mađarskoj vladi da je regulacija ovog pitanja urađena na protivpravan način. MHO naglašava da su prethodna presuda Evropskog suda za ljudska prava (u slučaju dva tražioca azila iz Bangladeša) i ova privremena mera potvrdile da su MHO i druge mađarske i međunarodne organizacije bile u pravu kada su na to upozoravale.

Svi osećaju posledice ekonomske krize koja pogađa Evropu i svet, kao i rata u Ukrajini, ali je Vlada Mađarske uprkos tome čvrsto odlučila da nastavi program razvoja vojvođanske privrede, ima na šta da se nadoveže, iako podrška za sada ne može biti ispoljena u meri i tempom kao do sada – izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljne...
22.09.2022
[ 17:15 ]
Pozorišta u Mađarskoj i van matice obeležavaju ovaj dan delima mađarskih autora i posebnim programima. Dan mađarske drame se obeležava od 1984. godine, 21. septembra, u znak sećanja na praizvedbu dela Čovekova tragedija Imrea Madača koja je održana 21. septembra 1883. godine, da bi se usmerila pažnja na vrednosti mađarske dramske...
21.09.2022
[ 10:08 ]
Zbog tehničke greške ne radi drumski granični prelaz između Mađarske i Srbije Kibekhaza-Rabe – saopštila je policija u sredu prepodne. Policija poziva putnike da po mogućnosti izaberu neki drugi granični prelaz dok se ne reši problem. Na deonici mađarsko-srpske granice u županiji Čongrad-Čanad drumski granični prelazi...
21.09.2022
[ 9:33 ]
Beolvasás folyamatban