Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropski sud za ljudska prava zabranio prebacivanje 9 osoba u "tranzitne zone"
Betűméret:             

Evropski sud za ljudska prava je sinoć doneo privremenu meru kojom se zabranjuje transport osmoro tinejdžera tražilaca azila i jedne ugrožene trudnice u "tranzitne zone" u Mađarskoj, na granici sa Srbijom.

Mađarski helsinški odbor (MHO) je saopštio, a MTI prenosi, da je Evropski sud za ljudska prava zabranio da se osmoro maloletnika koji se nalaze u domu za maloletne tražioce azila bez pratnje u Fotu (Fót) i ugrožena trudnica iz Ugande, kojoj je potrebno psihijatrijsko lečenje, prebace u tranzitnu zonu kod Reskea ili Tompe i da ih tamo "drže zatvorene".

Mađarski helsinški odbor je u petak i juče pre podne inicirao da se sud, čije je sedište u Strazburu, umeša. Naglasili su da je potrebna hitna reakcija, s obzirom na to da je u Mađarskoj danas stupio na snagu novi propis.

Evropski sud za ljudska prava je mađarskoj vladi dao rok do 10. aprila na sledeća pitanja: Za kada se planira prebacivanje tih osoba i šta je pravni osnov za to? Da li je tranzitna zona trenutno pogodna za zadovoljavanje specijalnih potreba osetljivih grupa tražilaca azila -ima li obučenog osoblja, ima li mogućnosti za učenje i da li je dostupna oddgovarajuća zdravstvena nega? Da li će maloletnici biti u sličnim uslovima kao odrasli i šta je pravni osnov za to?

Mađarski helsinški odbor podseća na to da je još u septembru 2015. godine skrenuo pažnju mađarskoj vladi da je regulacija ovog pitanja urađena na protivpravan način. MHO naglašava da su prethodna presuda Evropskog suda za ljudska prava (u slučaju dva tražioca azila iz Bangladeša) i ova privremena mera potvrdile da su MHO i druge mađarske i međunarodne organizacije bile u pravu kada su na to upozoravale.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban