Izbor iz sadržaja na srpskom
"Ko vlada nad donacijama, vlada i nad dušama"
"Kružok Naplo" za pluralizam i u štampanim medijima

Nakon pauze od više od godinu i po dana ponovo su se sreli članovi "Kružoka Naplo" (Napló Kör) koji su ovoga puta zajednos sa predstavnicima fejsbuk-grupe Druga javnost (Második Nyilvánosság) organizovali tribinu o manjinskom pluralizmu, ostvarivanju nacionalnih interesa, odjecima izbora za predsednika Srbije i o demonstracijama širom zemlje.

Tokom tribine, održane u subotičkom Klein House-u, su se sa ulice čuli zvuci sa protesta - izvestila je dopisnica "Vajdašag ma".

Učestvovali su Gabor Bodiš, Čaba Presburger, Oto Tolnai, Peter Vataščin i Laslo Vegel. "Kružok Naplo", osnovan pre pet godina, se podsetio dr lasla gerolda koji je sve vreme učestvovao na tribinama, ozbiljno kritikujući sistem, ali uvek otvoren za razuman dijalog - rekli su govornici.

Bodiš, moderator tribine, je postavio pitanje da li uopšte ima smisla ramišljati o političkom pluralizmu u Vojvodini u uslovima ovakvog islejavanja, državnopartijskog ponašanja najveće manjinske partije i njene potpune zavisnosti od centralnih vlasti u Budimpešti i Beogradu.

Presburger smatra da se tokom kampanje znalo u kakvoj će se atmosferi odvijati izbori: vlast vlada nad celim medijskim prostorom, atmosfera straha, zloupotrebe pomešane ucenama su prethodile glasanju u nedleju. Oni su protekli u kontekstu koji se nikako ne može nazvati demokratičnim. Uprkos tome, nijedan opozicioni kandidat nije odbio uslove diktirane od strane vlasti i niko nije na njih odgovorio bojkotom ili demonstracijama - rekao je Presburger. Ovaj novinar je dodao da nema saznanja o tome da su nezavisni stručnjaci ili oni koji su nadgledali izbore prijavili bilo kakvu veću nereguralnost. Presburger zato postavlja pitanje legitimnosti demonstracija koje su u toku, iako ga emocije nose među demonstrante, među kojima ima i puno Mađara - dodao je.

Bodiš smatra pozitivnim što je jedan manjinski pokret uspeo da postane otvoren i da zajedno sa članovima srpskog društva sarađuje u aktuelnim događajima. Ovaj novinar smatra da protesti imaju cilj koji prevazilazi izbore, a to je uklanjanje diktatorskog sistema.

Peter Vataščin je govorio o rastućem ponoru društvenih segmentacija. Po njemu je najveća mađarska vladajuća partija tokom proteklih 20 godina uspešno iskoristila društvene konflikte za svoje interese. U Srbiji situaciju komlikovanijom čine decenijski ratovi, kao i nedostatak ličnog kontakta između predstavnika suprotstavljenih političkih grupa i pojedinaca. Ovaj etnolog je govorio o mogućnostima za političku korektnost i društveni dijalog.

Laslo Vegel je kao grešku vojvođanskog mađarskog javnog života i društva naveo nedostatak poštovanja različitosti. Po njemu sadašnja politička struktura neminovno vodi u svojevrsnu autokratiju, pa zato treba menjati samu strukturu. Književnik je pozdravio društveni aktivizam na internetu, novu javnost i javni govor, kao i aktivnost Druge javnosti, ali se istovremeno založio za pojavljivanje manjinskog pluralizma i u vojvođanskoj mađarskoj štampi. Naglasio je da je dužnost vladajuće partije da stvori uslove za dijalog i saradnju.

Vegel je istakao i da sadašnje vojvođansko mađarsko društvo živi od donacija i poklona. "Ko vlada nad donacijama, vlada i nad dušama" - rekao je Vegel. Po njemu manjinske stranke iskreno žele da zastupaju interese nacije, ali bi bila potrebno i institucionalno predstavljanje pojedničanih mišljenja, što može da znači i 2-3 usmerenja i odgovarajući broj partija.

Oto Tolnai centralnim pitanjem smatra nepoznavanje srpskog jezika među mladima. Zato se nalaze u uskim zonama oz kojih gledaju uglavnom samo ka Mađarskoj i Zapadnoj Evropi. Pesnik smatra da i ovde postoje mogućnosti za življenje celog života. Dodao je da ovdašnji mladi ne žive samo u "manjinskoj konzervi".

Sadržaji "Kružoka Naplo" se nalaze na www.naplo.org.

Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija. Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu...
15.09.2020
[ 21:00 ]
U Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se ne smanjuje dnevni broj novozaraženih, dok se u drugim zemljama Zapadnog Balkana primećuje postepeno smirivanje. Kao što je poznato, u Srbiji je objavljeno da su putovanja u Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku opasna, pa će od vikenda biti pod lekarskom kontrolom svi koji se vraćaju iz tih...
15.09.2020
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban