Izbor iz sadržaja na srpskom
Pastor i Šimičko: "Jedinstvena nacionalna politika"
"Dajemo primer Evropskoj uniji koja je potonula u liberalizmu"
Betűméret:             

Na tradicionalnoj proslavi Dana Sv. Ištvana u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) kod Palićkog jezera ovoga puta govorili su Ištvan Šimičko, ministar odbrane Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik SVM.

Šimičko je između ostalog rekao da "videvši izjave briselskih donosioca odluka u ovom dobu seoba naroda može da s zaljuči da je EU krenula na bespovratan put promena". Po njemu se treba truditi da se stvori ljudskiji svet i "Mađari proklamuju baš to". "Sarađujući sa susedima i čuvajući našu veru dajemo primer Evropskoj uniji koja je potonula u liberalizmu" - prenela je Šimičkove reči dopisnica "Vajdašag ma".

Mađarski ministar odbrane je rekao da se svaka velika civilizacija ruši iznutra, da je i sada tako i ustvrdio da "Brisel ne štiti evropske građane".

"Mnogo toga je zamennjivo, ali rodna gruda nije. Naši preci su žrtvovali svoju krv za ovu zemlju, da bismo mi živeli slobodno. Ne možemo ostaviti svoju domovinu, jer bismo je time predali" - dodao je Šimičko.

Predsednik SVM je govorio o "zastrašujućem" islejavanju proteklih godina. Pastor je dodao da "treba da se obrati pažnja na svakog Mađara". Po njemu se ne može prigovoriti ličnim odlukama, koje su najčešće motivisane materijalnim razlozima, ali treba dati odgovor na ove pojave, mada treba da se prihvati da je reč o nezaustavljivoj pojavi. Pastor je dodao da partija na čijem je čelu treba svim silama da se bori za popravljanje položaja mađarstva i da SVM ne samo da započinje izgradnju i razvoj, već i završava te projekte. SVM nije počeo da organizuje konferencije, nije kritikovao instituciju dvojnog državljanstva, već se "suprotstavio vetru" i ušao u vladu i ostvario program ekonomskog razvoja i time se suprotstavio iseljavanju - izjavio je šef partije.

Pastor je dodao i da kad njegova partija izgubi negde izbore za mesnu zajednicu, odmah započinje borba za marljivo izgrađeni vatrogasni dom, dom kulture itd. Ali SVM ne predaje životni prostor, jer aktivnost manjinske stranke obeležava stalna borba - naglasio je Pastor i zahvalio se svim predstavnicima i glasačima SVM i svima koji su iz inostranstva došli da učestvuju na izborima za mesne zajednice.

Pastor je govorio i o tome da obnovljene crkve, univerziteti i ostale investicije dokazuju da SVM radi ono što vojvođanska mađarska zajednica očekuje od te partije, a i od Fides-KDNP. Dodao je da će SVM činiti sve da što više vojvođanskih Mađara učestvuje na izborima za mađarski parlament (sledeće godine - nap.prev.). Ako je jaka Mađarska, biće jače i prekogranično mađarstvo - naglasio je Pastor.

Vojvođansku mađarsku opoziciju Pastor je nazvao "žalosnim lutkama na koncu", dodavši da je reč o nekoliko desetina političara koji se ne slažu s politikom SVM-a i Fidesa. Ovdašnja mađarska opozicija po njemu radi po mustri opozicije iz Mađarske. "Nosioce vode migrantima" je nazvao neprijateljima jedinstvene nacionalne politike. Po njemu je "rušilački pokušaj" započeo krajem 2014 i to ne radi pluralizma i slobode medija, kako tvrdi opozicija, već radi rušenja nacionalnog jedinstva.

Odgovorio je i delu medija iz Mađarske, po kojima su čelnici SVM-a poverenici Fidesa, rekavši da ako to tvrde, onda SVM zna da ide dobrim putem.

Pre govora Šimičkoa i Pastora, održano je svečano ekumensko bogosluženje i posvećenje Novog hleba, a nakon govora su dvojica političara načela hleb.

Svi osećaju posledice ekonomske krize koja pogađa Evropu i svet, kao i rata u Ukrajini, ali je Vlada Mađarske uprkos tome čvrsto odlučila da nastavi program razvoja vojvođanske privrede, ima na šta da se nadoveže, iako podrška za sada ne može biti ispoljena u meri i tempom kao do sada – izjavio je državni sekretar Ministarstva spoljne...
22.09.2022
[ 17:15 ]
Pozorišta u Mađarskoj i van matice obeležavaju ovaj dan delima mađarskih autora i posebnim programima. Dan mađarske drame se obeležava od 1984. godine, 21. septembra, u znak sećanja na praizvedbu dela Čovekova tragedija Imrea Madača koja je održana 21. septembra 1883. godine, da bi se usmerila pažnja na vrednosti mađarske dramske...
21.09.2022
[ 10:08 ]
Zbog tehničke greške ne radi drumski granični prelaz između Mađarske i Srbije Kibekhaza-Rabe – saopštila je policija u sredu prepodne. Policija poziva putnike da po mogućnosti izaberu neki drugi granični prelaz dok se ne reši problem. Na deonici mađarsko-srpske granice u županiji Čongrad-Čanad drumski granični prelazi...
21.09.2022
[ 9:33 ]
Beolvasás folyamatban