Izbor iz sadržaja na srpskom
Stočetrdeset učenika u centru Subotice povodom dana mađarske poezije
Betűméret:             

Više od stočetrdeset učenika osnovnih i srednjih škola okupilo se danas na glavnom trgu u Subotici povodom dana mađarske poezije, da bi zajedno podigli odštampane redove iz pesama poznatog mađarskog pesnika Atile Jožefa, čiji rođendan, 11. april je proglašen danom mađarske poezije.

Manifestaciju je organizovao Centar za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K) , čiji osnivač je Fondacija „Sekereš Laslo“.

U manifestaciji su učestvovali učenici osnovnih škola „10. oktobar“ i „Majšanski put“ i Gimnazije za talentovane učenike „ Kostolanji Deže“.

Sa ovom manifestacijom započeta je godina kulture u organizaciji VM4K, kojom se ukazuje na zadatke u izgradnji zajedništva, kulture i sačuvanja identiteta – izjavia je za portal „Vajdašag Ma“ referent za kulturu ovog centra Žužana Sabo.

O današnjoj akciji u Subotici napravljeni su i snimci iz vazduha, koji će na društvenom portalu biti objavljeno 11. aprila.

Otac Laslo Nemet je sinoć po prvi put održao božićnu ponoćnu misu kao nadbiskup u katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu. Nadbiskup je osim značaja Božića istakao i važnost mira. Nemet je poručio da Božić slavimo u miru, ali da nažalost, mnogi narodi provode praznik u nesigurnosti i ratu. Novi beogradski nadbiskup je...
25.12.2022
[ 14:55 ]
Hrišćani se na Božić sećaju rođenja Isusa Hrista, a oni koji nisu hrišćani, slave praznik ljubavi. Božić, na latinskom Nativitatis Domini, Natalis Domini (rođenje Gospoda), zapadne hrišćanske crkve slave 25. decembra, a istočna crkva, koja koristi julijanski kalendar, 7. januara. Posle Uskrsa, to je drugi najveći, istovremeno i...
24.12.2022
[ 11:06 ]
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je predstojeći Božić svim vernicima koji ovaj hrišćanski praznik proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru. „Neka vam ovaj veliki praznik donese radost, dobro zdravlje, spokoj i jaku veru u bolju i prosperitetniju budućnost! U vreme božićnih praznika podsetimo se da treba da...
23.12.2022
[ 19:29 ]
Beolvasás folyamatban