Izbor iz sadržaja na srpskom
Rim: Mađarski kuvari pripremili svečani ručak za siromahe

Mađarski kuvari su pripremili svečani ručak za siromahe u Rimu u nedelju, na dan Bogojavljenja. Na meniju je bio goveđi perkelt sa taranom, vitaminskom salatom i kiselim krastavcima.

Ove godine su na dan Bogojavljenja u rimskom prihvatilištu Katoličke zajednice „Sveti Egidije“ ručak pripremili članovi Društva „Ízvadász“ iz Kapuvara u Mađarskoj. Mađarska jela su pobudila veliko interesovanje, a gosti su posle ručka podelili i salon bombone i popularni slatkiš „turo rudi“, poklon proizvođača iz Kapuvara. Oba važe za kuriozitet u Italiji.

Ovo je peta godina kako u javnoj kuhinji u centru Rima, u četvrti Trastevere svečani ručak pripremaju kuvari iz Mađarske. Društvo iz Kapuvara pomaže Katoličkoj zajednici „Sveti Egidije“ od 2015. godine. Ova humanitarna organizacija drži menzu i u Budimpešti, tamo kuvari iz Kapuvara odlaze 25. decembra, a za Bogojavljenje u Rim. Ove godine su pripremili mađarski ručak za 350 ljudi.

Rukovodilac društva Laslo Mađar je rekao da su sve namirnice doneli od kuće: više od 80 kilograma goveđeg mesa, 25 kilograma luka, 35 kilograma tarane i 55 kilograma salon bombona. Govedinu su izabrali zato da mogu ručati i oni koji nisu hrišćani. „Poštujući svakog, uvek se trudimo da pripremimo neki domaći specijalitet“ – rekao je.

Rukovodilac zajednice „Sveti Egidije“ u Rimu Marko Sala je agenciji MTI izjavio da svake godine željno očekuju Mađare. „Za nas je ovaj svečani ručak simbol prijateljstva sa Mađarskom i podseća da je sreća hleb koji treba da podelimo sa onima koji su siromašniji od nas. Ono što rade Kapuvarčani sa ručkom prijateljstva je čudo“ – rekao je Sala. „Sveti Egidije“ inače ove godine slavi 50 godina postojanja.

O kuvanju sa ljubavlju je govorio i gradonačelnik Kapuvara Đerđ Hamori koji je predvodio tim kuvara. Ovu dobrotvornu akciju su osim lokalne samouprave finansirala i lokalna privatna preduzeća, organizacije i pojedinci. (MTI)

U Evropskoj uniji ne postoji migraciona ili imigrantska kriza, iako više država članica to naglašavaju; broj ilegalnih prelazaka granice je daleko manji od ranije registrovanih, ali istovremeno jača politički otpor u tom smislu – izjavio je evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos.U okviru...
15.01.2019
[ 14:09 ]
19. januara 2019. će od 19 časova Srbobran ponovo biti „prestonica narodne muzike“ Vojvodine. U Sportskoj hali će se održati manifestacija pod naslovom Muzika naših predaka, na kojoj se svake godine susreću brojni ljubitelji narodne muzike.U programu nastupaju: Arpad Bakoš i prijatelji, Ferenc Čonka sa orkestrom, ženski hor...
14.01.2019
[ 15:53 ]
Sećanje je najbolji lek protiv ponavljanja, i ako o 20. veku možemo govoriti bez tabua, možemo sebe poštedeti nekih grešaka u sadašnjosti – rekao je državni sekretar u parlamentu Ministarstva ljudskih resursa na komemoraciji povodom godišnjice „malenkij robot“-a u mestu Nađmaroš. Bence Retvari, koji je i poslanik parlamenta ovog...
13.01.2019
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban