Izbor iz sadržaja na srpskom
Rim: Mađarski kuvari pripremili svečani ručak za siromahe

Mađarski kuvari su pripremili svečani ručak za siromahe u Rimu u nedelju, na dan Bogojavljenja. Na meniju je bio goveđi perkelt sa taranom, vitaminskom salatom i kiselim krastavcima.

Ove godine su na dan Bogojavljenja u rimskom prihvatilištu Katoličke zajednice „Sveti Egidije“ ručak pripremili članovi Društva „Ízvadász“ iz Kapuvara u Mađarskoj. Mađarska jela su pobudila veliko interesovanje, a gosti su posle ručka podelili i salon bombone i popularni slatkiš „turo rudi“, poklon proizvođača iz Kapuvara. Oba važe za kuriozitet u Italiji.

Ovo je peta godina kako u javnoj kuhinji u centru Rima, u četvrti Trastevere svečani ručak pripremaju kuvari iz Mađarske. Društvo iz Kapuvara pomaže Katoličkoj zajednici „Sveti Egidije“ od 2015. godine. Ova humanitarna organizacija drži menzu i u Budimpešti, tamo kuvari iz Kapuvara odlaze 25. decembra, a za Bogojavljenje u Rim. Ove godine su pripremili mađarski ručak za 350 ljudi.

Rukovodilac društva Laslo Mađar je rekao da su sve namirnice doneli od kuće: više od 80 kilograma goveđeg mesa, 25 kilograma luka, 35 kilograma tarane i 55 kilograma salon bombona. Govedinu su izabrali zato da mogu ručati i oni koji nisu hrišćani. „Poštujući svakog, uvek se trudimo da pripremimo neki domaći specijalitet“ – rekao je.

Rukovodilac zajednice „Sveti Egidije“ u Rimu Marko Sala je agenciji MTI izjavio da svake godine željno očekuju Mađare. „Za nas je ovaj svečani ručak simbol prijateljstva sa Mađarskom i podseća da je sreća hleb koji treba da podelimo sa onima koji su siromašniji od nas. Ono što rade Kapuvarčani sa ručkom prijateljstva je čudo“ – rekao je Sala. „Sveti Egidije“ inače ove godine slavi 50 godina postojanja.

O kuvanju sa ljubavlju je govorio i gradonačelnik Kapuvara Đerđ Hamori koji je predvodio tim kuvara. Ovu dobrotvornu akciju su osim lokalne samouprave finansirala i lokalna privatna preduzeća, organizacije i pojedinci. (MTI)

Mali Iđoš u detaljima je naslov izložbe Roberta Kormoša, koja je otvorena u galeriji Osnovne škole „Endre Adi“. Izložba je deo niza svečanosti kojima se obeležava 250 godina od ponovnog naseljavanja sela. Robert Kormoš je na svojim slikama ovekovečio uličice, ćorsokake, skrivene detalje sela. Tu je sve poprimilo boju zemlje,...
22.03.2019
[ 21:15 ]
U roku od osam do deset godina može da se izgradi nova pruga koja bi povezala Pečuj, Baju, Suboticu, Segedin, Hodmezevašarhelj, Bekeščabu, Salontu, Oradeu i Debrecin, ukupne dužine od 500 kilometara, koja bi koštala 800 milijardi forinti – izjavio je Janoš Lazar za list Délmagyarország. Poslanik u parlamentu Mađarske je za list...
21.03.2019
[ 20:49 ]
Orban: Fides jednostrano otkazuje svoja prava u Evropskoj narodnoj partiji (EPP) Skupština (EPP) je sa 190 glasova za i 3 glasa protiv, sa ogromnom većinom prihvatila predlog da se protiv Fidesa povede istraga, a za to vreme se ta stranka dobrovoljno odriče svojih prava u tom savezu evropskih stranaka. U tekstu se ističe i da su Fides i...
20.03.2019
[ 21:05 ]
Beolvasás folyamatban