Izbor iz sadržaja na srpskom
Rim: Mađarski kuvari pripremili svečani ručak za siromahe

Mađarski kuvari su pripremili svečani ručak za siromahe u Rimu u nedelju, na dan Bogojavljenja. Na meniju je bio goveđi perkelt sa taranom, vitaminskom salatom i kiselim krastavcima.

Ove godine su na dan Bogojavljenja u rimskom prihvatilištu Katoličke zajednice „Sveti Egidije“ ručak pripremili članovi Društva „Ízvadász“ iz Kapuvara u Mađarskoj. Mađarska jela su pobudila veliko interesovanje, a gosti su posle ručka podelili i salon bombone i popularni slatkiš „turo rudi“, poklon proizvođača iz Kapuvara. Oba važe za kuriozitet u Italiji.

Ovo je peta godina kako u javnoj kuhinji u centru Rima, u četvrti Trastevere svečani ručak pripremaju kuvari iz Mađarske. Društvo iz Kapuvara pomaže Katoličkoj zajednici „Sveti Egidije“ od 2015. godine. Ova humanitarna organizacija drži menzu i u Budimpešti, tamo kuvari iz Kapuvara odlaze 25. decembra, a za Bogojavljenje u Rim. Ove godine su pripremili mađarski ručak za 350 ljudi.

Rukovodilac društva Laslo Mađar je rekao da su sve namirnice doneli od kuće: više od 80 kilograma goveđeg mesa, 25 kilograma luka, 35 kilograma tarane i 55 kilograma salon bombona. Govedinu su izabrali zato da mogu ručati i oni koji nisu hrišćani. „Poštujući svakog, uvek se trudimo da pripremimo neki domaći specijalitet“ – rekao je.

Rukovodilac zajednice „Sveti Egidije“ u Rimu Marko Sala je agenciji MTI izjavio da svake godine željno očekuju Mađare. „Za nas je ovaj svečani ručak simbol prijateljstva sa Mađarskom i podseća da je sreća hleb koji treba da podelimo sa onima koji su siromašniji od nas. Ono što rade Kapuvarčani sa ručkom prijateljstva je čudo“ – rekao je Sala. „Sveti Egidije“ inače ove godine slavi 50 godina postojanja.

O kuvanju sa ljubavlju je govorio i gradonačelnik Kapuvara Đerđ Hamori koji je predvodio tim kuvara. Ovu dobrotvornu akciju su osim lokalne samouprave finansirala i lokalna privatna preduzeća, organizacije i pojedinci. (MTI)

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI. Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu...
19.07.2019
[ 19:32 ]
Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj. Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija...
19.07.2019
[ 4:08 ]
Između 22. i 29. jula će biti produženo radno vreme na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske Bački Vinogradi–Ašothalom. Građani će ga moći koristiti od 7 do 22 sata. O promeni radnog vremena graničnog prelaza je istaknut natpis na tri jezika. Verovatno će se u letnjem periodu produžiti radno vreme i drugih graničnih...
19.07.2019
[ 3:41 ]
Beolvasás folyamatban