Izbor iz sadržaja na srpskom
Italija: Salvini ne želi ni jednog od migranata koji su stigli na Maltu

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini je ponovio da neće prihvatiti ni jednog od migranata prispelih na Maltu, uprkos tome što je premijer Đuzepe Konte odobrio prihvat žena i dece.

Prema informacijama italijanske štampe će Konte kasno večeras održati sastanak sa Salvinijem koji se vraća iz Varšave.

Lider desničarske stranke u vladinoj koaliciji Salvini je tokom posete Poljskoj saznao da je premijer Malte odobrio pristajanje dva civilna broda sa migrantima, pošto se sporazumeo sa vladama više evropskih zemalja da će prihvatiti 49 imigranata sa tih brodova i ostalih 249, koji su ranije spašeni iz mora i na Malti očekuju da im se odobri izbeglički status. Prihvatiće ih Nemačka, Francuska, Portugalija, Irska, Rumunija, Luksemburg, Holandija i Italija.

„Neću pustiti nikog (...) ne interesuje me da li je reč o osam ili osamdeset osam migranata, niko neće ući u Italiju“ – izjavio je Mateo Salvini novinarima koji su ga pratili na putu. Naglasio je da će „popuštanje“ krijumčarima ljudi i nevladinim organizacijama (NGO) ponovo pokrenuti talas migracije iz Libije koji su uspeli suzbiti. Izjavio je da je italijanski premijer prvo trebao da se konsultuje sa njim.

Đuzepe Konte je ranije najavio da će Italija prihvatiti 15 žena i dece. Naglasio je da je ovo vanredna situacija, u kojoj treba odstupiti od stroge migracione politike. Čak je dodao da ako Salvini ne pusti izbeglice u italijansku luku, on će otići po njih avionom. Mateo Salvini je pak primetio da bi on avione koristio za druge ciljeve.

Salvini je potpuno zatvorio italijanske luke pred brodovima sa imigrantima. Podsetio je da kada je u julu prošle godine stiglo 477 migranata u Italiju, šest članica EU se javilo da će ih prihvatiti, a na kraju su preuzeli 129 ljudi. U avgustu je italijanska obalska straža pokupila 177 migranata, od njih je jedino Irska preuzela 16 ljudi.

Političar Salvinijeve stranke Liga Đankarlo Đorđeti, koji u rangu državnog sekretara vodi premijerov ured je izjavio da nesuglasice između Kontea i Salvinija neće izazvati krizu vlade u Rimu, ali je priznao da je politička situacija „napeta“. (MTI)

Mali Iđoš u detaljima je naslov izložbe Roberta Kormoša, koja je otvorena u galeriji Osnovne škole „Endre Adi“. Izložba je deo niza svečanosti kojima se obeležava 250 godina od ponovnog naseljavanja sela. Robert Kormoš je na svojim slikama ovekovečio uličice, ćorsokake, skrivene detalje sela. Tu je sve poprimilo boju zemlje,...
22.03.2019
[ 21:15 ]
U roku od osam do deset godina može da se izgradi nova pruga koja bi povezala Pečuj, Baju, Suboticu, Segedin, Hodmezevašarhelj, Bekeščabu, Salontu, Oradeu i Debrecin, ukupne dužine od 500 kilometara, koja bi koštala 800 milijardi forinti – izjavio je Janoš Lazar za list Délmagyarország. Poslanik u parlamentu Mađarske je za list...
21.03.2019
[ 20:49 ]
Orban: Fides jednostrano otkazuje svoja prava u Evropskoj narodnoj partiji (EPP) Skupština (EPP) je sa 190 glasova za i 3 glasa protiv, sa ogromnom većinom prihvatila predlog da se protiv Fidesa povede istraga, a za to vreme se ta stranka dobrovoljno odriče svojih prava u tom savezu evropskih stranaka. U tekstu se ističe i da su Fides i...
20.03.2019
[ 21:05 ]
Beolvasás folyamatban