Izbor iz sadržaja na srpskom
EP: Ponovo debata o Mađarskoj

Evropski parlament (EP) će krajem januara na plenarnoj sednici u Briselu ponovo staviti na dnevni red pitanje Mađarske – odlučila je tzv. Konferencija predsednika u parlamentu Evropske unije.

Debatu je inicirala frakcija Zelenih obzirom na najnovija dešavanja u Mađarskoj: demonstracije, izmene zakona o radu i uspostavljanje posebnih upravnih sudova. Debata će se održati 30. ili 31. januara.

Autorka posebnog izveštaja o Mađarskoj, poslanica Zelenih Judit Sargentini je izjavila: potrebno je pitanje ponovo staviti na dnevni red, jer je „situacija u Mađarskoj svakim danom sve gora“.

„Svi građani Evrope su jednaki, među njima i Mađari, imaju ista prava na demokratiju i pravnu državu“ – rekla je Sargentini.

„Demokratija umire u Mađarskoj, moramo uraditi sve što možemo da bismo je vratili u život i podržali Mađare naspram fiksnih ideja njihovog autoritarnog lidera.“ Sargentini je na kraju pozvala zemlje članice EU da učine nešto protiv toga što se u Mađarskoj krše osnovni ugovor i zajedničke vrednosti, odnosno za prava Mađara. (MTI)

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI. Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu...
19.07.2019
[ 19:32 ]
Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj. Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija...
19.07.2019
[ 4:08 ]
Između 22. i 29. jula će biti produženo radno vreme na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske Bački Vinogradi–Ašothalom. Građani će ga moći koristiti od 7 do 22 sata. O promeni radnog vremena graničnog prelaza je istaknut natpis na tri jezika. Verovatno će se u letnjem periodu produžiti radno vreme i drugih graničnih...
19.07.2019
[ 3:41 ]
Beolvasás folyamatban