Izbor iz sadržaja na srpskom
EP: Ponovo debata o Mađarskoj

Evropski parlament (EP) će krajem januara na plenarnoj sednici u Briselu ponovo staviti na dnevni red pitanje Mađarske – odlučila je tzv. Konferencija predsednika u parlamentu Evropske unije.

Debatu je inicirala frakcija Zelenih obzirom na najnovija dešavanja u Mađarskoj: demonstracije, izmene zakona o radu i uspostavljanje posebnih upravnih sudova. Debata će se održati 30. ili 31. januara.

Autorka posebnog izveštaja o Mađarskoj, poslanica Zelenih Judit Sargentini je izjavila: potrebno je pitanje ponovo staviti na dnevni red, jer je „situacija u Mađarskoj svakim danom sve gora“.

„Svi građani Evrope su jednaki, među njima i Mađari, imaju ista prava na demokratiju i pravnu državu“ – rekla je Sargentini.

„Demokratija umire u Mađarskoj, moramo uraditi sve što možemo da bismo je vratili u život i podržali Mađare naspram fiksnih ideja njihovog autoritarnog lidera.“ Sargentini je na kraju pozvala zemlje članice EU da učine nešto protiv toga što se u Mađarskoj krše osnovni ugovor i zajedničke vrednosti, odnosno za prava Mađara. (MTI)

Mali Iđoš u detaljima je naslov izložbe Roberta Kormoša, koja je otvorena u galeriji Osnovne škole „Endre Adi“. Izložba je deo niza svečanosti kojima se obeležava 250 godina od ponovnog naseljavanja sela. Robert Kormoš je na svojim slikama ovekovečio uličice, ćorsokake, skrivene detalje sela. Tu je sve poprimilo boju zemlje,...
22.03.2019
[ 21:15 ]
U roku od osam do deset godina može da se izgradi nova pruga koja bi povezala Pečuj, Baju, Suboticu, Segedin, Hodmezevašarhelj, Bekeščabu, Salontu, Oradeu i Debrecin, ukupne dužine od 500 kilometara, koja bi koštala 800 milijardi forinti – izjavio je Janoš Lazar za list Délmagyarország. Poslanik u parlamentu Mađarske je za list...
21.03.2019
[ 20:49 ]
Orban: Fides jednostrano otkazuje svoja prava u Evropskoj narodnoj partiji (EPP) Skupština (EPP) je sa 190 glasova za i 3 glasa protiv, sa ogromnom većinom prihvatila predlog da se protiv Fidesa povede istraga, a za to vreme se ta stranka dobrovoljno odriče svojih prava u tom savezu evropskih stranaka. U tekstu se ističe i da su Fides i...
20.03.2019
[ 21:05 ]
Beolvasás folyamatban