Izbor iz sadržaja na srpskom
EP: Ponovo debata o Mađarskoj

Evropski parlament (EP) će krajem januara na plenarnoj sednici u Briselu ponovo staviti na dnevni red pitanje Mađarske – odlučila je tzv. Konferencija predsednika u parlamentu Evropske unije.

Debatu je inicirala frakcija Zelenih obzirom na najnovija dešavanja u Mađarskoj: demonstracije, izmene zakona o radu i uspostavljanje posebnih upravnih sudova. Debata će se održati 30. ili 31. januara.

Autorka posebnog izveštaja o Mađarskoj, poslanica Zelenih Judit Sargentini je izjavila: potrebno je pitanje ponovo staviti na dnevni red, jer je „situacija u Mađarskoj svakim danom sve gora“.

„Svi građani Evrope su jednaki, među njima i Mađari, imaju ista prava na demokratiju i pravnu državu“ – rekla je Sargentini.

„Demokratija umire u Mađarskoj, moramo uraditi sve što možemo da bismo je vratili u život i podržali Mađare naspram fiksnih ideja njihovog autoritarnog lidera.“ Sargentini je na kraju pozvala zemlje članice EU da učine nešto protiv toga što se u Mađarskoj krše osnovni ugovor i zajedničke vrednosti, odnosno za prava Mađara. (MTI)

U Evropskoj uniji ne postoji migraciona ili imigrantska kriza, iako više država članica to naglašavaju; broj ilegalnih prelazaka granice je daleko manji od ranije registrovanih, ali istovremeno jača politički otpor u tom smislu – izjavio je evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos.U okviru...
15.01.2019
[ 14:09 ]
19. januara 2019. će od 19 časova Srbobran ponovo biti „prestonica narodne muzike“ Vojvodine. U Sportskoj hali će se održati manifestacija pod naslovom Muzika naših predaka, na kojoj se svake godine susreću brojni ljubitelji narodne muzike.U programu nastupaju: Arpad Bakoš i prijatelji, Ferenc Čonka sa orkestrom, ženski hor...
14.01.2019
[ 15:53 ]
Sećanje je najbolji lek protiv ponavljanja, i ako o 20. veku možemo govoriti bez tabua, možemo sebe poštedeti nekih grešaka u sadašnjosti – rekao je državni sekretar u parlamentu Ministarstva ljudskih resursa na komemoraciji povodom godišnjice „malenkij robot“-a u mestu Nađmaroš. Bence Retvari, koji je i poslanik parlamenta ovog...
13.01.2019
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban