Izbor iz sadržaja na srpskom
Novi Sad: Početak saradnje sa predsednicima novoizabranih nacionalnih saveta obećava
Betűméret:             

Dalje jačanje dosadašnje dobre saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i nacionalnih saveta nacionalnih manjina, odnosno uzajamna saradnja između nacionalnih saveta je preko potrebna u interesu zaštite interesa manjina koje žive u Vojvodini – konstatovano je na prvom radnom dogovoru, u kojem su učestvovali pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš i predsednici novoizabranih nacionalnih saveta.

„Cilj današnjeg susreta je bio da se upoznamo, da uspostavimo, nastavimo i razvijamo zajedničko delovanje i saradnju. Prošla godina je bila veoma važna za sve nacionalne zajednice u zemlji. 2018. je bila godina planiranja i novog određivanja budućnosti manjina, zajedno smo ustanovili zakone o nacionalnim savetima, o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, o zvaničnom korišćenju jezika i pisma, odnosno o matičnim knjigama. Predstoji nam veliki zadatak da zajedničkim snagama učvrstimo osnove manjina u Vojvodini, da negujemo njihove jezike i kulturu, da ulažemo u njihovo obrazovanje i obezbedimo im pravo na informisanje“, rekao je Njilaš.

Pokrajinski sekretar se osvrnuo na prošlogodišnje izbore za nacionalne savete i čestitao novoizabranim predsednicima i savetnicima.

Predstavnici nacionalnih saveta su pohvalili nadležni pokrajinski sekretarijat što je ažurno, strpljivo i pripremljeno pomagao nacionalnim savetima i savetovao im u kom pravcu da idu da bi ostvarili svoje ciljeve. Predsednici istih su izrazili nadu da će se dobra saradnja nastaviti i u 2019-toj godini.

U Vojvodini postoji ukupno 17 nacionalnih saveta, to su: mađarski, slovački, rumunski, rusinski, ukrajinski, hrvatski, bunjevački, makedonski, nemački, češki, crnogorski, aškalijski, egipatski, romski i grčki, kao i novoformirani ruski i poljski nacionalni saveti. Iz budžeta pokrajine će ove godine biti izdvojeno 60,1 miliona dinara za njihove programe i funkcionisanje.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban